E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAmerikan borsalarına satış getirecek 5 kritik sebep---

Amerikan borsalarına satış getirecek 5 kritik sebep

Amerikan borsalarına satış getirecek 5 kritik sebep
06 Temmuz 2023 - 11:38 borsagundem.com

Goldman Sachs analistleri, ABD borsalarında olası bir satış dalgası ihtimaline karşı yatırımcıları uyarıyor. Bankanın önemli isimlerinden David Kostin düşüş beklentilerini 5 sebeple açıklayarak yatırımcılara tedbirli olmalarını öneriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ekim ayı ortalarında ulaştığı dipten bu yana %25’in üzerinde yükseldi. Ancak dev Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs’in analistleri piyasaların şu anki konumunun gelecekteki kayıplara göre koruma sağlamak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs, yatırımcılara ABD’de olası bir resesyon nedeniyle önümüzdeki birkaç ay içinde %20’ye varabilecek bir satış dalgasına hazırlanmalarını tavsiye etti.

Insider’ın haberine göre Goldman Sachs’ın ABD Hisse Senetleri Başkanı David Kostin, “Bazı portföy yöneticileri önümüzdeki yıl içinde bir resesyon başlamasını bekliyor ve bu öngörü çoğu ekonomistin beklentisiyle tutarlı. Böyle bir senaryoda endeks %23 düşerek 3.400'e gerileyebilir” ifadelerine yer verdi.

Önümüzdeki yıl içerisinde olası bir resesyon öngörüsünü ve piyasalardaki ralliyi göz önünde bulunduran Kostin, yatırımcıların portföylerini sigortalaması için beş nedene dikkat çekti:

1. Aşağı yönlü koruma yatırımları cazip bir şekilde fiyatlandırılıyor

“Yatırımcılar mart ayından mayısa kadar portföylerini iyi bir şekilde koruyabildi. Ancak yatırımcılar mayıs ayı sonlarında tek hisse senedi opsiyonu için daha yüksek fiyatlar ödemeye başladılar ve endeks opsiyonları alıcıları da 2 Haziran'dan itibaren bu gidişata katıldı. Alım satım opsiyonları göstergelerindeki bu dengesizliğin ileriye dönük performans için çelişkili veriler olduğunu öngörüyoruz. Yatırımcılar hisse senetlerinde ve endekslerde yukarı yönlü dengesizlikleri satın aldıklarını açıkça gösteriyorlar. Yatırımcıların halihazırda boğa piyasasına göre konumlandığı bir ortamda piyasaların buradan daha fazla ralli yapması daha zor olabilir.”

2. Daralan piyasa rallisi düşüş riskinin arttığını gösteriyor

“Tarihsel olarak, piyasa hacmindeki keskin daralmalar genellikle sonraki aylarda gerçekleşecek büyük düşüşlerle ilişkilendirilir. Piyasa hacmi göstergelerimizden biri toplam endeks ile medyan hisse senetleri arasında 52 haftanın en yüksek mesafesini karşılaştırır. Bu göstergeye göre piyasa hacmi yakın zamanda teknoloji balonundan bu yana en büyük daralmasını yaşadı”

3. Hisse değerlemeleri mutlak ve göreceli olarak yüksek

“S&P 500 işlemlerinin önümüzdeki 12 aya ilişkin fiyat kazanç seviyesi 19 kata kadar ulaştı. Bu 1976’dan bu yana 88. yüzdelik dilimi ifade ediyor. Tarihsel olarak endeks bu seviyede ve üzerinde işlem gördüğünde S&P 500 sonraki 12 ayda medyan %14’lük düşüşle karşı karşıya kalıyor. Endeksin tipik bir 12 aylık periyottaki düşüşleri ise %5 seviyesinde.”

4. Hisse senetleri şimdiden iyimser bir görünümü fiyatlıyor

“Ekonomistlerimiz ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının 2023’ün ikinci çeyreğinde ortalama %1 büyüyeceğini öngörüyor. Ancak ekonomik döngüye duyarlı hisse senetlerinin savunma odaklı hisse senetlerine göre performansı ölçüldüğünde borsalar %2’lik bir ekonomik büyümeyi işaret ediyor.”

5. Piyasanın durumu artık hisse senetleri için destek oluşturmuyor

“2023 yılı ilerledikçe, yatırımcılar da özkaynak pozisyonlarını artırdılar. Hedge fonları net kaldıracı artırdı, yatırım fonları nakit bakiyelerini kesti ve yabancı yatırımcılar hisse senetlerinin net alıcıları oldu. En son göstergelere göre basit faizler (SI) 114 haftanın en yüksek seviyesi olan +1,2’ye geldi. Bu da piyasalardaki konumlanmanın artık hisse senetleri için bir destek rüzgarı olmaması gerektiğini gösteriyor. Bugün Hisse senetlerine karşılık birçok makul alternatif var, bu da fon akışının bu yıl hisse senetleri için bir destek rüzgarı olma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. "

BlackRock, Bitcoin ticaretini daha ucuz hale getirmek istiyor

 

Fed tutanaklarından alınan sinyaller fiyatlamaları zorlaştırdı

 

Goldman Sachs: Avrupalı hedge fonlar ABD bankalarındaki riskleri azaltıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)