E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın fiyatları FED yüzünden düşmeyecek---

Altın fiyatları FED yüzünden düşmeyecek

Altın fiyatları FED yüzünden düşmeyecek
26 Temmuz 2022 - 16:16 borsagundem.com

Altın fiyatları ve tahvil getirileri arasındaki korelasyon altın yatırımcılarının korkulu rüyası oldu. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert iki yatırım aracı arasında hiçbir mantıklı ilişki olmadığına dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalara ilişkin popüler bir göstergeyi takip eden yatırımcılar altın fiyatlarının gelecek haftadan itibaren düşüş görüleceğini iddia ediyor. Üstelik bu gösterge tarihsel açıdan oldukça güçlü bir korelasyon gösteriyor. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre yatırımcıların bir nedensellik ilişkisi bulamadıkları göstergelere odaklanarak yatırım yapmaması gerekiyor.

Borsa uzmanına göre bu ifade altın fiyatlarının ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artıracağı gelecek hafta kesinlikle düşmeyeceği anlamını taşımıyor. Ancak Hulbert altın fiyatlarına ilişkin doğru bir değerlendirme yapmak için teorik temeli olmayan istatistiksel bir modelden daha fazlasına odaklanmak gerektiğini söyledi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre altın yatırımcılarını endişelendiren söz konusu piyasa göstergeleri reel faiz oranları ile altının reel fiyatı arasındaki ilişki. Zira 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ile altının fiyatı arasında tarih boyunca ters bir korelasyon olduğu görülüyor. Korelasyon oranı da istatistiksel açıdan 0,75 gibi etkileyici bir seviyede.

Hulbert söz konusu korelasyonun gerçek olması durumunda altın yatırımlarının büyük oranda ‘başının dertte’ olacağını belirtiyor. TCW Group'un eski bir emtia fonu yöneticisi olan Claude Erb, yakın tarihli bir açıklamasında, bu ters korelasyonun gelecekte de devam edeceğine inanan yatırımcıların altının aşırı değerli olduğuna inanması gerektiğini belirtiyor. Zira ABD Hazine tahvilleri daha da yükselirse altının değerli hale gelebilmesi için daha da düşmesi gerekecek.

Ancak borsa yazarı bu korelasyonun gerçek olup olmadığının sorgulanması gerektiğine dikkat çekti. Zira bu iki değer arasındaki korelasyon bir nedensellik ilişkisi içerisinde olmayabilir. Hulbert, Duke Üniversitesi Finans Profesörü Campbell Harvey ve Claude Erb’ün konuyla ilgili araştırmasındaki üç noktaya dikkat çekti:

1. Nedenselliğin belirsiz yol haritası

Altın ve tahviller arasındaki bir nedensellik bağlantısı olsa dahi bu nedenselliğin hangi yönde olduğu tam olarak bilinemiyor. Harvey ve Erb’ün araştırmasında, “Tarihsel verilere dayanarak düşük tahvil getirilerinin yüksek reel altın fiyatlarına 'neden olduğunu' öne sürdüğünü iddia etmek mümkün olsa da nedenselliğin diğer yönde ilerlediğini ve yüksek reel altın fiyatlarının aslında düşük reel getirilere ‘neden olduğunu’ iddia etmek de aynı derecede mümkündür” ifadelerine yer veriliyor. Hulbert de altın ve tahvil getirileri arasında ne yönde bir korelasyon olmadığına dikkat çekti.

2. Tahvil ve altın arasındaki korelasyon İngiltere’de ABD’dekinden çok farklı

Altının reel fiyatı ile ABD'deki reel faiz oranları arasındaki güçlü ters korelasyonu sorgulamanın bir başka nedeni de söz konusu korelasyonun İngiltere'de çok daha zayıf olması. Erv ve Harvey’nin araştırmasına göre iki varlık arasında İngiltere’deki istatistiksel oran sadece 0,09 seviyesinde. Bir korelasyonun gerçekliğe yakınlığı 1, 0 ve -1 arasındaki değerler üzerinden hesaplanıyor. Buna göre söz konusu oran istatistiksel açıdan hiçbir değeri işaret etmiyor.

Hulbert iki ülke arasındaki istatistiksel farklılığa işaret ederek, “ABD ve İngiltere'de neden bu kadar farklı olması gerektiğine dair teorik bir neden bilmiyorum. Bu tutarsızlığın varlığı, korelasyonun anlamı ve güvenilirliği hakkında ciddi şüpheler uyandırıyor” dedi.

3. Korelasyonun neden var olması gerektiğine dair makul bir teori yok

Altın ve tahvil korelasyonunu sorgulamak için belki de en önemli neden, bu tür bir ilişkinin neden var olması gerektiğine dair makul bir teorik gerekçenin bulunmamasıdır. Hulbert’e göre bu çok önemli bir nokta. Zira borsa yazarı, birbiriyle bağlantılı görünen sayısız sayıda anlamsız korelasyonun keşfedilmesinin mümkün olduğuna dikkat çekti.

Erb ve Harvey'in çalışmalarında verdikleri bir örneğe göre, altın ve faiz oranları arasındaki korelasyondan daha yüksek bir kanıt oranına sahip olan bir gösterge altın ve zaman arasındaki tarihsel korelasyondur. Bu korelasyonun anlamı, altın fiyatının her zaman yükseleceği ve sonunda sonsuzluğa ulaşacağını gösteriyor. Ancak bu sadece piyasa tercihleri için yararsız değil, aynı zamanda Erb ve Harvey'in yazdığı üzere "kavranması zor"dur.

Erb mantıksız korelasyonlara bir örnek daha veriyor: Altının reel fiyatı ile Hawaii'deki Mauna Loa Gözlemevi'nde ölçülen atmosferdeki karbon miktarı arasında pozitif bir korelasyon bulunuyor. Erb, bu korelasyonun reel faiz oranları ile altının reel fiyatı arasındaki kadar güçlü olduğunu hesaplıyor. Ancak altın fiyatları ile sera gazı salınımı arasında bir ilişki olmadığına dair teorik bir açıklamaya gerek yok.

Hulbert, reel faiz oranları ile altının gerçek fiyatı arasında ters bir korelasyon olabilmesi için makul derecede açıklayıcı bir teorinin bulunması gerektiğine dikkat çekti. Borsa yazarına göre altın ve tahvil faizleri arasında mantıklı bir nedensellik ilişkisi kurulmadığı sürece faiz artışları nedeniyle altının düşeceğini düşünmek anlam taşımayacaktır.

Fed faizi yüzde 4'e kadar çıkarabilir

 

Altın Fed'e odaklandı

 

Altının kilogramı 982 bin liraya geriledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )26 Temmuz 2022 23:30

    Altın maliyeti = USD dolar bazında maliyet ve değeri bu denklermede arada bakmak gerekli. Farklı ülke para birimleri, usd nin değerli/değersiz hali ve suni usd oluşumları, reel manda fiziki altın ve karşılığı.... hesaplamaları daha ciddi irdelemeniz gerkeli bu krizlerde...