E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsalarında karışık seyir---

Asya borsalarında karışık seyir

Asya borsalarında karışık seyir
07 Mart 2014 - 16:38 borsagundem.com

Asya borsalarında, bu hafta Ukrayna ile ilgili gelişmelerin yanında bölgedeki yoğun veri akışı izlendi

Çin'de şubat ayı resmi imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) önceki seviyesi olan 50,5'ten 50,2'ye gerilemesi ve yuanın dolar karşısındaki değer kayıplarının devam etmesine karşın, haftaya yükselişle başlayan Çin'de Şangay bileşik endeksi, haftanın geri kalan günlerinde bu yükselişini sürdüremedi ve yatay seyir izledi.

Bu hafta Çin'de en önemli yasama organı 12. Çin Ulusal Halk Kongresi toplantıları başlarken, Başbakan Li Keqiang ülke ekonomisinin sert iniş yapacağına dair spekülasyonlara karşılık olarak hükümetin proaktif mali politika ve ihtiyatlı para politikası yürüttüğünü ifade etti. Li ayrıca, hükümetin 2014 yılında GSYH hedefinin yüzde 7,5 seviyelerinde olacağını ve enflasyon hedefinin ise yüzde 3,5 seviyelerinde olduğunu bildirdi.

Çin'de bu gelişmelere ilaveten, bugün ilk kez bir şirketin temerrüde düşmesi de Şangay bileşik endeksinin haftanın son işlem gününde endeks üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Tüm bu gelişmeler sonucunda, son iki haftasını düşüşle kapatan Çin'de Şangay bileşik endeksinin bu haftaki kazancı ise yüzde 0,08 ile sınırlı kaldı.

Geçen hafta dolar karşısında yüzde 0,9 oranında değer kaybeden yuan ise bu hafta kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ülke merkez bankası, haftanın son işlem gününde yuanı 6,1201 dolara sabitledi. 

Japonya'da Nikkei endeksinde, hafta boyunca ülke para birimi yendeki zayıflamaya paralel bir şekilde yükselişler yaşandı. Nikkei endeksi, yenin dolar karşısında zayıflamasından bulduğu güçle yüzde 2,92 oranında yükselerek, bu hafta Asya borsalarında en fazla değer kazanan 2. endeks oldu. Endeks ayrıca, 29 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyeli kapanışını gerçekleştirirken, dolar/yen paritesi yüzde 1,13 değer kaybetti.

Haftaya kötü başlayan Güney Kore'de Kospi endeksinin bu haftaki kayıpları yüzde 0,3 oranında gerçekleşti. Güney Kore Wonu'nun dolar karşısındaki değer kayıpları ise an itibariyle yüzde 0,1 düzeyinde bulunuyor.

Hindistan, yüzde 3,79 yükseliş ile bu hafta Asya borsaları içinde en iyi performans gösteren endeks olurken, bunda 8 yılın en düşüğüne gerileyen cari işlemler açığı etkili oldu. Hükümetin altın ithalatına yönelik kısıtlamalarının etkisiyle azalan cari işlemler açığı, 2013'ün 3. çeyreğinde 31,9 milyar dolardan 4,2 milyar dolara geriledi. Verinin açıklanmasıyla dün tarihinin en yüksek seviyesini gören Sensex endeksi, bugün ise rekor tazeledi. Kapanış rekorunu 21.919,79 puana taşıyan endeks, böylece ard arda 3. haftasında da değer kazanmış oldu. Dolar/Hindistan Rupisi paritesinin yaklaşık 1 aydır devam eden yatay seyri ise açıklanan veri sonrasında düşüşe geçti. Rupi, dolar karşısındaki kazançlarını artırırken parite bu hafta yüzde 1,09 oranında geriledi.

Hong Kong'da Hang Seng endeksinin ise bu hafta yüzde 0,77 ile en fazla kaybettiren endeks oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)