E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanya ekonomisi tehdit altında: Ren Nehri kuruyor---

Almanya ekonomisi tehdit altında: Ren Nehri kuruyor

Almanya ekonomisi tehdit altında: Ren Nehri kuruyor
03 Ağustos 2022 - 15:10 borsagundem.com

Almanya'nın elektrik santrallerine kömür nakletmek için ana kanalı olan Ren Nehri su seviyelerinin yılın bu zamanında 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesi, bu kış hayati önem taşıyan kömür yakıtlı üretim konusunda belirsizlik yaratıyor

Avrupa ekonomisinin kalbindeki kritik nakliye hattı Ren Nehri kavurucu sıcaklar nedeniyle kurumaya başladı.

Almanya'nın Elektronik Su Yolları Bilgi Servisi (ELWIS) tarafından bugün yapılan açıklamada, Kaub'un gösterge noktasındaki mevcut seviyelerin en son 61 santimetrede olduğu ve Pazar gününe kadar 46 cm'ye düşebileceği bildiriliyor.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu Avrupa Enerji Analisti Nathalie Geraldine, “Piyasa, seviyenin uzun süre düşük kalmasına ve kömür arzının limitlerine ulaşıp ulaşmadığına bağlı. Geraldine, kömür yakıtlı üretimde muhtemel sıkışıklığa atıfta bulunarak, “büyük soru bu” ifadelerini kullandı.

Geraldine’e göre piyasa bu nedenle oluşan baskı yüksek ve şu anda kömürle çalışan elektrik santralleri gaz fiyatları nedeniyle çok yüksek bir yük faktörüyle çalışıyor.

Düşük nehir seviyeleri kömürle çalışan üretimi engellerse, ülkenin şebeke düzenleyicisi (BNA) Almanya'nın önümüzdeki kış ciddi bir kıtlıktan kaçınmak için gaz talebini %20 oranında düşürmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Rusya'nın tamamen gaz akışını kesmesi ise mevcut krizi basitçe daha da kötüleştirebilir.

Tesis operatörleri geçen ay, devam eden kuraklık ve sonu görünmeyen sıcak hava sebebiyle nehir seviyelerinin düşük olduğu ve muhtemel bir kömür arzı sıkıntısı yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Energy Weather Meteoroloğu Robin Girmes, Kaub'da nehir seviyelerinin bu ay 30-40 cm'ye kadar düşebileceğini ekleyerek, “İleri görünüm, önümüzdeki hafta en azından çok kuru bir 7 günlük döneme işaret ediyor” açıklamasını yaptı.

Mavna operatörleri, kritik seviyeler yaklaşık 80 ila 100 cm'nin altındaki sığ sularda, daha iyi gezinmek için nehir seviyeleri azaldığında yükleri azaltıyor.

Girmes, “Bir sonraki hafta biraz yağış olsa bile, topraklar zaten o kadar kuru ki bu, su seviyelerinin kısa vadede iyileşmesine yol açabilecek bir gelişmeye neden olamaz. Kaub'daki su seviyelerindeki düşük su sorununun en azından Eylül ayına kadar devam etmesini bekliyorum” öngörüsünü paylaşıyor.

Ülkedeki elektrik fiyatları da mevcut gaz krizine bağlı olarak tesislerintalebi karşılamak için kömürle çalışan üretimi artırmasıyla yeni rekor seviyelere yükseldi.

Almanya'da CAL23 vadeli baz yük elektrik kontratı bu kış bir enerji arzı sıkıntısı yaşanacağı korkusuyla dün 405,00 EUR/MWh ile rekor düzeyde kaydedilmişti.

Rus gazı krizine karşı Almanya'dan acil durum izni!

 

Almanya Dışişleri Bakanı: Türkiye'ye büyük saygı gösteriyoruz

 

Almanya ekonomisi yerinde saydı

 

Almanya'da panik büyüyor yeni kıtlık kapıda

 

Almanya'da doğalgaz da tüketici güveni düşük

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )03 Ağustos 2022 17:21

    5 bin Türk işçi Tır şöförü alır verir cebine  3 bin avro olur biter :D sen kendi ülkene bak eyy vatandaş :D ne para, ne iş, ne üretim, be bilmem ne :D

  • pinokyo seni..03 Ağustos 2022 15:30

    her gün almanya yı kötülüyen haberler yapıyorsunuz bunun sebebi nedir ülkesi adamların dünya güçlüleri arasında kime hikaye anlatıyorsunuz siz?