E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakAlıcılar için kötü haber: Ev fiyatları ucuzlamıyor---

Alıcılar için kötü haber: Ev fiyatları ucuzlamıyor

Alıcılar için kötü haber: Ev fiyatları ucuzlamıyor
10 Nisan 2023 - 17:17 borsagundem.com

ABD’de ev fiyatları ilk yıllık düşüşünü bildirdi. Ancak uzmanlar, bu sürecin devam edeceğini düşünmüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ev fiyatları on yıldan fazla bir süredir ilk yıllık düşüşünü yaşıyor. Yüzde 0,2 gibi küçük bir oranla da olsa düşen ev fiyatlarının geleceğe dair bir işaret olup olmadığı tartışılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, fiyatlardaki düşüşün nedenleri göz önünde  bulundurulduğunda, düşüşün sürmeyeceğini belirtiyor. Bazıları ise konut piyasasında bir balon patlaması hatta bir çöküş bekliyor.

Satılık ev sayısı hala çok düşük

Insider’dan Alcynna Lloyd'un haberine göre, ABD'de ev fiyatları, on yıldan fazla bir süre içinde yüzde 0,2 gibi küçük bir düşüşle ilk yıllık düşüşünü bildirdi. Bazı düşüş uzmanları ve emlak yatırımcıları, bir balon patlaması ve hatta bir çöküş olacağını tahmin ederek bunu daha ciddi düşüşlerin bir işareti olarak alıyor.

Ancak emlak piyasası Zillow'un baş ekonomisti Skylar Olsen, çoğu bölgede ev fiyatlarının çok daha fazla düşmesinin beklenmemesi gerektiğini söylüyor. Olsen, “Düşüş envanter eksikliğinden kaynaklanıyor” diyor ve ekliyor: "Satılık ev sayısı hala çok düşük.”

Olsen, “Ev fiyatlarının düşmeye devam edeceğine söz veremeyiz çünkü envanter buna izin verecek durumda değil. Fiyatların düşmesine yardımcı olacak envanterin nereden geldiğini ise gerçekten bilmiyorum” şeklinde konuşuyor.

Elbette, daha yüksek ipotek oranları alıcı talebini azaltıyor. Ve evet, yeni ev satışları Şubat ayında yıldan yıla yüzde 19 oranında düştü. Ekonomik durgunluk korkusunun da muhtemelen daha fazla Amerikalıyı ev satın almaktan caydıracağı düşünülüyor. Ancak, azalan sayıda alıcıdan gelen talep bile, piyasada seçim yapabileceğiniz konut yoksa fiyatları yükselmesine neden olabiliyor. Ve daha yüksek ipotek oranları, ev sahiplerinin taşınmak ve satmak istemesini engelliyor. Muhtemel alıcılar ise, satılık birkaç ev için hâlâ rekabet ediyor.

Konut sıkıntısı fiyatları yükseltecek

Amerika Birleşik Devletleri uzun süredir bir konut sıkıntısı yaşıyor. Ancak dibe vuran faiz oranları, milyonlarca Amerikalıyı 2020 ile 2022 yılları arasında ev satın almaya yönelterek ve sınırlı sayıda satılık ev için yoğun rekabeti ve teklif savaşlarını zorlayarak durumu daha da kötüleştirmiş gözüküyor.

S&P CoreLogic Case-Shiller Endeksi'ne göre, bu talep çılgınlığı ev fiyatlarını 2021 yılında yüzde 18,8 ve 2022 yılında yüzde 5,8 oranında artırdı. Ev fiyatları 2022'deki en yüksek seviyelerinden bu yana düşmüş olsa da, özellikle Austin, Teksas gibi salgının patlama yaşadığı şehirlerde ve Boise, Idaho ve Phoenix gibi bölgelerde pandemi öncesi seviyelerin çok üzerinde seyrediyor. Olsen, bu seviyelerin muhtemelen bir süre daha orada kalacağını söyledi.

2008'de hacizli evler piyasaya akın etmiş ve fiyatlar düşmüştü. Ancak bu arz bolluğunun bu sefer gerçekleşmesi pek olası gözükmüyor. Realtor.com'a göre, müstakil ev inşaatları ile oluşan hane sayısı arasındaki fark 2022 yılında 6,5 milyon eve ulaştı. Ulusal Emlakçılar Birliği'nden alınan veriler, Ocak ayı itibarıyla mevcut envanterin 2,9 aylık arz seviyesinde olduğunu gösteriyor. Bu, uzmanların dengeli bir emlak piyasası için önerdiği beş ila altı aylık envanterin altında bir seviyeye işaret ediyor.

Daha fazla ev inşa etmek

Konut arzı, yeni ev inşaatındaki geri çekilme ve düşük seviyelerde kilitli ipotek oranlarına sahip ev sahiplerinin bunları daha yüksek aylık ödemeler için takas etmeye isteksiz olmaları nedeniyle düşük seyrediyor.

Her iki faktörün de konut faaliyetini önemli ölçüde soğuttuğu görülüyor. Ancak henüz emlak piyasasında dramatik fiyat indirimlerine veya bir haciz dalgasına yol açan türde bir gerileme tetiklenmiş değil.

Artan talep ve artan rekabetin muhtemelen ev fiyatlarını yüksek ve konut satın alınabilirliğini düşük tutması bekleniyor. Olsen, “Satın alınabilirliği artırmanın yollarını bulmak, daha fazla ev inşa etmekten geçiyor" diyor.

ABD'de konut fiyatlarının artış hızında yavaşlama sürdü

 

ABD'de yeni konut satışları beklentilerin altında kaldı

 

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!

 

ABD’li emlak zenginleri piyasayı dipten alıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)