E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’nin petrol rezervleri alarm veriyor---

ABD’nin petrol rezervleri alarm veriyor

ABD’nin petrol rezervleri alarm veriyor
17 Ekim 2023 - 17:13 borsagundem.com

ABD’nin petrol rezervleri tehlikeli derecede düşük seyrediyor. Uzmanlar, düşük petrol rezervlerinin yeniden doldurulması gerektiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tehlikeli seviyelere düşen petrol rezervlerinin sorumlusu olarak hükümet gösteriliyor. Hükümetin ham petrol stoklarının küresel arzdaki herhangi bir kesintiye maruz bırakacak seviyelere düşmesine izin verdiği düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, küresel petrol fiyatlarındaki yükseliş, petrol zengini ülkelerin petrolü ABD’ye karşı bir silah olarak kullanmasına izin eriyor. ABD petrol rezervlerindeki büyük düşüşün ise bu durumu tetikleyebileceği öngörülüyor.

Washington geçmişten ders almıyor

Bloomberg’den Javier Blas’ın haberine göre, tam 50 yıl önce bugün, Arap uluslarının petrolü silah haline getirmesi ve küresel ekonomiye diz çöktürecek bir petrol ambargosu başlatmasının ardından ABD, kendisini ekonomik saldırı altında buldu. Bunun üzerine, Amerika’nın bir daha asla şantaja maruz kalmayacağına yemin eden Kissinger, petrol silahına karşı bir kalkan tasarladı: ‘Stratejik Petrol Rezervi’ (Strategic Petroleum Reserve - SPR). Yüz milyonlarca varil ham petrol içeren bu rezervin işlevi, kasıtlı olsun ya da olmasın, gelecekteki herhangi bir arz kesintisinin etkisini dengelemekti. Yarım yüzyıl sonra bugün, Washington’ın bu dersi unuttuğu görülüyor.

Bugün SPR, on yıldan fazla bir süre önce zirveye ulaştığı ham petrolün sadece yarısından azını içeriyor. ABD’nin petrol rezervleri yaklaşık 350 milyon varil ile 1983'ten beri en düşük seviyesinde seyrediyor. ABD’nin petrol fiyatlarını sınırlamak için son iki yılda yaklaşık 270 milyon varili serbest bıraktığı biliniyor. Eğer SPR bir silahsa, ABD’nin haznesinde sadece son bir mermi kaldığı görülüyor.

Cehaletin bundan daha kötü bir zamanda gelmesi düşünülemezdi. Farklılıklara rağmen, Ekim 2023 ile 1973 arasındaki paralellikleri çizmek gerçekten kolay gözüküyor. Arap petrol ambargosu riski sıfıra yakın olsa da, çatışmanın İsrail ve Gazze'nin ötesine taşarak İran'ı tuzağa düşürmesi halinde petrol arzının kesintiye uğraması tehlikesine kesin gözüyle bakılıyor.

Yüzde 40 oranında eksik

ABD şu anda iç tüketimi karşılamaya yetecek kadar ham petrol ve diğer sıvı petrollere sahip bulunuyor. Bu da 1970'lerden önemli bir farka işaret ediyor. Ancak ABD, bugün, küresel petrol fiyatı dalgalanmalarına da eşit derecede maruz kalıyor. Petrol piyasasında herhangi bir yerdeki aksama her yerde aksama anlamına geliyor. Yani enerji bağımsızlığı güzel bir siyasi slogan olsa da daha çok ekonomik bir yalana karşılık geliyor.

SPR iki rolü yerine getiriyor. Birincisi, düşman ulusları petrolü silah olarak kullanma tehdidinden caydırıyor; ikincisi, eğer küresel arz kısıtlanırsa bu bir yedek destek işlevi görüyor. Her ikisini de başarmak için yeterli miktarda varil gerekiyor. Bugün ABD petrol rezervlerinin ise bu iki işlevi yerine getirme açısından yetersiz olduğu düşünülüyor. Pek çok kişi bu eksiklikten Başkan Joe Biden'ı sorumlu tutuyor ancak gerçek şu ki her iki ABD partisi de petrol rezervlerini siyasete alet ediyor. Kongre, SPR'yi Amerikan bütçesindeki alakasız açıkları kapatmak için nakit toplamak amacıyla varil satarak bir ATM olarak kullanıyor.

Peki petrol rezervinin ne kadar büyük olması gerekiyor? Sihirli bir rakam yok ama herkes uygun seviyenin bugün belirlenenden daha fazla olduğu konusunda hemfikir görünüyor. Karşı çıkanlar, daha fazla sürücünün elektrikli araç satın almasıyla ABD talebinin eninde sonunda düşeceğini iddia ediyor. Eninde sonunda bunların doğru olduğu ortaya çıkacak olsa da bunun için en az 10 yıl olması tehlikenin boyutunu daha da belirginleştiriyor.

Bu nedenle ABD ekonomisinin petrol rezervi bakımından hala bir kalkana ihtiyacı bulunuyor. 1970’lerdeki rezervin oluşturulmasında kilit rol oynayanlar da dahil olmak üzere çok sayıda mevcut ve eski yetkilinin görüşü, 500 milyon varil civarında bir rakamın, yani bugünkü rezerv büyüklüğünün yüzde 40 daha fazlasının yeterli olacağını ortaya koyuyor.

Beyaz Saray SPR’ye bir hedge fonu gibi davranıyor

Biden yönetimi petrol rezervlerini yeniden tamamlama sözü verdi ancak belki de 2025'ten önce değil. Enerji Bakanı Jennifer Granholm Temmuz ayında, “Son noktada, yakıt ikmali yapacağız” demişti. Benzin fiyatlarını ve bu fiyatların seçmenler üzerindeki muhtemel etkisini gözeten yönetim şu ana kadar sadece çok küçük bir kısmı geri satın aldı.

Başlangıçta hükümet, petrolün varil başına 70 dolar seviyesine düşmesi halinde SPR'yi yeniden dolduracağı sözü vermişti. Ancak Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında fiyatlar düştüğünde, yalnızca birkaç milyon varil satın alındı ve önemli bir ulusal güvenlik sorunu nedeniyle ertelendi. İronik bir şekilde, para en acil sorun değildi.

Önceki satışlardan elde edilen gelirler artı Kongre'den gelen ödenekler, satın almalar için ödeniyor. Geçen yıl satılan 180 milyon varil, 17,2 milyar dolar üretti ve bunun 12,5 milyar doları, Kongre'nin 2024-2028 yılları için zorunlu kıldığı gelecekteki birkaç SPR satışını iptal etmek için yönlendirildi. Geriye rezervi yenilemek için 4,7 milyar dolar kaldı. Şu ana kadar Biden yönetimi, 6 milyon varilin biraz üzerinde petrol satın almak için 450 milyon dolar kullandı. Geriye kalan 4,2 milyar dolar, fazladan yaklaşık 50 milyon varilin daha satın alınmasını sağlayacak.

Beyaz Saray enerji piyasasına dikkat etmeli ancak SPR'ye bir hedge fonu gibi davranmamalı. Geçen yılki hamleler büyük bir alım satım olsa da olmasa da, ABD hükümeti düşük fiyattan alıp yüksek fiyata satma işini bırakmalı ve kendi rolü olan sigorta satın almaya yönelmeli.

Benzin vergisi artırılmalı

SPR'yi optimal değeri olan 500 milyon varile çıkarmak Kongre'den ekstra para gerektiriyor. Mevcut fiyatlarla 100 milyon varil satın almak 8,7 milyar dolara mal oluyor. Bu çok gibi görünüyor ancak yönetimin Doğu Akdeniz'e gönderdiği yeni uçak gemisi Gerald Ford'a harcanan 13 milyar dolardan fazla paranın yanında oldukça gölgede kalıyor.

Ancak bu paranın mutlaka bir yerden gelmesi gerekiyor. Sonuçta bu daha yüksek vergiler anlamına geliyor. Benzin vergilerinin ABD siyasetinin konuşmaktan kaçındığı bir konu olduğu biliniyor. Yine de ihtiyaç duyulan şey bu. Washington, Demokrat Başkan Bill Clinton döneminden bu yana federal benzin vergilerini artırmıyor. Daha büyük bir SPR için ödeme yapmak amacıyla şimdi bu vergilerin artırılması gerekiyor.

Amerika günde yaklaşık 8,9 milyon varil benzin tüketiyor, bu da yaklaşık 375 milyon galona denk geliyor. Federal vergi 30 yıl boyunca galon başına 18,4 sent olarak sabitlendi ve enflasyona endekslenmediği için o zamandan bu yana değerinin yarısını kaybetti. Federal verginin, Cumhuriyetçi Başkan George H. W. Bush tarafından 1990'da onaylanan 5 sentlik artışın tam yarısı kadar artırılması, günde yaklaşık 9,5 milyon dolar, yani yılda yaklaşık 3,4 milyar dolarlık gelir anlamına geliyor. Bu yöntemle, üç yıldan kısa bir süre içinde ABD, SPR'nin yeniden doldurulması için yeterli parayı toplamış olabilir.

ABD’yi bir kazan-kazan-kazan politikası bekliyor: Düşman uluslara karşı sigorta satın alacak, onlardan ham petrol satın alarak ABD yerli endüstrisini destekleyecek ve benzinin maliyetini artırarak ve talebi düşürerek iklim kriziyle mücadeleye yardımcı olacak. Şimdi değilse ne zaman?

Petrol fiyatları Biden'ın İsrail ziyareti kararı ile düşüşte

 

ABD'nin ticari ham petrol stoklarında artış

 

Küresel petrol üretimi değişmedi

 

Petrol fiyatlarında 'Orta Doğu' endişesi sürüyor

 

Petrol piyasalarında 1970’ler korkusu

 

Goldman Sachs'tan petrol tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL17 Ekim 2023 20:02

    Zaten abd de bunu istediği için dünya yı kaosa sürüklemeye çalışıyor savaşlar çıkartarak teröristleri hareket geçirerek.yoksa israil durdurur idi.