E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAmerikalılar hisse senetleri yerine altına yöneliyor---

Amerikalılar hisse senetleri yerine altına yöneliyor

Amerikalılar hisse senetleri yerine altına yöneliyor
16 Mayıs 2023 - 15:39 borsagundem.com

Araştırmalar, Amerikalıların on yıl sonra ilk kez hisse senetlerinden çok altını özlediklerini ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yatırımcılar hisse senetlerinden yavaş yavaş çekiliyor. Bunda uzun vadeli yatırımcıların büyük etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları yatırımcıları bir süredir kendinden uzak tutuyor. Bunda uzun süreli yatay seyirin yanında belirsizlik nedeniyle piyasaların zorluk seviyesinin yüksek olmasının da etkisi bulunuyor.

Altın en iyi ikinci yatırım seçeneği

Quartz’dan Niharika Sharma’nın haberine göre, hisse senetleri için zorlu geçen 2022 yılının ardından, Gallup anketine göre altın daha akıllıca bir uzun vadeli yatırım olarak görülüyor.

Yeni Gallup anketinin sonuçlarına göre, Amerikalılar on yıldan beri ilk kez altının uzun vadeli yatırım için hisse senetlerinden daha güvenli bir yatırım olduğunu düşünüyor. 2008’deki finans krizinden bu yana görülen en kötü yıl olan 2022 yılının hisse senedi piyasaları için acımasız geçmesinin de etkisiyle, Amerikalıların altına ilişkin olumlu algısının neredeyse iki katına çıktığı görülüyor.

Altın şu anda Amerika'nın yatırım seçenekleri algısında 2013 yılından bu yana daimi lider olan ‘gayrimenkul’ün ardından açık bir şekilde ikinci sırada yer alıyor.

Yatırımcı eğilimi 2008’i anımsatıyor

2011 yılından beri her Nisan ayında güncel versiyonuyla yürütülen Gallup anketi, katılımcılardan emlak, altın, hisse senetleri ve fonlar, tasarruf mevduatı ve tahvilleri, önceliklerine göre sıralamalarını istiyor. Ankete göre altın, yüksek faizli ipotek krizinden ve buna eşlik eden durgunluktan birkaç yıl sonra popülaritesinin artmaya başladığı 2011 yılına kadar bu seçenekler menüsünün bir parçası değilken, bugün en çok güvenilen yatırım araçları arasına girmeyi başarıyor.

Krizin ardından toparlanan piyasalara kıyasla yeniden düşüşe geçen altının geçen yıl yeniden canlanması, Amerikalıların geleneksel yatırım seçeneklerine karşı bariz bir güvensizlik hissettiklerini gösteriyor. Bu, 2008'de hüküm süren ruh halinden pek de farklı olmayan bir duruma karşılık geliyor.

Merkez bankalarıyla paralel

Artan fiyatlara ilişkin endişeler ve jeopolitik gerilimler ABD ekonomisinin peşini bırakmıyor. Fed yetkilileri, aylarca faiz oranlarını artırdıktan sonra enflasyonun hala çok yüksek olduğunu itiraf ediyor. Altının, kısa vadeli faydası bazı durumlarda yatırımcılar tarafından inandırıcı bulunmasa da, genellikle enflasyona karşı iyi bir koruma aracı olarak kabul edildiği biliniyor.

Amerika'nın altına yönelik artan ilgisi, birçok ülkedeki para politikası yapıcılarının ilgisini de yansıtıyor. Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları 2022 yılında, 1967 yılından bu yana herhangi bir yılda yaptıklarından daha fazla altın satın alıyor.

Peki ya kripto?

Geçen Nisan ayında, ankete katılan Amerikalıların yüzde 8'i yatırımlarında kripto para birimlerini tercih ettiklerini ve kripto yatırımlarını tahvillerin bile önüne koyduklarını ifade ederken, kripto borsası FTX'in, kripto bankası Silvergate'in ve diğer varlıkların düşüşünün bu inancı aşındırdığı görülüyor. Bu yıl, kripto Amerikalıların yatırım seçenekleri arasında son sırada yer alıyor.

Gallup bülteninde, “Kripto para biriminin en iyi yatırım olduğu inancı, özellikle genç ve orta yaşlı yetişkinler arasında keskin bir düşüş gösteriyor. Kripto para birimini seçen 18 ila 49 yaş arası yetişkinlerin yüzdesi, 2022 yılındaki yüzde 13’lük seviyeden bugün yüzde 5'e düşerek sekiz puan geriledi” deniliyor.

Ons altında Fed baskısı

 

Altının kilogramı 1 milyon 401 bin 454,50 liraya geriledi

 

Piyasalar borç limiti krizi ve para politikası belirsizliğiyle tedirgin

 

Paul Tudor Jones: Faiz artışları sona erdi, hisse senetlerinde ralli zamanı

 

Yatırımcılar hisse senedi, tahvil ve altına yöneldi

 

Jeremy Siegel: Hisse senetlerinde yükseliş yüzde 15’i geçebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)