E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den Güney Kıbrıs ile skandal anlaşma---

ABD'den Güney Kıbrıs ile skandal anlaşma

ABD'den Güney Kıbrıs ile skandal anlaşma
06 Ocak 2021 - 11:50 borsagundem.com

Doğu Akdeniz krizinde Yunanistan'ın yanında saf tutan ABD, Güney Kıbrıs ile skandal bir anlaşmaya imza attı

ABD'nin Güney Kıbrıs ile yaptığı anlaşma deprem etkisi yarattı. Gerginliği tırmandıracak bu hamle rezalette son perde oldu.

ABD'nin ilk skandal adımı Güney Kıbrıs'a 33 yıldır uyguladığı silah ambargosunu kaldırması oldu. Bu hamle Türkiye'nin sert tepkisini çekti. Daha sonra NATO üyesi ABD, geçtiğimiz aylarda Girit Adası'ndaki Suda üssüne USS Hershel 'Woody' Williams isimli bir savaş gemisi yerleştirdi,

Suda Deniz Üssü'ne giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile mutluluk fotoğrafları dünyaya servis edildi. ABD attığı bu son adımla ise iyiden iyiye çizgiyi aştı. NATO üyesi ülke, silah ambargosunu kaldırdığı Güney Kıbrıs'la adaya bir us kurmak için anlaştı.

Proto Thema'nın bildirdiğine göre, 'bölgedeki ortak tehditler ve istikrarla başa çıkma kapasitesini güçlendirmek için', Güney Kıbrıs ve ABD bugün Sınır Güvenliği alanında işbirliğini güçlendirmek için bir Niyet Bildirisi imzaladılar.

Bildirge, Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulidis ve ABD İç Güvenlik Bakan Vekili Chad Wolf tarafından bugün Lefkoşa'daki Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan bir toplantıda imzalandı.

Aynı zamanda Christodoulidis, bunun Doğu Akdeniz'de ve daha geniş ölçekte Orta Doğu'da önemli gelişmelerin yaşandığı bir zamanda gerçekleştiğini vurguladı.

"Kıbrıs'ın güvenilir bir ortak, güvenilir bir bölgesel güvenlik ve istikrar unsuru olarak rolünün, bugün burada bulunmanız da dahil olmak üzere ABD yetkililerinden düzenli ziyaretlerinden daha iyi bir kanıtı yoktur." dedi.

Resmi bir duyuruya göre Christodoulidis, bildirgenin imzalanması sırasında yaptığı konuşmada, Wolf'un ziyaretinin Güney Kıbrıs-ABD işbirliğinin son yıllarda ne kadar geliştiğini ve ilerlediğini kanıtladığını söyledi.

Güney Kıbrıslı Bakan son olarak, Güney Kıbrıs'ın olumlu bir gündeme dayalı bir ortaklık olan Güney Kıbrıs ile ABD arasındaki ortaklığı desteklemeye devam edeceğine dair kesin kararlılığını yineledi.
Christodoulides ayrıca, bugünkü tartışmada bile, eğitim, teknoloji transferi ve altyapı geliştirme dahil olmak üzere güvenlik konularında işbirliğini daha da genişletmenin yollarını belirleme fırsatı bulduğunu söyledi.

"Bu işbirliğini genişletme bağlamında, ortak tehditlerle başa çıkma ve bölgede istikrarı teşvik etme yeteneğimizi güçlendirmek amacıyla sınır güvenliği konusundaki işbirliğimizi güçlendirmek için bir Niyet Bildirisi imzaladık." dedi.

 Christodoulidis, bu ziyaretlerin her birinin ilişkiye hız kattığını ve daha fazla işbirliği için yeni koşullar yarattığını vurguladı.

Christodoulidis, "İkili işbirliğimizde bölgesel güvenlik, savunma ve güvenlik alanında işbirliği gibi alanlarda ve ayrıca enerji, terörle mücadele ve ekonomik işbirliği gibi diğer alanlarda gerçekten kayda değer ilerleme gördük." dedi.

Ayrıca, üçlü ilişkiler bölgesel sinerjileri ve Yunanistan ve İsrail ile 3 + 1 formatı çerçevesinde iki ülke arasında artan işbirliğine dikkat çekti ve ekledi:

Türkiye'ye karşı yığınak başladığını aktaran yerel medya, İsrail SİHA'larıyla İskiri'deki Tanagra hava üssünü canlandıracağını ve tüm Ege Denizi'ni güneyden kuzeye izleyeceğini yazdı.

ABD Güney Kıbrıs ile anlaşırken, Yunanistan da TB2'lerin yeni bir çığır açması üzerine Atina yönetiminin İsrail'den SİHA'lar satın alacağını ve Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri (Skiros) Adası'na drone üssü kurulacağını duyurdu.

Doğu Akdeniz'de de müttefik olan iki ülke arasındaki anlaşmaya göre, Kalamata Havalimanı'nda bir pilot eğitim merkezi kurulacak. Yerel medya, Yunanistan'ın Kanadalı CAE firması yerine İsrail şirketi Elbit'i seçtiğini yazdı.

Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki müttefiklik anlaşmasına göre ise üç ülke birlikte tatbikatlar yapacak, istihbarat paylaşımına gidecek ve siber güvenlik alanında çalışacak.

İsrail Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın İsrail'in Yunanistan Hava Kuvvetleri için uçuş okulu kurulmasına yönelik 20 yıllık 1,68 milyar dolar tutarındaki savunma sözleşmesi teklifini onayladığını duyurdu.

Yaz mevsimi boyunca Doğu Akdeniz'de tansiyon hiç düşmedi, Atina yönetimi müttefikleri Fransa, Mısır, Güney Kıbrıs ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle tatbikat yaptı.

Ayrıca hava savunma sistemi Patriot'u da modernize etmeye hazırlanan Yunanistan, 2020 biterken Türkiye'ye yakın silahsızlandırılmış statüdeki adaları da kapsayan tatbikat alanları ilan etti.

Yunanistan'ın yayınladığı NOTAM'la yeni yılın ilk günlerinden 26 Şubat'a kadar Ege Denizi'ni boydan boya kapatması Ankara'nın sert tepkisini çekti, Türk Dışişleri resmi açıklama yaptı.

Bunun üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye karşılık verdi, tatbikatların yıllardır Ege ve Doğu Akdeniz'de aynı bölgelerde icra edildiğini savundu.

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros ise Türkiye'ye yakın adaları Noel öncesinde ziyarette etti, adalarda daha fazla asker ve silah konuşlandırılacağını söyledi.

Türkiye korkusuyla silahlanma yarışına giren Yunanistan, Fransa'dan Rafale jetleri satın alıyor. Aralık ayı başındaki AB zirvesinden eli boş dönen Atina yönetimi, ekonomik darboğaza rağmen son 11 yılın en savunma bütçesini açıkladı. 2021 bütçesine göre, silahlanma payının beş kat arttığı görülüyor.

Yunan medyası, 18 Rafale jetinin Atina'ya maliyetinin yaklaşık 2,5 milyar euroyu bulacağını yazıyor. Başbakan Miçotakis, ayrıca yeni fırkateynler, helikopterler, insansız hava araçları almak istediklerini söyledi. Yunanistan F-16 filosunu da önümüzdeki yıllarda güncellemeyi planlarken, ayrıca ordu bünyesine 15 bin ek asker katmaya hazırlanıyor.

Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı bir ittifak kuran Yunanistan, Fransa, Mısır, Güney Kıbrıs ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle bu yıl boyunca tatbikatlar düzenledi. Son olarak Mısır açıklarındaki tatbikatta bu yıl Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri de yer aldı. Yunan medyası, iki ülkenin kendi inisiyatifleriyle tatbikata katılma kararı aldığını yazdı.

ABD'DEN F-35 İSTEDİLER
Ayrıca NATO üyesi ABD'de de Girit Adası'ndaki Suda üssüne bir savaş gemisi yerleştirdi, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Eylül ayında adayı ziyaret etti.Pompeo'nun Girit ziyaretinden günler sonra Atina yönetimi bir adım daha attı, Doğu Akdeniz ve Ege'de Türkiye'nin önüne geçmek için ABD'den F-35 savaş uçağı istedi.

Yunanistan ayrıca 24 adet F-35 savaş uçağı için ABD'ye başvurulduğunu duyurdu.Devlet televizyonu ERT'nin Yunanistan Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberde, F-35 uçaklarının satın alınması için ABD'ye resmi başvurunun yapıldığı bildirildi.

Yunanistan ve ABD'nin yaz mevsimindeki tatbikatını savaş uçağına binerek izleyen Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, F-35'lere ilişkin ilk açıklamayı yapan isim oldu. Atina yönetimine desteğini her fırsatta dile getiren Büyükelçi Pyatt, F-35'ler için gelen talepten büyük bir memnuyite duyduğunu söyledi.

Atina Büyükelçisi Pyatt, "F-35'lerin satışında desteğimizin sinyalini verdik" ifadesini kullandı, ABD ve Yunanistan'ın bölgesel istikrarı artıracak adım için birlikte çalıştığını dile getirdi.

Yunan medyası, Yunanistan'a ilk F-35'lerin 2021'de gönderileceğini yazdı. Habere göre, ABD ilk etapta üç kullanılmış savaş uçağını Yunanistan'a verecek ve jetler 25 Mart'taki törenlerde uçacak.

F-35 savaş uçağı projesinin ortakları arasında bulunan Türkiye, S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan kriz üzerine ABD tarafından F-35 programından çıkarılmıştı. Eylül ayında bir açıklama yapan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye için üretilen sekiz F-35 savaş uçağını satın alacağını duyurmuştu.Yunan hükümeti silahlanma yarışının maliyetiyle ilgili rakam vermekten kaçınsa da, medya silah alımlarının tutarının 10 milyar doları bulacağını aktarıyor.

Yunanistan'ın Türk SİHA'larına karşı aldığı önlem şaşırttı

 

Yunanistan'da Bayraktar TB2 paniği!

 

Yunanistan’ın tek hedefi: Türkiye

 



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BİR DOST06 Ocak 2021 21:16

    Bu hamleleri ABD'nin bölgede sonu olacak. ABD-Türkiye savaşı kaçınılmaz. Fakat vietnam gibi bir ülkede bile kaybeden ABD Türkiye gibi savaşı sanat gören bir ülke karşısında hezimeti kaçınılmazdır. Araya koyduğu PKK-YPG de onları koruyamayacak. Pahalı oyuncaklarının ne kadar zavallı olduğunu görecekler.

  • Metin06 Ocak 2021 17:07

    Abd düşmanımızdır. Bu böyle biline . Ülkemizde kırka yakın üssü var. En ünlülüleri de Adana İncirlik ,Malatya  Kürecik ve Hatay Kisecik'tir. Türkler giremez. Koruma kalkanlarını sadece S-400 ler delebilir. Abd nin Rus Füzelerini yok edin,geri verin,kurmayın,çalıştırmayın tepkisi bu yüzden. Kisecik üssüne yol yok ,havadan ikmal yapıyorlar. Suriye'nin eyaletlere bölünmesinde başat rol için kurulmuştur.Suriyenin kuzeydoğusunda,Fıratın batısında terörist devlet kurulması için çalışıyorlar. İlerisi daha çok karışacak. Çok dikkatli olmalıyız

  • mehmet06 Ocak 2021 13:51

    hipersonic füzeler savaş gemilerinin çağını bitirecek.. uçakların çağını da bitirecek

  • ZEYREK ZEMHERİ06 Ocak 2021 12:32

    ATATÜRK ün partisi olduğu ve kendini milletici gösteren iyi parti bu olayın biliyorlarmı ve öğrendiler ise tepkileri ne olacaklar .ancak işleri güçleri sistem değişikişliği.

  • www06 Ocak 2021 17:09

    Sisteminizin ne kadar yararlı olduğuna inanıyorsunuz ?? Büyüme , işsizlik , Bütçe açığı , Cari açık ,Enflasyon  vb vb anlatın da bilelim 

  • EKRİST06 Ocak 2021 12:31

    yıllarca ülkemizdeki tüm krizleri, ihtilalleri, kaosları ve şehitlerimizi yapanlar bunlardır.bunlar ülkemiz parçalanana kadar dışarıdaki ve içerideki hainler ile birlikte çalışmları kıyamete kadar devam edecektir.ama bir gün bu hesapları ancak ve ancak nükleer silahlara geçiş ve tüm silahlarımızı kendimiz üreterek ancak kurtulabiliriz.