E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaArif Ünver Borsa Okulu’nda uyardı---

Arif Ünver Borsa Okulu’nda uyardı

Arif Ünver Borsa Okulu’nda uyardı
04 Aralık 2013 - 09:53 borsagundem.com

İkinci yılda 5 haftalık ilk eğitim programını başarıyla tamamlayan Borsa Okulu’nun en büyük farkı ne? SPYD Başkanı Ünver anlattı…

BORSAGUNDEM.COM

İsteyen Türkiye’nin geleceği desin, isteyen geleceğin Türkiye’si, fark etmez… İkisi adına da Sermaye Piyasalarına bilinçli yatırımcılar yetiştirmek, kararlı ve cesur yatırımcılar kazandırmak için yola çıkan Borsa Okulu, ikinci yılın ilk eğitim programını da büyük bir gururla bitirdi. Gündem Medya Grubu, Bahçeşehir Üniversitesi ve Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği'nin  (SPYD) işbirliğinde kurulan, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Beşiktaş Kampüsü’ndeki Finans Merkezi’nde gerçekleştirilen eğitimde final dersini veren SPYD Başkanı Arif Ünver, 5 haftanın sonunda ilk kez konuştu. Ünver, “Yatırımcılar bu eğitime girip bilinçlendikçe piyasa da fiyatlar da daha gerçekçi olacak, bu çok önemli bir konu” dedi. Arif Ünver, Borsa Okulu’nda verilen eğitimin özelliğini ve önemli farklılıklarını Borsa Gündem’e şöyle anlattı:

“Bütün çıplaklığıyla gerçekleri anlatıyoruz”

“Finansal piyasalarda Türkiye üzerinde teknik ve temel analiz konularına hakim olarak tasarruf sahiplerinin yatırımlarını yönlendirmeleri özellikle hisse senedi piyasalarında çok kolay değil. Nedeni de Türkiye’de hukuksal zeminin daha yeni yeni yapılandırılması. Bu dinamiklere sahip olmayan hiç kimse sadece teknik ve temel analizle yolunu bulamaz. Bizim bu eğitimlerimizin diğer eğitimlerden ayıran özelliği, biz bu işi teknik ve temel analizde bırakmıyoruz. Hukuksal yatırımcı hakları da dahil olmak üzere her şeyi anlatarak, oradaki hava boşluğunu kapatıyoruz. Bu çok önemli bir konu. Bu yüzden de biz objektif bir eğitim veriyoruz. Yoksa teknik ve temel analizi herkes anlatıyor. Ama bunun realitede neden Türkiye üzerinde son derece başarısız oluşunun sebebi bu işin hukuksal altyapısında yatıyor çünkü, hisse senedi alındığı zaman tasarruf sahipleri ortaklık haklarına kavuşuyor. Ortaklık hakları sağlıklı bir şekilde işlemiyorsa Hisse senedinin fiyatına da yansıyor bu. Sağlıklı işliyorsa da yansıyor. Tasarruf sahipleri işte bu eğitimde bu gerçeği görüyor. Biz taraf değiliz, biz bir sivil toplum kuruluşu olduğumuzdan bütün çıplaklığı ile her şeyi anlatıyoruz. Derdimiz Türkiye’nin en büyük sorunu olan tasarruf sorunu. Var olan tasarruflar zaten kıt iken, kıt tasarruf sahiplerinin de tasarruflarının heba olmaması bizim boynumuz borcu…”

Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Borsa Okulu Eğitiimi 3. Dönemi  4 Ocak tarihinde başlayacak. Konuyla ilgili bilgiye şu linkten ulaşabilirsiniz:
http://busem.bahcesehir.edu.tr/program/detay/link/borsa_okur_yazarligi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSA DİKKAT İSTER04 Aralık 2013 14:08

    BORSADA KAZIKLANMAMAK İÇİN ŞARTLAR BELLİ,FK,PD/DD,BORÇLAR/ÖZVARLIK,DÜŞÜK OLACAKKK,TEMETTÜ VERECEKKK,ORTAKLAR TANINMIŞ VE SİCİLİ SAĞLAM OLACAAAKK.YOKSAAA HAMMM

  • bİLİR KİŞİ..04 Aralık 2013 12:09

    Borsada zarar görüp dava açan arkadaşlar bilirkişi raporlarına dikkat etmeli. Bilirkişiler eski spk çalışanı olsa bile, çıkmış olan SPK kararları aleyhine rapor düzenleyemez. Bilirkişi marifeti ile dava kaybeden yatırımcı varsa, bilirkişiyi Devlet denetleme kuruluna şikayet etmeli. Çok büyük menfaatler olunca malesef şüpheli durumlar da oluyor. çok dikkat edilmeli.

  • arif beye çağrı yapıyorum.04 Aralık 2013 11:40

    Yatırımcıların hukuki konularda çok yetersiz kalıyor. Haklarını yeterince arayamıyor. Bence SPYD de destekçi olmalı. SPK Piyasa dolandırıcılığı suçu işlenmiştir. Varsa zarar gören genel hukuk kuralları çerçevesinde dava açıp hakkını alabilir diyor. Bunu en yetkili otorite SPK diyor. Yatırımcı tazminat davası açıyor. Tazminat davasında ise, SPK eski çalışanları (bizzat eski yönetimde yer alan kişiler) bilirkişilik yapıyor ve mevcut SPK raporuna gem vurup, her ne kadar SPK raporu varsa da, her ne kadar dolandırıcılık işlenmişse de tazminat verilmemesi şeklinde bilirkişilik yapıyor. Bu bilirkişi işlerinde bir iş var. Dernek olarak Sermaye Piyasalarında mahkemeye intikal etmiş davaları yatırımcılardan talep edip, bilirkişi inceleme aşamalarında sizde müdahil olabilirmisiniz.

  • flamenco7204 Aralık 2013 11:11

    Sevgili dostum: (flamenco72'ye) yazan dostuma cevaben Devletin kurumlarının denetim zaafiyeti konusunda kesinlikle haklısın..Ancak bilanço dipnot veya faaliyet veya değerleme raporları ile yetinmeyeceksin..Diyelim ki GYO mevzuuunda gerekirse söz konusu arsaları ve gayrimenkulleri belediyeyi de arayarak, o bölge ile ilgili satış ilanlarına bakarak, mevzuatı inceleyerek (Ki oyun teorilerini çoğu bu mevzuatlara göre kurgulanarak yatırımcı dolandırılıyor) yapılan araştırma sonucu bir strateji oluşturacaksın..Bu kesinlike seni diğer yatırmcılardan 3-4 adım öne geçiriyor..Bence 2 el perakende bilgiler yerine bu bahsettiğim yollarla kendi bilgini imal etmek daha büyük kar ettirir..Yaklaşan bir kötü durumdan Daha düşük zararla veya zararsız kurtlumanı da sağlar..kanımca..Bol kazanç dilerim

  • flamenyo72 ye04 Aralık 2013 10:55

    değerli arkadaşım. devletin kurumları yatırımcının bilgisizliğinden dolayı mağdur edilmesine müsade etmemeli. şirketler denetlenemiyor ki, o dediğin bilgileri bilen yatırımcı sonuç elde etsin. bilen kişilere dahi, o bilgiler bilanço dipnotlarında dahi gösterilmiyor. şayet bir vurgun yapıldıysa. anlayamıyorsun. dolandırıldığında anlarsın ancak.. o yüzden devletin kurumları görevlerini çok iyi yapmalı.bilen de bilmeyen de nitelikli şekilde zarara uğratılmamalı.

  • flamenco7204 Aralık 2013 10:35

    Hisse esendi yatırımcısıysan her şeyi bilmek gerek..Mevzuat ve hukuki haklar bu bilgilerin başında..Sonra o şirketin yaptığı işle ilgili mevzuat ve yasalar, sonra iş modeli, sonra temel analiz, sonra oyun teorisi analizi teknik analizz, ennn sonn kahve falı olacak.. Misal bir GYO yatırımcısıysan, 1/5000 lik;1/1000 lik plan nedir, Mücavir alan, KAKS, TAKS nedir vs. bilicen hoca