E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinAmerika'da kasırga dehşeti... 842 ölü---

Amerika'da kasırga dehşeti... 842 ölü

Amerika'da kasırga dehşeti... 842 ölü
08 Ekim 2016 - 07:01 borsagundem.com

Matthew Kasırgası, Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nin ardından ABD'nin Filorida sahillerine ulaştı. Şehirleri harabeye çeviren kasırgada ölü sayısı 842'ye yükseldi

Haiti üzerindeyken çekilen uydu görüntüsü dehşete düşüren son yılların en şiddetli kasırgası, Karayip ülkelerinde can almaya devam ediyor. ABD'nin Florida kıyılarına varan Matthew Kasırgası, etkili olduğu bölgelerde 842 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. Korkunç kasırganın Küba'nın Guantanamo kıyılarında kayaları söküp yolları parçaladığı görüldü.

Matthew Kasırgası Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nin ardından ABD'nin güneydoğusuna ulaştı.

2010 yılındaki depremden sonra yaşanan "en büyük doğal afet" olarak nitelendirilen Matthew Kasırgası, Haiti'de 4. kategori şiddetinde etkili oldu. Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'nde 842 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kasırgada en büyük can kaybı 500 kişiyle Haiti'de meydana geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, 11 milyonluk Haiti nüfusunun yarısının kasırgadan etkilendiği belirtildi.

ABD'ye varmadan önce Florida, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilmesine neden olan kasırga, ABD'nin Güneydoğu kıyılarına cuma sabahı vurdu. 3 milyon kişinin evlerinden güvenli bölgelere tahliye edilmesine karar verilen ABD'de, 1 milyondan fazla kişi kasırga yüzünden elektriksiz kaldı.

ABD Ulusal Muhafız Birliği askerleri, doğal afetin etkili olması beklenen bölgelerde acil yardım ve kurtarma çalışmaları için hazır beklerken, buralara helikopterler de gönderildi.

Florida Valisi Rick Scott, kasırgayı "bir canavar” olarak nitelendirirken, halka yaptığı uyarıda ilgililerin çağrılarına kulak vermeyenlerin ölümle karşı karşıya kalabileceğini bildirdi. Scott, 1 milyon 500 bin kişinin tahliye edilmesini kararlaştırırken, bölgede 22 bin kişi sığınaklarda bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama, kasırga nedeniyle çarşamba günü bölgeye yapacağı ziyaret yerine başkent Washington'daki Federal Acil Durum Yönetim Kurumunun (FEBA) merkezine giderek yetkililerden bu konuda brifing aldı.

Obama, brifingin ardından tehdit altındaki bölgelerde yaşayan halkın tahliye edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu ve halktan da yetkilileri dinlemelerini istedi.

Florida, Georgia, Güney ve Kuzey Carolina eyaletlerinde yaklaşık iki milyon kişiden evlerini terk etmeleri istendi. Birçok otoyolda uzun araç kuyrukları var.

CNN kanalı, kategorisi dörde yükseltilen Matthew'ün on yılların en tehlikeli kasırgası olduğunu aktarıyor. Günler öncesinde birçok kentte market rafları boşaltıldı, evlerde yiyecek stoğu yapıldı.

HAİTİ'DE FELAKETİN BOYUTU ORTAYA ÇIKTI

Dünyanın en yoksul ülkelerinden Haiti'de 300'den fazla insanın canını alan Matthew Kasırgası'nın yol açtığı felaketin boyutları yeni ortaya çıkıyor. Haiti'de birçok yerleşim birimiyle iletişim kurulamıyor.

Fırtına, bazı kentlerde neredeyse tüm evleri yıktı. Güneydoğudaki en büyük kentlerden Jeremie'deki evlerin yüzde 80'i tamamen yerle bir oldu. Roche-a-Bateau kentinde ise 50'den fazla kişinin öldüğü bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler ülkede 350 bin kişinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)