E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAntakya Havalimanı'nın yanında bataklık gölü---

Antakya Havalimanı'nın yanında bataklık gölü

Antakya Havalimanı'nın yanında bataklık gölü
11 Mart 2023 - 10:12 borsagundem.com

Depremin büyüklüğünü fay hattının kırıklığı gözler önüne serdi, kilometrelerce uzanan fay kırığı incelemeleri MTA ekipleri tarafından tamamlandı. Antakya Havalimanı'nın bulunduğu Amik Ovası üzerinde bir bataklık gölü oluştuğu görüldü

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin fay hattı üzerindeki incelemelerini tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden Tetkik Arama (MTA) ekipleri raporlama aşamasına geçti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin ardından MTA ekipleri yıkımın etkilerini ve fay hattının durumunu incelemek için sahaya indi.

Ekiplerin saha çalışması kapsamında, kuzeydoğuda Yarpuzlu ile güneybatıda Antakya Havalimanı güneyine kadar olan alanda toplam 315 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde 271 gözlem yapıldı.

İlk olarak, 6 Şubat 04.17'de meydana gelen Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremle ilgili olarak havadan ve karadan 225 kilometre alan tarandı ve modelleme oluşturuldu. Devamında, 6 Şubat 13.24'te meydana gelen Kahramanmaraş Elbistan merkezli depremle ilgili olarak kuzeydoğuda Eskiköy (Doğanşehir-Malatya) ile batıda Göksun (Kahramanmaraş) arasında kalan alanda 177 kilometre uzunluğundaki yüzey kırığı üzerinde toplam 80 gözlem yapıldı. Son olarak, 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde meydana gelen depremle ilgili olarak depreme neden olan 45 kilometre uzunluğundaki Antakya Fay Zonu üzerinde 26 gözlem yapıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, MTA ekiplerinin saha inceleme ve çalışmalarını günlük takip ederek, ekiplerden sürekli bilgi aldı.

Söz konusu haritaların hazırlandıktan sonra hem kamuoyuyla hem de ulusal ve uluslararası yer bilimcilerle paylaşılacağı öğrenildi.

Deprem sonrası bataklık gölü oluşmuş

Açıklamada görüşlerine yer verilen MTA deprem araştırma ekibinde görevli Dr. Akın Kürçer, yüzey faylanmalarıyla alakalı gözlemler yaptıklarını söyledi.

Depremin yüzeye etkilerinden bahseden Kürçer, Hatay Havalimanı bölgesindeki son yaptıkları incelemeye ilişkin şunları kaydetti:

"Bulunduğumuz bölge Hatay Havalimanı'nın güney kısmı. Eğer bulunduğumuz lokasyona 5 Şubat'ta gelmiş olsaydık diğer komşu alanlarda olduğu gibi düz bir tarlaydı. Ancak deprem sonrası gelişen yüzey faylanmasıyla beraber jeoloji literatüründe bataklık gölü olarak nitelendirilen bir göl oluşmuş durumda. Gölün faya paralel uzunluğu yaklaşık 100 metre, genişliği ise 40 metre civarında. Bölgede 1 metre 20 santimlik bir yer değiştirme konusu da söz konusu. Buna benzer coğrafik değişiklikler büyük depremler sonrası oluşabiliyor. Büyük depremler arazide birtakım izler bırakır. Biz bu izleri takip ederek haritalandırma çalışmaları yaparız."

Bakan Dönmez: Kırılan fay hattında incelemelere devam ediliyor

En net diri fay haritası: İşte 3 derecede deprem riski taşıyan yerler!

Naci Görür'den 'Marmara' uyarısı: İki fay aynı anda kırılırsa....

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şahin kuş 12 Mart 2023 10:52

    aslında 70 yıllarda orası göldü, şaşıracak bir şey yok

  • www11 Mart 2023 16:58

    Bataklığa veya yanına havaalanı yapmak hangi aklın eseri :(  :( 

  • Baytar 11 Mart 2023 13:51

    Amik ovası aslında Amik gölüdür. Eski coğrafya kitapları öyle der. Gölü kurutup ova yapmak akıllıca işmidir, herşeyi her daim bilenler buna ne diyor.

  • Ali Uyanık 11 Mart 2023 13:48

    Antakya eski belediye başkanı, şimdiki Hatay BŞB. Başkanının vebali hatası kusuru ihmali suçu büyük. Bu da apayrı bir büyüklük(!)

  • AHMET ÖZBİLEN11 Mart 2023 11:51

    Kemal kılıçtaroğlu buralar gidip bir baksın.öyle çadırlarda milleti kışkırtmakla bu iş olmuyor.ama kimse bunları yutmuyor.yutarlar ise  kendileri bilir.

  • Mucise Reis : )11 Mart 2023 18:50

    Oraya çadır göndereceksin önce.Herkes çadırda yaşayacak. sonra ortay açıkış. "çadırlarda kışkırtıyor" diceksin :D çadır yoksa insanlar zaten isyan ediyor doğal olarak.. Ya cidden kafanızmı çalışmıyor ? yoksa dergahlara gibip sizlere bunları diyorlar, mantıklı fikirli yazı yazdığınızımı düşübüyorsunuz :D hakkaten çözemedim kapasitesnizin çukurunu :D akıl yokmu

  • Mucise Reis : )11 Mart 2023 11:26

    Şu çalışmaları  belediyeler kentsel genişlemede... yapı denetçiler izin verdikleri görevli ve sorumlu olduklaarı şehirlerde, şehircilik bakanıda stratejık olarak fabrika, üretim hatları gibi alanlarda sorsa mta o zaman araştırsa olmaz mıdır ? olan olmuş, çalışmalar görüşmeler zart zurt. Geç olmadı mı ? bu işlerin asli olması gereken durum nedir? ör. İstanbulda sanayi bölgesinde bir yangın olsa deprem anında nasıl sönecek ? bir deyim vardı. anadoluda maymun ağaç dallarından egeye kadar gelirmiş yere inmeden... o kadar sık ağaç var yani eskiden.. şimdi bir kimyasal fabrıkada depremde yangın olsa nereye kadar yanar tutuşur? depremde gördük 1 deniz kenarında fabrika 1 hafta yandı söndürülmeden.. bu senaryolar önemli. En kötü senaryoları kurup, alt yapı ve mudahale ekiplerini en kötü olasılığa hazırlamalıyız. bu çalışmalar çok geç oldu. eskiden olsa yapılaşma ve kat sayısı ortaya çıkardı

  • baran12 Mart 2023 16:25

    ...tir oradan fetoşçu zübük seni.  Atatürkçü imiş.  

  • Mucise Reis : )11 Mart 2023 18:48

    Baran Ben chp li değilim, Atatürk yolunda bir Türk Genciyim. Siyaset hizmet için var. Partiler 50-100 kişinin kurulması ile oluşan şirket gibidir. Partilerin içerikleri ve tüzükleri asla bir devleti kapsayamaz.  Parti anlaşıyım budur. Kimin suçu varsa çıksın hesap versin. Ben x hastanede enkaz altında kalınca , sevdiklerim ve tanıdıklarım... Herkesin görevini yapmasını beklerim. Partili olması, yada bir devlet ünvanı alması önemsizdir. Herkes Allah kulu. Herkesin 1 canı var. o bakımdan herkes görevini yapsın. Suçlu herkesler yargıya gidip hesap versin. CHP lide olsa hesap versin. Ben imza atmışsam imar affı yapmışsam, bende yapı denetim muhuru vuran belediye başkanısam hesap vermeliyim. Seçim stresi Baran senin herşeye cumhur-millet ittifakı gibi baktırtıyor. Uyan oğlum, uyan.

  • Baran11 Mart 2023 11:50

    Senin chp li belediye başkanın sorumluluğundaki yerde büyük felaket yaşandı asıl ölümlerin ve bina yıkımlarının olduğu en büyük ilimiz.Muhalefet bunlardan neden bahis etmiyor.