E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın hesapları rekora doymuyor---

Altın hesapları rekora doymuyor

Altın hesapları rekora doymuyor
05 Ağustos 2018 - 13:26 borsagundem.com

Bu yılın haziran ayı itibarıyla bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü 180.8 tonu, değeri ise 33 milyar lirayı aşarak rekor tazeledi.

Küresel döviz ve hisse senedi piyasalarındaki volatilitenin etkisiyle yılın ilk yarısında altına olan talep artarken, bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü 180 tonu, değeri ise 33 milyar lirayı aşarak rekor tazeledi.

Altına olan talebin artmasında, ABD ile Çin arasındaki ticari gerilim, döviz kurları ile tahvil faizlerindeki yükseliş, jeopolitik riskler ve gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarındaki normalleşme adımlarının hızlanması gibi nedenler etkili oldu.

Bu dönemde yurt içinde gram altının fiyatı yıla başladığı 158,8 lira seviyelerinden yükselişe geçerek haziran ayını 184,7 liradan tamamladı. Böylece geçen 6 aylık süreçte gram altın yüzde 16,3 değerlendi.

Söz konusu gelişmelerin etkisiyle yıl başından bu yana rekor üstüne rekor kıran bankalardaki altın hesapları, hem değer hem de miktar bazında tarihi zirvesini yeniledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankalardaki altın hesapları yılın ilk yarısında 2017 sonuna kıyasla 9 milyar 195 lira artarak 33 milyar 298 milyon lira seviyesine ulaştı. Bu rakamın 32 milyar 578 milyon lirası yurt içi, 720 milyon lirası ise yurt dışı yerleşiklerin hesaplarından oluştu. Bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesapları tutarı 2017 sonunda 24 milyar 103 milyon lira seviyesinde bulunuyordu.

Bankalarda 180 tonun üzerinde altın var 
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) altının kilogramı haziran ayının son işlem gününü 184 bin 130 liradan tamamlamıştı. Buna göre bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünün haziran sonunda 180,8 ton düzeyinde gerçekleştiği hesaplandı.

Yapılan hesaplamalara göre, bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü, 2017 sonunda 153,6 ton seviyesinde bulunuyordu. Bu da kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünde son altı ayda 27,3 tonluk artış gerçekleştiğine işaret etti.

Böylece altın hesaplarında yeni zirve değer bazında 33,3 milyar lira, miktar bazında ise 180,8 ton oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şahin 05 Ağustos 2018 21:42

    Asrın liderleri büyük dünya ekonomistleri yakında altınlarınızı bozun dolar alın sonra doları bozun böylece faiz % 5 in altına düşer döviz 3 altına düşer enflasyon tek rakamlara düşer falan der sanırım.

  • dd05 Ağustos 2018 15:15

    HÜKÜMETİN YERİNDE OLSAM. BAKALARDAKİ DOLARI YASTIK ALTINDAKİ DOLARI. SADECE YURT İÇİNDEKİ VATANDAŞLARA.BİR DEFAYA MAHSUZ 6000 TL DEN ALIRIM. BANKALARDAKİ ALTINLARIDA AYNI ŞEKİLDE. HEM HAZİNE GÜÇLENSİN. HEM VATANDAŞ KAZANSIN. ELİN GAVURUNA VERECEĞİME KENDİ VATANDAŞIMA VERİRİM. DÖVİZ BASKISINDAN KURTULURUM. ONDAN SANRA DÖVİZ HASAPLARINDAN VERGİ ALIRIM. BÖYLE YENİLİKÇİ SİSTEMLER GELİŞTİRİLMELİ BEN CE.

  • vatandas05 Ağustos 2018 15:06

    Dunyadaki satanik yahudi kalpazanligindan baska bi sey olmayan, fiat money, tumdinlerce yasaklanmis somuru araci reel faiz, merkez bankaciligi ve mevduat disinda kredi vermeye imkn taniyan bankacilik yok edilmedikce Satanik yahudi soyar, siz de ya bu duzenin ya magduru ya da beslemesi olan hizmetcilik rolunu oynarsiniz, idareler beyinsiz ve satilmis olmasa Kalpazan Hirsiz Zalim hukumdar olamaz.

  • Yorum05 Ağustos 2018 14:43

    Bi o kadarda yastık altına stoklanan var bu dönem içerisinde Doların artmasını tetikleyen unsurlardan biride bu insanlar doları bozdurup altın almıyor tl den vazgeçip altına geçiyor altını satan kuyumcularda parayı dolara gömüyor böyle olunca dolar ve altın yükseliyor şimdi kim önce bozdurursa o kazanır

  • Ataman05 Ağustos 2018 14:36

    Size çılgınca gelicek bir şey söylüyeyim altının onsu 1000 dolara hatta altına sarkacak dünyada ki kriz beklentisi herkesin altına yönelmesine sebeb oluyor piyasa yapıcılar bu kadar yığılma olan emtiayıyı 10 dolar bile artırmaz.Altın yenmez içilmez dünya krizdeyken merkez bankaları altın bozdurma eğilimindedir.

  • Kaçan Grup05 Ağustos 2018 14:50

    Dünya krizdeyken, merkez bankaları para basma eğiliminde olur.

  • demirkan 05 Ağustos 2018 14:10

    33 TRİLYON ALTIN. 165 MİLYAR DOLAR HESABI. BİLİNEN BİLİNMEYENİ ALLAH BİLİR. HANİ TÜRKİYE BATMIŞ TI?. FAKİR DEVLET ZENGİN VATANDAŞ.