E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAralık enflasyonu beklentiler dahilinde---

Aralık enflasyonu beklentiler dahilinde

Aralık enflasyonu beklentiler dahilinde
03 Ocak 2014 - 11:08 borsagundem.com

Türk Lirası'nda değer kaybının enflasyona etkisinin devam etmesi bekleniyor

Aralık ayında açıklanan enflasyon rakamlarını Akbank Ekonomik Araştırmalar değerlendirdi:

''TÜFE Aralık’da beklentilerimize paralel olarak aylık %0,46 seviyesinde gerçekleşti. Piyasanın ortalama beklentisi %0,30 seviyesinde idi.
 
Yıllık enflasyon böylece %7,40 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.
 
Gıda fiyatlarının aylık %1,46 artışı, enflasyonun beklentilerin üzerinde olmasının temel nedeni oldu. Aylık enflasyona katkısı 35 baz puan (bps).
 
Böylece yıllık gıda enflasyonu %9,7 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık enflasyona katkısı 233 bps oldu.
 
Yıllık enflasyona ikinci büyük katkı 176 bps ile ulaştırmadan kaynaklandı: Burada özellikle benzin, motorin ve LPG fiyatlarındaki artış etkili olurken, bu artışlarda TL’nin değer kaybının temel neden olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıca TL’nin değer kaybına paralel olarak otomobil fiyatlarındaki artış da bu kalemde etkili oldu.
 
Konut fiyat grubunun yıllık enflasyona katkısı 81 bps; burada özellikle kira ve su fiyatlarındaki artışların etkili olduğunu görüyoruz.
 
Çekirdek enflasyon (I: gıda, alkolsüz ve alkollü içecekler, tütün, altın ve enerji hariç) aylık bazda %0,11 azalış gösterirken, yıllık bazda artış ise %7,22’den %7,08 seviyesine geriledi.
 
Sonuç olarak, 2013 enflasyonu yıllık %7,4 ile TCMB tahmin orta noktası olan %6,8’in ve üst bandı olan %7,3’ün üzerinde gerçekleşti. Bunda, gıda fiyatlarındaki artışın yanı sıra TL’deki değer kaybının enflasyona etkilerinin görülmeye başlanması da etkili oldu. TL’deki değer kaybının enflasyona yansıması sürecinin 2014 yılında da devam etmesini bekliyoruz.''
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)