E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAnalistler doların nabzını tuttu---

Analistler doların nabzını tuttu

Analistler doların nabzını tuttu
24 Ekim 2015 - 05:17 borsagundem.com

TL, dolar karşısında, dışarıdan gelen açıklamalar ve içeride seçim atmosferiyle yönünü sık sık değiştiriyor. Analistler doların tansiyonunu ölçtü

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yeni parasal genişleme adımları gelebileceği yönündeki açıklamalarının ardından gelişen piyasalara olan para girişinin etkisiyle güçlenen Türk Lirası, Çin'den gelen faiz indirimi kararıyla yeniden değer kaybetti. ECB açıklamalarıyla dolar karşısında 2,86 seviyesine kadar gerileyen dolar Çin rüzgarıyla 2.9133 seviyesine sert çıkış yaptı. İçeride 1 Kasım sonrasındaki süreç 'kritik' olarak değerlendirilirken, analistler 7 Haziran seçimlerinden sonraki tabloya benzer bir durum bekliyor.

Hurriyet.com.tr’ye konuşan analistler, dolarda yakın dönemde 2,83 seviyesinin beklentiler dahilinde olduğunu söyledi.

FinansInvest Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serdar Pazı, “Dolar 2,8588 şu anda, seçim sonrasında koalisyon beklentisi olacak. Kısa vadede Avrupa Merkez Bankası (ECB) sonrası para girişi yaşanıyor. Genel resim çerçevesinde ılımlı süreç devam ediyor. 2,83 seviyesini daha geniş çerçevede görebiliriz. Yine çalkantılar olacaktır. Yine 7 Haziran seçimlerine benzer bir tablo ile karşılaşacağımız için çok farklı bir tablo görmeyi beklemiyoruz” dedi.

'PİYASANIN SICAK BAKTIĞI KOALİSYON...'

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, “Bir içerisi var bir dışarısı var. Yurtiçi çok belirsiz, yurtdışı ise yeniden bir parasal genişleme rüzgarıyla karşı karşıya. Tüm merkez bankaları mevcut politikalarını sıkılaştırmama kararı aldı. ECB mesela Aralık ayında 'Gelişen piyasalar çok kötü yeni parasal genişleme paketi açıklayabiliriz' diyebilir. Esasında gelişen piyasalarda yaşanan kötülük nedeniyle merkez bankaları kendilerini feda ediyorlar. Bu da yurtdışında ucuz finansman yolunu açıyor. 3,07’den dolarda 2,85’lere gelmemizin nedeni bu. Önümüzdeki haftaki seçimler aslında bunu bir kısmını etkiler. Terördü, seçimdi bunu etkilemiyor. Ucuz finansman olduğu sürece, etkisi az oluyor. Seçim sonrasında ya AK Parti’nin tek başına iktidarı, dışardan milletvekili destekli, AK Parti’nin milletvekili sayısı o kadar kritik ki, ya da AK Parti-CHP koalisyonu söz konusu. Piyasanın genel görüntüsünde tabloya bakıldığında, AK Parti-CHP piyasaların daha sıcak baktığı bir koalisyon. Ne olur derseniz? 2,85’in altı var mı yok mu inanın bilmiyorum? Gelişmiş ülkelerin hiçbiri krizden çıkmıyor. 2,85’in altı biraz olsun seçimlerden sonra zor. Ama orada da AK Parti-CHP gibi piyasanın dengeli olduğu hükümet seçeneği olduğu takdirde, 2,85’in altı görülebilir. Yukarıda ne olur diye bakarsak, Fed faiz artırırım söylemine devam ederse ki bu şimdilerde oldukça demode bir kavram olmaya başladı, o zaman yeniden Türk Lirası’nın dolar karşısında yeniden 3 lira sınırına geldiğini görebiliriz” diye konuştu.

'SEÇİMİ GÖRMEMİZ GEREK'

Meksa Menkul Değerler Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, “Şu anda dolar/TL’de kritik seviye 2,85-2,82 bandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin konuşmasından sonra Türk piyasalarına giriş oldu. Bu da kuru baskıladı. Ancak bizim bir de ABD Merkez Bankası Fed’i görmemiz lazım. Fed, Aralık ayında faizi artırmasa, o zaman bu seviyeler devam edebilir. Bir de Merkez Bankası’dan bu hafta gelen açıklamalar, piyasalara destek veren şekilde algılandı. Gerekirse faizi artırırım mesajı verdi gibi düşünüldü. Bunun da etkisinin olduğunu düşünülebiliriz. Hükümet kurulursa, 2,82 aşağı kırılır, 2,70 ihtimali bile ortaya çıkar. Ama bunun için seçimi görmemiz gerekiyor” dedi.

“O ESKİ DÜNYA YOK”

Fed’in eski analistlerinden Erkin Şahinöz, Seçimlere kadar olan süreçte 2,85’in altına yerleşmesi çok zor, euro için de 3,15’in yerleşmesi çok. Buralarda bireysel ve kurumsal talepler geliyor. Türkiye’de 180 milyar dolar dövizde açık var. Borç servisini kapatmak için dolar alıyorlar. Haliyle yukarı çıkıyor. Seçim sonrasında benim beklentim tek parti iktidarı zor. Koalisyon görünüyor. O anlamda AK Parti-CHP koalisyonu kurulup, kavga kıyamet kopmazsa, dolar/TL 2,70-65 bandına kadar geriler. Ancak bunun altına da inmez. Türkiye yüksek faiz düşük kurdan, düşük faiz yüksek kura dönen bir dünya. O eski dünya yok. En piyasa dostu senaryo bile kurulsa, 2,65’in altı, euro 2,85-2,90’ın altı zor” diye konuştu. 

AVRUPA’DAN GELEN KARARIN ETKİSİ NE?

ECB Başkanı Mario Draghi, dün düşük enflasyon ile mücadele etmek için alınabilecek önlemlerin Aralık ayında gözden geçirilebileceğini ve merkez bankasının bu ay mevduat faizini daha da düşürmeyi değerlendirdiğini belirtti.

Draghi tahvil alımlarının enflasyon patikasında hedeflere uygun sürdürülebilir bir seyir görülene kadar devam edileceğini de söyledi.

ECB'nin dün kapılarını ilave parasal genişleme önlemlerine açık tutması fakat Euro bölgesi enflasyon gelişmelerini takip etmeye devam ederek, bu yönde somut herhangi bir adım atması beklenmiyordu. 

Ancak bankacılar ECB'nin açıklamalarından bankanın ilave genişleme önlemlerine piyasaların beklentisinin de yakın olabileceği sinyalini aldıklarını belirttiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)