E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaArif Ünver’den kar payı açıklaması---

Arif Ünver’den kar payı açıklaması

Arif Ünver’den kar payı açıklaması
16 Kasım 2013 - 13:26 borsagundem.com

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği Başkanı Arif Ünver, “SPK’nın tebliği revize edilmeli” dedi

Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Ünver, 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na uyum kapsamında hazırlanan "Kar Payı Tebliği ve Rehberi Taslağı"na ilişkin, SPYD'nin görüşleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin ekonomik gelişimine katkı sağlaması amacı ile sermaye piyasasına ilişkin rehabilitasyon çalışmalarının hızla sürdüğünü dile getiren Ünver, tasarruf sahiplerinin hak, menfaatlerini gözetmek ve sermaye piyasalarında taraflar arasındaki ilişkinin asgari müşterek sağlanarak sağlıklı bir yapıya kavuşması adına ikincil düzenlemeler yapıldığını, bu paralelde Sermaye Piyasası Kurulu'nun yeni ve önemli bir adım atarak, tasarruf sahiplerini temsil eden SPYD'nin kar payı tebliğ taslağına ilişkin görüşünü talep ettiğini kaydetti.
Atılan bu adımın SPK'nın yeni dönemde tasarruf sahiplerine verdiği önemi ortaya koyduğunu, kamuoyu görüşüne sunulan kar payı tebliğ taslağının sermaye piyasasının en önemli hususlarından olduğunu belirten Ünver, "Özellikle özkaynak enstrüman piyasasının sağlıklı bir şekilde büyümesinin olmazsa olmazlarındandır" dedi.
İlgili tebliğde yer alan haliyle, payları borsada işlem görmeyen halka açık firmalara dağıtılabilir kardan yüzde 20 kar payı dağıtımının öngörüldüğüne işaret eden Ünver, SPYD olarak kapsamın genişletilip payları borsada işlem gören firmaları da kapsayacak şekilde revize edilmesinin son derece önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
Mevduattan sermaye piyasalarına
Bu kanaatlerini SPK'ya da ilettiklerini dile getiren Ünver, şöyle devam etti:
"Diğer taraftan kar payı tebliğ taslağına bazı eklemeler yapılarak, özellikle holding ve iştirakleri şeklinde borsamızda işlem gören firmaların, kar payı tebliğinde ayrıca ele alınarak olası suistimalllerin engellenmesi yönünde görüşümüzü ortaya koyduk. Teknik bir detay olmasına karşın önemli bir husus olarak gördüğümüz, kar payı ödemesi ardından ilgili hisse senedinin fiyatında yapılan kesinti konusunun da masaya yatırılarak incelenmesi taraftarı olduğumuzu ifade ettik. Hali hazırda yaşanan tasarruf açığı ve varolan tasarrufların verimliliği gibi hususları yan yana koyduğumuzda, ülkemizin ekonomik gelişimi açısından kar payı tebliğ taslağının önemi ortada..."
SPYD Başkanı Ünver, bankacılık sisteminde park etmiş olan mevduatın bir kısmının sermaye piyasalarına kaymasının ülke ekonomisi açısından daha sağlıklı olacağına dikkati çekerek, "Bu vesile ile dönemsel getiriye alışmış mevduat sahiplerinin de faizlerin geldiği seviye ile varolan arayışları cevap bulabilecektir. Sonuç olarak kar payı olgusunun aktif bir rol üstlenerek, ekonomik mekanizmalarda olumlu sonuç vermesi adına düzenleme ile zorunlu olması taraftarıyız" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mikroskop!a18 Kasım 2013 01:19

    SPYD ye üyeyim. benim üyeliğimi kimler kendi çıkarları için kullanıyor sizce?. SPYD nin masum işler için kurulan bir dernek olduğunu düşünmüyorum.. kimlerin güdümünde olduğunu anlarsan sende aynı düşünürsün.....

  • düzeltme ve özür.17 Kasım 2013 19:58

    28 haziran-1 kasım 2013 olacaktı alttaki dönem.

  • pd/dd'i en ucuz ec.ilaç17 Kasım 2013 17:14

    28 haziran-1 kasım 2014 arası eczacıbaşı ilaç 37 milyon lot toplanmış deuche ve eczacının aracı kurumunca.demek ki toplamaya devam ediyorlar ki gelecek bir haber bekleniyor kartal arazisi imarıyla ilgili.

  • mikroskop17 Kasım 2013 16:18

    Kısa yazmak gerekirse,insan 26 adet yorumu okuyunca bu yapının nasıl ortak hareket edemediğine şaşırıp kalıyor.insanımızın Sivil toplum ve örgütlü tarafı zayıf .SPYD diye bir sivil toplum oluşumu var ( DERNEK )biraz bu oluşuma destek verelim ve etrafında toplanalım inanın birlikten kuvvet doğacaktır.

  • Eczacı17 Kasım 2013 13:27

    ECİLC ve diğer bazı şirketleri varlıkları bilançoda düşük gösterilmesine rağmen defter değerlerinin nerdeyse üçte birine işlem görüyorlar. patron istese bukadar ucuz hisseyi toplayarak hemen değerine getiremezmi? okadar pasif nakiti varken şirketin ve bu parayla hsseler değerine gelene kadar olan battakileri toplayarak, faizden daha gelen faizden daha değerl varlıklara sahip olmak varken. hayır bunu istemiyor, yatırımcısını mutlu etmek istemiyor, aksine altta kalsın yatırımcısından en ucuza toplayayım anlayışı yansıyor.

  • EXPERTİSE17 Kasım 2013 13:18

    bence bu eczacıbaşıları SPK bir incelemeli. kurguladıkları düzen çok teknik yasal olabilir. borsadaki üç şirketide finans kapsamına getirmiş, kaynakları yatırımcı lehine değil kendi lehine cevirmiş. yasalda olabilir ama eğer bütün şirketler bunu yaparsa yatırımcı için borsa ne demek olur? veya borsanın varlığının anlamı ne olur? SPK baksın bakalım grubun borsada olmayan şirketlerinde mi borsadakiler gibi hep zarar veriyor veya nadiren az bir kar veriyor?

  • LAWYER17 Kasım 2013 12:56

    patronlarn bırakın temmetü vermmke için uyguladıkları oyunları hisseleride milletin elinden kapmak için her düzenbazlığa başvuruyorlar. ya şu eczacıbaşılar borsa hisseleri primlenmesin kelepire millten toplayalım diye hiç birine yıllardır ne kar gösteriyor nede bilançolarda varlıklarının gercek değerini belirtiyor. düşünseneniz ecyap ın kaç tane vitra fabrikası var yurt içinde yurt dışında değeribilanço ne kadar görünüyor? veya ecilc ın eczacıbaşı monrol fabrikaları veya diğer fabrikaları iş merkezleri falan bilançolarda ne kadar görünüyor maddi duran varlıklar veya yatırımamaçlı gayrimenkuler? hisselerin hepsini toplasınlar bakın varlıkların değeri ve şirketlern karlılığı nasıl değişiyor?

  • sayın arif unver17 Kasım 2013 11:59

    borsaya açıklanan bilançolar g venilir değil ki, kar payından bahsedelim. adamlar akrabalarından 200 kişiyi resmi kayıtlarda çalışıyor gösterip, karı sıfırlıyorlar. kendi temettülerini akrabalara maaş adı altında alıyorlar. bir nevi hırsızlık yapıyorlar. bunu kimse de tespit edemiyor. esas bu işlere kim nasıl acil çözüm bulacak. bunlara odaklanmalı.

  • selim17 Kasım 2013 09:12

    şu silver şerezizine neler oluyor 2 liralık kagıt ne halde

  • Ayhan Durak17 Kasım 2013 00:28

    Borsa kumar değil diyenlere sorum şu: Kar payı zorunlu değilse, küçük (amatör)yatırımcıyı ne halt yemeğe borsaya teşvik ediyorsunuz? Göz göre göre insanları soyduruyorsunuz...

  • Dernek baba16 Kasım 2013 23:31

    Devlet Baba şu derneğin sesine kulak ver artık.

  • _16 Kasım 2013 21:54

    kesinlikle borsaya güvenmiyorum zararm çıksın yeter.glbmd ortak haber gelince 0.55 -0.93 hisse çıkıp düşermi ayıptır be nerde spk neden 3 senedir yatırımcıyı bekletiyorsunuz.haberleri en son k.y duyuyor.yeter

  • CEMİL,SALİM,ESERE16 Kasım 2013 20:35

    kar payı da önemli ama pd/dd hepsinden önemli,en ucuz hisseyi pd/dd ile görebirsiniz ve 1'den düşük olmalı temettü verenlerde.

  • BUNA UYAN TEK HİSSE ECZACI İLAÇ16 Kasım 2013 20:32

    ÖNEMLİ OLAN PD/DD'NİN 1'DEN AZ OLANINI BULMAK,AMA KAR EDECEK VE ÖNEMLİ BİR KAR EDECEK PROJESİ BİLİNECEK.

  • İLAÇ HABERİ GOOGLE'DE16 Kasım 2013 20:23

    NEDEN İLAÇ TOPLANIYOR?HABER GOOGLE'DE SORGU ŞÖYLE"ECZACIBAŞI KARTAL ARAZİSİ"ÇIKAN HABER NEDEN EC.İLAÇ TOPLANIYORUN DA CEVABI.

  • CEMİL16 Kasım 2013 18:57

    KAR PAYI SENİN OLSUN,BANA BEDELSİZ LAZIM.

  • salim16 Kasım 2013 18:56

    KAR PAYI NEYMİŞ YA,,BEDELSİZLE UĞRAŞIN KARDEŞİM.KARTONSAN 10 YILDIR SERMAYE ARTIRMIYOR.

  • eser16 Kasım 2013 18:53

    Bırak kar payını ya,,,esas BEDELSİZ zorunlu olmalı.

  • eczacı ilaç toplanıyor16 Kasım 2013 15:40

    28 haziran-1 kasım 2013 arası eczacı ilaç hisse stok artışlar şöyle,ec.menkul 10 miyar-32 milyar,deutsche:35.8 miyar-52.8 milyar -gar.yatırım:3-1.610 milyar nominal lot

  • eczacı ilaç bedava okazyonda16 Kasım 2013 15:25

    eczacıbaşı ilaç büyük bir değer gizlemekte sanki büyük bir arazinin ana çatı olan ec.holdinge %37 ortak olmasından dolayı hissenin aslında çok büyük bir okazyonu görülmekte.

  • Goldaszede16 Kasım 2013 15:11

    Sayin Unver Goldas,la ilgili bilgi verirmisiniz Lutfen,Umut edelimmi ?yoksa bittimi???

  • Broker16 Kasım 2013 15:02

    Bırakın kar vermeyi, bazı patronlar şirket kar etmesin hisse primlenmesin ucuza geri toplayayım diye binbir oyun peşinde. ahlakssızlık diz boyu borsa. temizlenmesi gerekir

  • yunus3416 Kasım 2013 14:59

    Arif Beyin önerilerinin dikkate alınmasını ve nitelikli yolsuzluğa son verilmesini Sn Başbakan Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Babacan' dan rica ediyoruz küçük yatırımcılar olarak.

  • FİNANCE16 Kasım 2013 14:47

    yarısı halka ait ecilc ın yıllar önce milyalarca nakiti vardı. bu nakitle yatırım yapıp buyumek yerine borsada olmayan holdini fonlamış hep. bu kaynakla holdig yeni alanlarda yarırımlarla buyurken ecilc finans sağlayıcı durumda tutulmuş. oysa kendi nakitiyle aynı alanlarda kendi yatırım yapıp buyuk karla buyuyemezmiydi? birde zaten eczacıyatırım holding ve eczacı yatırıortaklığı finans amaçlı kurulmuş. birde eczacıbaşı ilac finans kurumu haline getirmenin mantığı nedir? iki tane yetmiyorduda ecilc ıda mı genel olarak finanscı duruma getirlmiş.

  • Metin16 Kasım 2013 14:35

    Birde satmak için Kore ettirilen ve iki yıldır satılmayan lotlara da zaman kısıtlaması istiyoruz.Ya şu zamana kadar satın yada eski pay haline geri döndürün.Tabi eski haline döndürürseniz SPK nın ceza kesmesi de gözaltıda edilemez.ytd

  • EKONOMİST16 Kasım 2013 14:33

    Patronlar kendi lehlerine ve hisse pozisyonlarına göre borsadaki birden fazla birbirine ortak şirketleri veya borsa dışındakilerine karşılıklı ticari işlemlerle kar kaydırma operasyonu sıklıkla yapıyorlar buna çok sert yaptırımlar getirilmeli

  • AVUKAT16 Kasım 2013 14:29

    evet patronların bu şirketleri arasında karmaşık ortaklıklar ve karşılıklı fonlamalar düzeneği kötü niyetli. %40 ı yuksekten halka sat. sonra bu kaynakla şirket buyusun gelişsin tam meyveleeri toplanacakken tekrar butur düzenbazlıklarla şirketi pasifize et, milleti bezdir, sonra ceyrek fiatına halktan topla. Bu yasalsa ve butun patronlar böyle yaparsa borsanın anlamı ne olur? eczacılara başarılar iyi taktik veriyorlar diğerlerine

  • Mali muşavir16 Kasım 2013 14:23

    Kar payı vermemek içinçok cabzazlıklar yapıyor patronlar. borsadaki şirketlerin buyuk nakiti kaynaklarıyla borsada aolmayan şirketleri fonluyorlar ve borsada olmayan şirketler buyuk karlılıkla buyuyor halka ortak olduğu şirketler kar edemi,temettu olasılığı olmuyor sadece uydurmadan fon değer artışı olabiliyor kar olmayıca sürekli hisseleri kelepire düşürüp topluyorlar. anlamadım gitti eczacıbaşı grup yılda 10 trliyon ciro yapıyor ama borsa şirketleri ya hep zarar yada çok az kar yapıyor. oysa hepsi birbirine direk dolaylı ortak. kar edemeyişi anlaşılmaz durum. gerci bu ortaklık karmaşasıda bu tur oyunlar için uretilmiş. vatandaşın elindeki hisseleri ucuza kapmak için. spk baksın borsada olmayanlar ne kadar kar ediyor?

  • AYKUT16 Kasım 2013 14:12

    MENDERES TEKSTİLDEKİ SOYGUNA DUR DİYİNİZ.

  • ccc16 Kasım 2013 13:52

    bu sayın atılla koksalla defalarca tweeter uzerınden tartıştık her defasında zorlayamayız şirketlerı diye bır cevap aldım ınanın bazı şirketler var 10 yıldır duzenlı kar edıp 1 kuruş temettü odemıyorlar