E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAra seçimler sonrası hisse senetleri uçuyor---

Ara seçimler sonrası hisse senetleri uçuyor

Ara seçimler sonrası hisse senetleri uçuyor
06 Kasım 2022 - 19:53 borsagundem.com

Ara seçimler hisse senetlerine yarıyor. Tarihsel veriler, ABD’de ara seçimleri takip eden her yıl hisse senetlerinin yükselişe geçtiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarihsel veriler her zaman olmasa da çoğu zaman geleceğe dair ipuçları verebiliyor. Buna göre, ABD’de her ara seçim sonrası, borsalar yükselişe geçiyor. Üstelik bu istatistik, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana böyle…

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD, Salı günü ara seçimlere gidiyor. Ekonomi ve enflasyonun seçimlerde belirleyici olacağı düşünülürken, ara seçimlerin hisse senedi piyasalarına ise olumlu yansıması bekleniyor.

Hisse senetlerinde pozitif getiri akışı sürebilir

Yahoo Finance’ten Carla Mozée’nin haberine göre, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan her ara seçimden sonraki yılda hisse senetleri yükseliyor. Yatırımcılar, Fed faiz oranlarını artırmaya devam etse bile bu yükseliş ivmesinin devam etmesini bekliyor.

Piyasa analistleri, kavurucu enflasyonu düşürmeye kararlı olan Fed'in meydan okumasıyla karşı karşıya kalınsa bile, ABD'de ara seçimlerin ardından hisse senetleri için tarihi bir pozitif getiri akışının bozulmadan kalacağını söylüyor.

Öngörü, S&P 500 Endeksi’nin ara seçim sonrasındaki 12 aylık performansının ölçülmesinden doğuyor. Buna göre endeks, 1946 yılından bu yana, yani İkinci Dünya Savaşı'nın Eylül 1945'te sona ermesinden sonra, her ara seçim döneminin ardından pozitif getiriler kaydediyor.

S&P 500, Ocak başında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 4.796,56'dan yaklaşık yüzde 22 oranında düşerek ayı piyasası bölgesinde bulunuyor. Bu yılki ara seçim yarışı öncesinde hisse senetleri, Fed'in enflasyonu son kırk yılın en yüksek seviyesinden aşağı çekmek için agresif bir şekilde faiz oranlarını artırmasıyla birlikte, borçlanma maliyetlerindeki hızlı yükselişle adeta dövülüyor.

Fed, gösterge faiz oranını gelecek yıl yüzde 5 veya daha üzerine artırabileceğinin sinyallerini veriyor ve bu durum da resesyon korkularını tetikliyor. Yine de, tarihin bir rehber olması durumunda borsa için hala umut olduğu gözüküyor.

Ortalama yüzde 14,1’lik ralli

Yatırım firması Carson Group Baş Piyasa Stratejisti Ryan Detrick, “Yatırım ortamının hala oldukça önemli bir yıl sonu rallisi için hazır olduğunu düşünüyoruz. Mevsimselliğe bakıldığında, Ekim ayı yılın en güçlü ayıdır ve bunu ortalama olarak Kasım ve Aralık ayları izler. Tarihsel veriler gösteriyor ki, S&P 500, orta vadeli dönemden sonraki 12 ayda ortalama olarak yüzde 14,1'lik pozitif bir getiri kaydediyor” şeklinde konuşuyor. Detrick, yine de bunun sadece bir katalizör işlevi görebileceğini söyleyerek yatırımcıları uyarıyor.

Asıl endişe kaynağı enflasyon

Yatırımcılar için endişe listesinin başında enflasyon bulunuyor. Ekim ayı TÜFE raporu 10 Kasım'da yayınlanıyor ve Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler sırasıyla yüzde 6,5 ve yüzde 8 olarak çekirdek ve manşet enflasyonda sadece hafif bir düşüş öngörüyor. Fed Başkanı Powell ise geçen hafta, politika yapıcıların faiz artırımlarını duraklatmayı düşünmeleri için hala ‘çok erken’ olduğunu ve ekonomi için ‘yumuşak iniş’ yolunun "daraldığını" belirtti.

Başlangıç noktası çok fazla düzeltilmiş

Truist Advisory Services'in Ortak Yatırım Sorumlusu Keith Lerner ise “S&P 500 muhtemelen orta vadeli olumlu getiri koşusunu sürdürecek, ancak 2023 kazancı sınırlı olabilir” diyor. Lerner, “Tarihsel olarak, bir başkanlık döngüsünün üçüncü yılına girerken çok fazla teşvik eğilimi var; bu da piyasaların 12 ay sonra yükselme nedenlerinden birini oluşturuyor. Ancak piyasalar için gidişatın en iyi yanı başlangıç ​​noktalarının çok fazla düzeltilmiş olması” şeklinde konuşuyor.

S&P 500 Endeksi, ayı piyasasının en düşük seviyesinden yukarı kendini atmış görünüyor. Kabaca yüzde 4 oranındaki Ekim ayı kazancı, şimdiye kadarki en iyi Ekim performansı olma özelliği taşıyor.

Faiz oranları hisse senedinde oynaklığı artırıyor

 

Hisse senedi yatırımcısı rekor sayıya ulaştı

 

Ara seçimler Wall Street’i kurtaramayacak

 

Seçim sonuçları kriptoyu nasıl etkileyecek?

 

Trump: 2024 seçiminde adaylık kararı aldım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)