E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAşı haberlerine ekonominin tepkisi yatırımcıları şaşırtıyor---

Aşı haberlerine ekonominin tepkisi yatırımcıları şaşırtıyor

Aşı haberlerine ekonominin tepkisi yatırımcıları şaşırtıyor
11 Aralık 2020 - 16:21 borsagundem.com

Hisse senetleri aşı haberlerine oldukça pozitif tepki verirken ekonomi cephesinde ise göstergeler aynı pozitif senaryoyu çizmiyor. IMF Baş Ekonomisti K şeklinde toparlanma riskine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senetlerinin aşı haberlerine olumlu tepki verdiği şüphe götürmüyor. Pfizer’ın Kovid-19 aşısının %90 oranında başarılı olduğu açıklamasını yaptığından beridir S&P 500 endeksi %6 oranında yükseldi. Ancak ekonomik beklentiler aynı tabloyu göstermiyor.

Marketwatch’un haberine göre, FTSE Russell'ın Küresel Yatırım Araştırma Başkanı Philip Lawlor, gelecek yıla ilişkin küresel ekonomik tahminlerin çok fazla değişmediğini belirtiyor. Lawlor konuyla ilgili yaptığı bir sunumda ekonomik projeksiyonlara ilişkin, “Bu tahminlerin 2021 öngörülerinde bahsedilen büyüme beklentilerini sarsabilecek büyüklükte bastırılmış talebi yansıtması pek olası değil. Bu nedenle henüz ekonomik tahminlerin aşı etkisini henüz yansıtmadığını düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs’ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius da benzeri bir görüşe sahip. Bankanın 2021 için küresel ekonomik büyüme tahmini, %6,2 ile ortalama beklentilerin bir yüzdelik puan önünde ve 2022 için beklentileri ise %4,5'lik büyüme tahminiyle beklentilerin yarım yüzdelik puan üzerinde. Bankanın beklentilerindeki bu farklılık ABD öngörülerinde de görülüyor.

Hatzius müşterileriyle paylaştığı notta, Yakın dönemdeki durgunluk süreçleri varlık fiyatlarındaki fiyasko sonuçlar ve diğer finansal şokların nedeniyle gerçekleşti. Söz konusu finansal şoklar sırasında ekonomik çıktıların gelişmesi zaman almış ve rahatlama sürecine girilmesi içinse daha fazla zaman gerekmişti. Buna karşın 2020’deki düşüş bir sağlık krizi olarak başladı. Çıktıların negatif etkileri muazzam ve ani olsa da aynı zamanda hızlı bir şekilde geriye çevrilebilir” görüşlerine yer verdi.

Goldman Sach’ın baş ekonomisti, “Otomotiv ve sanayi bahar aylarında büyük ölçüde kapanan bazı sektörler virüs etkisindeki ortamda bile üretim yapmayı öğrendi. Turizm ve eğlence sektörü gibi şimdilik buhranın devam ettiği diğer sektörler yeterince insanın aşılanmasının ardından hızlı bir geri dönüş yapacak gibi görünüyorlar. Bu da büyük olasılıkla ortalama büyüme tahminlerinde yeni yükselmeleri tetikleyecek gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Baş Ekonomisti Gita Gopinath salı günü katıldığı bir ekonomi zirvesinde küresel ekonominin belirginleşmesi için yukarı yönlü senaryoya geçmesi öncesinde iki çeyreklik zayıf bir büyüme olacağını açıkladı.

Gopinath, "Bu yılın dördüncü çeyreği bazılarının beklediğinden daha zayıf gelecek ve gelecek yılın ilk çeyreği de aynı şekilde olacak. Genel olarak, dünya ekonomisi toparlanıyor" dedi. IMF Baş Ekonomisti yukarı ve aşağı yönlü risk senaryolarının aşı cephesinden gelen olumlu haberler nedeniyle gelecek birkaç çeyrek için “dengeli” olduğunu söyledi. Gopinath sıkıntılı geçecek iki çeyrek sonrasında “ciddi yukarı yönlü risklerin” göründüğünü düşünüyor.

Borsalar ralli öncesi düzeltmeye hazırlanıyor

FTSE Russell’dan Philip Lawlor, aşıları en önemli etkilerinden birisinin sadece ekonomik büyüme beklentilerinin yükseltme konusunda değil takip risklerinin gerilemesi konusunda da yardım etmesi olduğunu belirtti. Lawlor, “Sonuç olarak yükselen tahvil getirilerinin artan büyüme beklentilerini yansıttığını düşünüyorum. Ve eğer durum böyleyse, bu hisse senetleri için önemli bir engel oluşturmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Lawlor gelecek yılın geride kalma korkusu yaratarak rotasyon ticareti oluşturabileceğini belirtti. Borsa uzmanı tahvil getirilerindeki toparlanmanın kaliteli büyüme hisselerinden Kovid’in etkisiyle değerinin altında işlem gören hisselere ve finans hisselerine doğru bir rotasyonu teşvik edebileceğini belirtti.

IMF Baş Ekonomisti Gopinath, küresel ekonominin önemli bir açıdan ABD ekonomisini yansıttığına dikkat çekerek vasıflı ve vasıfsız işçiler arasındaki ekonomik beklentilerde bir sapma olduğunu belirtti.

Kovid krizinde gelişmiş ekonomiler tahmin edilenden daha hızlı toparlanırken, turizm ve emtialara güvenen birçok gelişmekte olan ülke çok daha fazla zarar görüyor. Üstelik aşılar gelişmekte olan ekonomilerin pek çoğunda gelişmiş ekonomilere göre daha yavaş dağıtılacak.

Gopinath, "K şeklinde bir iyileşme, bence 2021'in en büyük sorunu" dedi.

Borsalar dev rallinin eşiğinde

 

Banka hisselerinde sert düşüş olabilir

 

Bundesbank, Almanya'nın 2021 büyüme tahminini düşürdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)