E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAlbayrak: Gelinen seviye enflasyonla mücadele gerektiriyor---

Albayrak: Gelinen seviye enflasyonla mücadele gerektiriyor

Albayrak: Gelinen seviye enflasyonla mücadele gerektiriyor
03 Eylül 2018 - 10:56 borsagundem.com

Bakan Albayrak enflasyon verisi sonrası ''Gelinen seviye enflasyonla mücadele gerektiriyor'' açıklamasında bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Reuters'a verdiği söyleşide önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Albayrak, enflasyon görünümünü etkileyen bütün parametreler değerlendirilerek para politikası çerçevesinde gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.

Albayrak, Türkiye'nin IMF'ye başvurma planı olmadığını belirterek, yabancı yatırımcı çekmeye odaklandıklarını vurguladı.

Bakan Albayrak, ABD'de Halkbank ile ilgili bir ceza beklemediklerini de ifade etti.

Enflasyonla topyekûn mücadele gerek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yaşanan maliyet şokları sonrasında ithal fiyatlarındaki artışlar nedeniyle kısa vadede enflasyonda geçici artışların normal olduğunu belirterek, gelinen seviyelerin enflasyonla topyekûn mücadele gerektirdiğini söyledi.

Kamu tarafından yönetilen fiyatlarda endekslemeyi kademeli olarak azaltacaklarını kaydeden Albayrak, "Maliye politikasında ciddi tasarruf tedbirleri alıyoruz. Güçlü mali politikalarla Merkez Bankası'nı bu alanda destekleyeceğiz" dedi.

Albayrak, "Enflasyon görünümünü etkileyen bütün parametreler değerlendirilerek para politikası çerçevesinde gereken tedbirlerin alınacağından eminiz. Para politikasının hareket alanını genişletecek mali ve yapısal düzenlemeler bu sürecedestek verecektir. Özetle, para politikası fiyat istikrarı hedefi çerçevesinde şekillenmeye devam edecektir."

Halkbank'a ceza beklemiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yöneticisi Hakan Atilla'nın Washington'un İran'a yönelik yönelik yaptırımlarını ihlalden ABD'de suçlu bulunan Halkbank'ın ABD devletinden para cezası almasını beklemediklerini ifade etti. Albayrak, ABD Hazinesi'nin Türkiye'ye Halkbank'a yönelik bir ceza bildiriminde bulunup bulunmadığı sorusuna, "Biz Halkbank ile ilgili bir ceza beklemiyoruz. Zira böyle bir şey ABD’de artık hukuk sisteminin farklı saiklerle hareket ettiğini düşündürür. Eğer hukuki perspektiften bu resme bakıyorsanız Halkbank burada tertemiz bir şekilde bu süreçten çıkacak. Aksi tamamen siyasi bir karar olur" cevabını verdi.

Kamu bankalarında sermaye ihtiyacı olursa gereken yapılır

Dolar/TL'deki yükselişin ardından kamu bankalarında bir sermaye artışının gündeme gelip gelmeyeceği sorusuna ise Albayrak şöyle yanıt verdi: "Son günlerde artan kur hareketliliği ilgili kurumlarımız tarafından dikkatle izlenmekte ve gerekli önlemler alınmaktadır. Ortaya çıkabilecek riskler ve alınacak tedbirler geniş kapsamlı biçimde ilgili kurumlar tarafından değerlendirilmektedir. Önümüzdeki dönemde de maliye ve para politikasındaki eşgüdüm sayesinde atılacak adımlar sağlıklı fiyat oluşumlarını destekleyecek ve piyasalardaki oynaklıklar normal seviyelere gerileyecektir. Buna rağmen kamu bankalarında bir sermaye artışı ihtiyacı olursa elbette piyasa koşulları içinde gereken yapılır."

IMF'ye başvurma planımız yok

Bakan Albayrak, Türkiye'nin IMF'ye başvurmak gibi bir planının olmadığını, doğrudan yabancı yatırımı çekmeye odaklandıklarını kaydederek, Türkiye'nin temel borçlanma ve kaynak piyasasının Avrupa ve ABD olmaya devam edeceğini, çeşitlendirme kapsamında Çin piyasasına bu yıl ihraç gerçekleştirileceğini söyledi.

Albayrak, "Uluslararası tahvil piyasasında yer almaya devam edeceğiz. Ayrıca ülkemize gelen sermayenin kalitesi de önem verdiğimiz bir diğer konu. Doğrudan yatırımların teşviki için gerekli reformları hayata geçirmeye devam edeceğiz. Türkiye yatırımcılar için cazip bir gelişen piyasa olmaya devam edecek" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Haha03 Eylül 2018 17:20

    Yorum yapmaya degmezssin damat

  • Ee03 Eylül 2018 17:18

    Kirgizistana 30 milyona cami yaptirin siz milletin vergileriyle , millette tas kemirsin

  • corleone03 Eylül 2018 20:21

    kırgızlar ateist camiyi ne yapsınlar :)

  • gnçlk03 Eylül 2018 16:13

    benzine zam... doğalgaz+elltkrık Yüzde 10 zam.. yol/köprülere zam vb. hammadde ithal USd arttıkça, maliyet artsın.. enflasyonun temel nedeni USD azlığı.. bu USD azlığı nedeni dış borç usd.. özel sektorun borcuda olsa bu açık hem devleti,hem şirketleri etkiliyor... usd ye göre güncellenen veriler kademeli yansıyor... bu yansımada da haliyle üretilen tüm ütünler, a dan z ye zamlanıyor. her zam enflasyona yok açıyor.... tek zam ve enflasyona karşı koyamalanlarda ücretli/maaşlı çalışanlar. çünkü ne vergi kaçırabiliyor, ne eldekini olduğundan farklı göreterebiliyor.... yani enflasyona direnene gariban, emekçi kesim. herkes farkını ZAM olarak yerleştiriyor. ücretliler alım gücü düşeceğinden bir yerde alım duracak. alım duruncada fabrikalar zincirleme eleman çıkartır.iç piyasa çalkalanır. ihracat olup ecnebiye satamazsak işler vahim. ihracat arttırılmalı. devlet kendi üretecek ve satacak. şeker/çay/fındık/zeytin/ işleyip mamul yapacak ihraç edecek.

  • ahmed03 Eylül 2018 13:29

    mücadele diyerek enflasyon oranlarını düşük gösteriyorlar. mal fiyatları çok yükseldiği halde maaşlar enflasyon düşük gösterildiğinden yükselmiyor. alım gücü düşüyor.

  • aa03 Eylül 2018 12:42

    ne zaman ki tüketen değil, üreten Türkiye oluruz işte o zaman göğsümüzü kabarta kabarta konuşabiliriz, gerisi boş laftan öteye geçmez...

  • Mustafa03 Eylül 2018 12:09

    hadi ya gerçekten mi biz gayet memnunduk halk olarak

  • borsacı03 Eylül 2018 12:09

    önce siz lüks giderlerinizden feragat edin.

  • Vay halimize 03 Eylül 2018 12:01

    Gelinen seviyeyi bizler onceden goruyoruz da sizler geldikten sonra mı görüyorsunuz. Daha ne kadar beklenecek enfladyonla mücadele için.

  • KERİM 03 Eylül 2018 12:31

    adam iktidara daha yeni geldi ya daha dün seçildi ....!!!!adama enkaz devrettiler o da ne yapacağını zaten bilmiyor...!!!!!gördüğü tek yol düşük faiz yüksek kur başka çıkış yolu yok....iyi zamanlarda reform yapılmaz zor zamanlarda mecburiyetten yapılır

  • KERİM 03 Eylül 2018 11:47

    günaydın....

  • yiğit03 Eylül 2018 11:43

    türkiyedeki sorun ihracatı bile ithalatla yapmamız önce dur demek lazım ne alırsan 1 veya 5 lira ve büyük sanayilerin yedek parçaların türkiyede üretilmesini sağlamak gerekiyor ithal planı kontrol edilerek kalem kalem içerde üretilmesi sağlanmalı

  • Gurbetci03 Eylül 2018 11:35

    Gurbetciler olarak Bakanimizin bu tezinin arkasindayiz ve bu mücadelede elimizi tasin altina koyduk Türkiye ye yatirim yapmaya devam ediyoruz.

  • Ww03 Eylül 2018 17:19

    7den bozdur bozdur yatirum yap

  • $$$$03 Eylül 2018 14:48

    Vallaha mı

  • Hasan03 Eylül 2018 11:32

    Bu şekilde olacağını bilerek bir şey yapmadılar. Hala boş konuşmalar yapıyorlar. Zaman artık durumu düzeltecek birşeyler yapma zamanıdır. Tam düzelme olmasa bile zararın neresinden dönülse yine iyi. Görünen o ki ekonomi yönetimi değiştirmenin zamanı gelmiş

  • Ahmak gruop 03 Eylül 2018 11:26

    Şaka gibisiniz siz ya dalga geçiyorlar milletle

  • Kayınço03 Eylül 2018 11:22

    Evet çok doğru söylemiş...Ne söylediğini bilmiyorum zaten önemli de değil ama çok doğru demiş...

  • atakan03 Eylül 2018 11:17

    Gelinen seviye enflasyonla mücadele gerektiriyor diyorsun. daha önce enflasyonla mücadele gerektirmiyormuydu damat. sen bu işi hala öğrenmemişsin. Sen bu işi öğrenene kadar dolar 10 tl olacak sanırım. Yapısal reformlar diyorsun.şimdiye kadar ne yaptın yapısal reform olarak. Cek cakla bu işler yürümüyor. İcraat yap icraat.