E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakAmerikan konut piyasasında alıcı kalmadı---

Amerikan konut piyasasında alıcı kalmadı

Amerikan konut piyasasında alıcı kalmadı
16 Ekim 2023 - 16:21 borsagundem.com

Yükselen mortgage faizleri ile birlikte düşen konut fiyatları ABD ekonomisine ilişkin karamsarlığı artırıyor. Uzmanlar perşembe günü açıklanacak konut satış rakamlarında rekor düşüş bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hafta içerisinde açıklanacak eylül ayı konut satış rakamlarında on yıldan uzun bir süredir en düşüşün görülmesi bekleniyor. Mortgage faizlerinin yükselmesiyle birlikte ortaya çıkan bu tablo Barrons’un haberine göre ekonomi için yeni bir kötü haber anlamına gelebilir.

Yükselen faiz oranları mortgage başvurularından konut piyasasın konut piyasası duyarlılığına kadar her şeyi baskıladı. Freddie Mac haftalık göstergelerine göre mortgage faizleri ağustos ayı ortasındaki 2022’nin en yüksek seviyesi olan %7,08 hızla aştı ve oranlar büyük ölçüde yükselmeye devam etti. Freddie Mac geçen hafta ortalama mortgage faizlerinin %7,57 olduğunu ve bu oranın 2000 yılının sonlarından bu yana en yüksek seviye olduğunu gösterdi.

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği geçen ay yaptığı açıklamada hızla yükselen faiz oranlarının ağustos ayında konut satışlarını ocak ayından bu yana en düşük seviyeye düşürdüğünü açıkladı.
Konut satışlarının ağır seyretmesi ve faiz oranlarında temmuz ayında başlayan tüyler ürpertici yükselişin devam etmesi muhtemel olduğu göz önüne alındığında, ağustos ayında açıklanan zayıf konut satışı rakamlarının yazın başlarında sözleşme aşamasına giren gayrimenkulleri yansıttığı düşünülüyor. Bu da mortgage faiz oranlarının %7'nin üzerine çıkmasının ve ekim ayının ortalarına kadar süren faizlerdeki yükselişin henüz aylık raporlara yansımadığı anlamına geliyor.

Perşembe günü açıklanması beklenen eylül ayı konut satış rakamlarıyla bu durumun değişmesi muhtemel. FactSet verilerine göre ekonomistler konut satışlarının %3,5’e düşerek Ekim 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesini bekliyor. Beklentiler gerçekleşirse, yükselen oranların benzer şekilde satın alma faaliyetini azalttığı Kasım 2022'den bu yana en büyük aylık düşüş gerçekleşecek.

Başat göstergeler daha yüksek faiz oranlarının konut alıcıları üzerinde ne kadar baskı oluşturduğunu halihazırda gösteriyor. Fannie Mae'nin eylül ayı konut piyasası duyarlılığı anketine katılanların yalnızca %16'sı ev satın almak için iyi bir zaman olduğunu düşündüğünü aktardı. 2010’dan bu yana yapılan anketlerde katılımcıların bu denli olumsuz cevap verdiği tek tarihin Ekim ve Kasım 2022 olduğu da dikkat çekiyor.

Tüm bu göstergeler ev satışlarının önde gelen bir göstergesi olan düşük düzeyde mortgage kredisi kullanımı verilerine dikkatleri çevirdi. ABD Mortgage Bankacıları Birliği tarafından her hafta yayınlanan konut kredisi başvuru hacmi verilerine göre sabit mortgage faizlerinin artmasıyla kredi kullanımı onlarca yılın en düşük seviyesine yaklaştı.

İnşaat şirketleri çıkmazda

Son verilerle birlikte konut piyasası hakkında karanlık beklentileri olan tek taraf alıcılar da değil. Zira karamsarlık inşaat sektörüne de yayılıyor. ABD Ulusal Konut İnşaatçıları Birliği tarafından ölçülen sektör duyarlılığı anketlerine göre sektör temsilcileri dört ay boyunca nötr veya iyimser beklentiler taşımasının ardından eylül ayında karamsar hale geldi. Ekonomistler salı günü açıklanacak verilerde karamsarlığın devam etmesini öngörüyor.

Konut inşaatçılarına yatırım yapanlar da ABD Hazinesi getirilerinin ve mortgage faiz oranlarının yükselmesiyle son haftalarda zorlu bir dönem geçirdi. Dow Jones verilerine göre ev inşaatçılarını ve ilgili sektörleri izleyen iki borsa yatırım fonu, SPDR Ev İnşaatçıları ETF’si ve iShares ABD Konut İnşaat ETF’si son altı ayda sırasıyla %12 ve %14 civarında geriledi.

İnşaat hisseleri son haftalarda düşük performans gösterdi, ancak artan mortgage faizlerinin alıcı talebini baskılaması yeni bir şey değil. JPMorgan Analisti Michael Rehaut, 2024'te sektör için daha fazla yükseliş öngördüğünü belirtiyor. Rehaut, faiz oranlarındaki son artışlar ve beklenen ekonomik resesyon gibi ters rüzgarlara rağmen 2024’ün 2022’nin ikinci çeyreğine benzediğini söyledi. Analist büyük sermayeli inşaat şirketlerinin hisse başına kazancının, faiz oranlarındaki son artış ve beklenen ekonomik yavaşlama gibi ters rüzgarlara rağmen çift haneli yükseleceğini tahmin ediyor. Analist sektör hisselerinin aşırı baskılandığını yorumlarına ekledi.

UBS, S&P 500 hedefini revize etti

 

Fed faizleri sabit tutmakta kararlı

 

ABD'de konut fiyatlarında artış

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VERİ17 Ekim 2023 13:27

    inşallah bizim konut piyasası da çöker,fırsatcıların,rantcıların elindeki konutlar, arabalar patlar...

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL16 Ekim 2023 17:01

    Zaten bunu bilen abd ekonomik kriz içinde olduğu için filistin ve israil savaşını bilerek çıkarttı.yakında borsalar çöker ise şaşırtmam.