E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAr Tarım’da ‘organik’ ilişkiler---

Ar Tarım’da ‘organik’ ilişkiler

Ar Tarım’da ‘organik’ ilişkiler
31 Ocak 2014 - 09:12 borsagundem.com

Borsada yatırımcıları merak ettiren ilişkiler yumağı… Satışa aracılık edenler, acele hisse satışları…

BORSAGUNDEM.COM
Son dönemde halka açıldıktan sonra el değiştiren şirketlerden biri de Ar Tarım oldu. Şirketin yüzde 55.3’ü Tümer Tarım Hayvancılık İç ve Dış Ticaret’e 32 milyon TL’ye satıldı. Ali Kemal Tümer tarafından satın alınan Ar Tarım’ın yüzde 100’ünün değeri 58.5 milyon TL olarak gerçekleşti. BİST’te yüzde 45’i halka açık olarak işlem gören Ar Tarım’ın satışıyla ilgili ayrıntılara ulaşmak için Ericom’un satış sürecine kadar uzanmak gerekiyor. Ali Kemal Tümer’in, 15 Mayıs 2013’te kurduğu Tümer Tarım, tescil işlemleri tamamlandıktan birkaç gün sonra Ericom’a talip olmuştu. Ancak bu satış gerçekleşmemişti.

4 MİLYON LOT HİSSE NEYİN TEMİNATI?

Şirketin satışından hemen bir gün sonra 4 milyon lot hissenin Merkezi Kayıt Kuruluşu’na (MKK) kaydettirilmesi de yeni iddiaları beraberinde getiriyor. Bu kararın satışa aracılık eden kişiler tarafından alındığı ve daha önceki işlemlerinden kaynaklanan açıkları kapatmak için hisseleri teminat olarak verdikleri öne sürülüyor. Zaten borsagundem.com’un haberinden sonra Ar Tarım, yaklaşık 10 milyon lira değerinde olan hisselerin kredi teminatında kullanılacağını KAP’a yaptığı duyuruyla beyan etti. Ancak kredinin detaylarıyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.

Karkim ve CLK Holding’in satışında da Ayhan Öztürk'ün aracılık ettiği, satış kutlamasının da Ankara Big Chefs Restoran’da yapıldığı daha önce gündeme gelmişti.

SATIN ALMAK İÇİN YENİ ŞİRKET KURULUYOR

Daha önceki satış yöntemleri ve detaylara bakıldığında halka açık şirketi satın alanların kısa bir süre önce yeni bir şirket kurduğu ortaya çıkıyor. Şirket yönetimi devralındıktan kısa bir süre sonra da halka açık olmayan yeni patrona bağlı başka bir şirket satın alınıyor ve halka arz parası bu şekilde çıkartılıyor. En son el değiştiren Karkim’de de benzer gelişmeler yaşanmıştı. CLK Holding’e dönüşen şirket, patronun diğer şirketi Çelik İpliği satın almıştı.  
Murat Çelik, Karkim’in yüzde 62.98’ini 23.3 milyon liraya aldıktan sonra çağrı konusunda sıkıntılar yaşanmıştı. Murat Çelik’in ilk işi, bir dönem halka açmak için uğraştığı Çelik İplik’in yüzde 55’ini Karkim’in içerisine koymak ve şirketin ismini CLK Holding diye değiştirmek oldu. 8 ay gibi kısa süre sonra da şirketi Ossis Yatırım Holding’e sattığını açıkladı. Çağrı yükümlülüğü doğmasın diye de hisselerin büyük bir kısmı önceden borsada satıldı. Bu taktiğin de danışmalar aracılığıyla geliştirildiği öne sürülüyor. 

ALİ TÜMER NEDEN ACELE EDİYOR?

Karkim’in satışına da aracılık eden Ayhan Öztürk’ün, Ar Tarım  operasyonunda perde arkasındaki isimler olduğu iddia ediliyor.  Bu satışta kritik nokta ise MKK’ya kaydettirilerek teminat için kullandırılacak hisselerin kime, hangi şartlarda verileceği? Bu soru, gerçekleri ortaya çıkaracak en önemli ayrıntı. 32 milyon liraya halka açık bir şirketi satın alan Ali Tümer, neden bu kadar acele ederek satıştan bir gün sonra hisseleri borsada satılacak türe çevirdi?
İsmi firari işadamı Hayyam Garipoğlu’nun şirketlerinde sık sık yer alan Osman Şişmanoğlu’nun bu satışla bir ilişkisi var mı? Yaptığı bazı işlemlerden dolayı sıkıntı yaşadığı öne sürülen Ayhan Öztürk, borçlarını hisse vererek mi kapatmaya çalışıyor?  Yakında her şey ortaya çıkacak…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)