E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsaları haftaya pozitif başladı---

Asya borsaları haftaya pozitif başladı

Asya borsaları haftaya pozitif başladı
13 Aralık 2021 - 08:03 borsagundem.com

Asya Pasifik bölgesinde hisse senetleri haftaya pozitif başlangıç yaptı

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri yatırımcıların odak noktalarını merkez bankalarından gelecek kararlara çevirmeleri ile yükseldi.

Japonya'da Topix ve Nikkei 225 Endeksleri yükseldi. Güney Kore Kospi endeksi ve Avustralya'da endeks artış kaydetti.

Hong Kong'un Hang Seng Endeksi yüzde 1.1 arttı.

Çin ana karasında Şanghay Bileşik ve Shenzen bileşik endeksleri de kazanıma yöneldi.

ABD, Avrupa, Japonya ve İngiltere Merkez Bankası’nın da aralarında olduğu birçok ülke yılın son faiz kararını bu hafta verecek.

Omikron varyantının büyüme ve enflasyona ne denli etkisi olacağı Merkez Bankası yetkililerinin kararında etkili olacak. Yeni varyant nedeniyle devreye alınacak önlemlerin tüketimi azaltacağı ve işletmelere yeni kısıtlamalar geleceği beklentisi endişelere neden oluyor.

Avustralya'da iş ilanı sayısında artış

Avustralya'da iş ilanları sayısında artış yaşandı.

Avustralya Hükümeti Eğitim, istihdam ve İşyeri İlişkileri Bölümü (LMIP) tarafından hazırlanan rapora göre, mevsimsel düzeltilmiş öncü verilerle ilan sayısı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 veya bin 600 ilan artışla 252 bin
300 oldu.

İlan sayısında yıllık bazda yüzde 46,8 veya 80 bin 500 ilan artış kaydedildi.

Japonya'da büyük imalatçılar gelecek aylar için daha az iyimserler

Japonya'da büyük imalatçıların ekonomiye güvenlerinde iyileşme, Omicron varyantının yarattığı endişelerin etkisi ile durdu. İmalatçılar, önümüzdeki aylar için daha az iyimser olduklarını ortaya koydular.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından çeyrek dönemler halinde yapılan Tankan araştırmasına göre, büyük imalatçıların ekonomiye güvenlerinde 6 çeyrek üst üste sağlanan büyüme durdu. Büyük imalatcılar güven endeksi Aralık ayında sona eren 3 ayda +18 ile 2018'den bu yana görülen en yüksek seviyede kalmaya devam etti. Ancak Mart 2022'de endeksin +13'e gerileyeceği ortaya kondu.

29 Kasım'a kadar toplanan anket sonuçlarından derlenen verilerin ardından endeksin pozitif değerde olması gelecek 3 ay için iyimserlerin oranının kötümserlerden fazla olduğunu gösterdi.

Hizmetler sektöründeki büyük şirketlerin ekonomiye güveni ise pandemi ile ilişkili tedbirlerin gevşetilmesinin yarattığı olumlu havanın etkisiyle beklentilerin üzerinde bir iyileşme gösterdi. Eylül ayında sona eren 3 ayda +2 olan güven endeksi Aralık ayında +6 olan beklentilerin üzerine çıkarak +9'a çıktı. Mart 2022'de ise endeksin +8 olması bekleniyor.

Aralık ayında hizmetler sektöründe yakalana endeks seviesi Aralık 2019'dan bu yana görülen en yüksek seviye olarak ortaya çıktı. Ancak, verilerin yüzde 80'i Omicron varyantı ile ilişkili tedbirler açıklanmadan, 29 Kasım'a kadar, toplandığı için varyantın etkilerini yansıtmadı.

Tankan araştırması Japon şirketlerinin gelecek 12 ay için enflayon beklentilerinin Eylül 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviye olan yüzde 1,1'e yükseldiğini gösterdi.

Büyük şirketlerin Mart 2022'de sona erecek mali yıl için sermaye harcamalarında büyüme beklentileri ise piyasa beklentisi olan yüzde 9,8'in altında yüzde 9,3 olarak gerçekleşti

Borsa dolar bazında hâlâ dip seviyede

 

Yabancı kuruluşlar Merkez Bankası'ndan faiz indirimi bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)