E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar dev rallinin eşiğinde---

Borsalar dev rallinin eşiğinde

Borsalar dev rallinin eşiğinde
11 Aralık 2020 - 10:29 borsagundem.com

Uzmanlar piyasaların 2000 yılındaki dotcom balonu değerlemelerine yaklaştığını düşünüyor. Ancak korona virüs sonrası bazı gelişmeler, borsalarda dev bir ralli başlatabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz ay yatırımcılar fonlar aracılığıyla piyasaya, 115 milyar dolarlık rekor giriş yaptı. Bu rakam, son 20 yılın en büyük yatırımı oldu. Piyasalarda her geçen gün beklenti artıyor. Aşı cephesinden olumlu haberler gelmeye devam ederken Wall Street stratejistleri 2021 için fiyat hedeflerini yükseltiyor. Birçok uzman gelecek yıl, hisselerin bugünkü zirvelerinden, çift haneli artışlar göstereceğini düşünüyor. Aynı zamanda, bazı efsanevi yatırımcılar uyarı sinyallerine dikkat çekiyor. Ünlü serbest fon yöneticisi Peter Boockvar, “piyasalar dotcom balonu heyecanlı seviyelerinde” diyerek uyarıda bulundu.

ABD Merkez Bankası (FED) fair oranlarını uzun süre düşük tutacak

Nisan ayında, FED faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirdi ve enflasyon %2’lik hedefin üzerine çıksa bile, en azından 2023’e kadar bu seviyede tutma sözü verdi. Bunun sonucunda faiz oranları düşük kaldığı sürece iyi performans gösterecek bazı boğa piyasası güçleri ortaya çıktı. Düşük faiz oranları hisseleri, tahviller karşısında daha çekici kıldı çünkü tahviller artık yüksek getiri sağlamıyor.

Dünyanın en ünlü serbest fon yöneticilerinden Howard Marks, “FED faiz oranları ne kadar düşük olursa, tahvil getirileri de o kadar düşer. Tahvillerde düşük getiriler, hisseler karşısında daha az rekabet avantajı sağlıyor ve hisselerin yatırımcı çekmesi için ucuz olmasına gerek kalmıyor” dedi. 

Düşük faizler aynı zamanda yatırımcıları daha fazla risk almaya ve çürük tahvilleri tercih etmeye yöneltti. Korona virüs sürecinde, dünyanın en büyük çürük tahvil borsa yatırım fonuna (ETF) yapılan yatırımlar tüm zamanların rekorunu kırdı.

Bu düşük faiz oranlarının yalnızca hisseleri daha çekici kılmadığını gösteriyor. Aynı zamanda en savunmasız şirketlerin de düşük maliyetle borç almasını ve daha uzun süre ayakta kalmasını sağlıyor.

“Büyüme patlaması”: Kenarda bekleyen 3,5 trilyon dolar nakit var

Bazı Wall Street stratejistleri buna bir büyüme patlaması adını veriyor. Kişiler ve şirketler güvenlik önlemi olarak, 3,5 trilyon dolar nakit tutuyor. Yeni bir ekonomik teşvik paketi gelmese bile, insanlar, korona virüs öncesine göre 1,5 trilyon dolar daha fazla tasarruf sağladı. Üstelik bu sadece zenginlerle de sınırlı değil. 

JPMorgan’ın Tüketici Kredileri CEO’su Marianne Lake Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “ABD’deki tüketiciler görece olarak istikrarlı ve dürüst olmak gerekirse, 2020’nin ikinci çeyreğinde, pandeminin zirvesinde olmasından korktuğumuzdan çok daha iyi durumda” dedi.

Şirketler de nakit sıkıntısı yaşamıyor. Belirsizlik ortadan kalkmadığı için, Moody’s’e göre, S&P 500 şirketleri rekor bir seviye olan, 2,1 trilyon dolarlık nakit bulunduruyor. Bu da geçtiğimiz yıldan %30 daha fazla nakit olduğu anlamına geliyor. Şimdi boğa piyasası taraftarları, bu 3,5 trilyon dolarlık güvenlik önleminin ekonomiye dahil olmasıyla bir büyüme patlamasına neden olacağını düşünüyor.

Bastırılmış taleple, üretim canlanacak

Emlak piyasasında olanlar oldukça şaşırtıcı. Tarihin en sıcak emlak piyasası yaşanıyor ve evler değerlerinin %20 ila %30 üzerinde satılıyor. Üstelik değeri 500,000 doların üzerindeki mülkler, Facebook’ta canlı videolarla satılıyor. Bu emlak çılgınlığının birçok sebebi var. Ancak en büyük iki katalizör, bahar aylarından gelen bastırılmış talep ve rekor seviyede düşüş gösteren emlak stoğu. Başka bir deyişle, çok fazla insan ev almak isterken, piyasada yeterince ev bulunmuyor.

Benzer bir durum, her şey normale döndüğünde birçok sektörde yaşanabilir. İnsanlar uçağa binmek ve seyahat etmek isteyecek. Aylarca pijama giydikten sonra, giyim ürünlerine talep artacak. Ve tüm bunları aynı anda yapmak isteyecekler. Bu esnada, belirsizlik şirketlerin oldukça yavaşlamasına neden oldu ve stoklarını minimum seviyede tuttular. Leuthold Group’un Baş Yatırım Stratejisti James Paulsen, “ekonomik aktiviteye kıyasla, ABD’de stoklar her zamankinden daha az! Bu nasıl olabilir?” dedi.

Analistlerin beklediği gibi, insanlar harcamalarını arttırırsa, fabrikaların, boş rafları doldurmak için üretimi hızlandırması gerekecek. Bu da daha fazla istihdam, daha fazla harcama ve şirketlerden daha fazla yatırım anlamına gelecek.

Enflasyon varlık fiyatlarını destekleyebilir

Son olarak, merkez bankalarının yüksek miktarda para basması ve borç vermesi, yüksek enflasyon sürecini hızlandırabilir. Ancak bu ekstra para, gıda fiyatlarında ortaya çıkmak yerine, varlık fiyatlarını yükseltebilir. Tıpkı 2008 finansal krizinden sonra olduğu gibi. Milyarder yatırım Ray Dalio, yatırımcıları “para ve kredi seline” karşı uyardı ve varlık fiyatlarının devalüe olan para karşısında yükseleceğini söyledi.

Dalio, “varlıkların fiyatı, paranın değerini kaybetmesiyle düşmeyecek. Yaratılan ve gelecekte de yaratılmaya devam edecek devasa miktarlarda borç ve para göz önünde bulundurulduğunda, en önemli şeylerden biri borcun ve paranın, varlıkların ve diğer para birimlerinin değerine kıyasla, sahip olduğu değere dikkat etmek” dedi.

Bu nedenle efsanevi serbest fon yöneticisi, hisselerin daha yüksek değerlemeleri göreceğini düşünüyor.

Eğer…

Eğer tüm bunlar geçerse ve korona virüs hiçbir şey olmamış gibi ortadan kalkarsa, hisse piyasaları gerçekten de dev bir ralli yaşayabilir. Ancak sorun şu ki, bunlar, tartışmanın yalnızca bir yanını destekleyen cımbızlanmış veriler ve açıklamalar. Aslına bakılacak olursa, piyasaların yükselişine engel olabilecek ve birçoğu bilinmeyen oldukça fazla güç var.

Borsada yabancı ilgisi bitti mi?

 

Borsada zirve coşkusu genele yayılmadı

 

Küresel piyasalar yön arayışında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mustafa11 Aralık 2020 18:41

    Kaçma zamani gelmiş kaçın.Temmyz alıp sattiklarim 2 katını aştı buralardan alinirmi birgün elinizde kalır 2 sene cikartamazsiniz Mart ayına göre 4-5-6 kat çıktı kaçma zamani

  • Bekir11 Aralık 2020 10:57

    Spekler malda kaldı. 2000 yılı rallisi gibi çok daha yukarı kaldırıp nakite geçenleri borsaya çekmeleri gerekiyor. Yandaş full malda.