E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'den F-35 açıklaması: Türkiye'nin programa dönüşü görüşüldü---

ABD'den F-35 açıklaması: Türkiye'nin programa dönüşü görüşüldü

ABD'den F-35 açıklaması: Türkiye'nin programa dönüşü görüşüldü
08 Mart 2024 - 14:10 borsagundem.com

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin, Hakan Fidan’la görüşmesinde F-35 konusunun da gündeme geldiğini ancak daha çok F-16 satışına odaklandıklarını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Washington’daki temasları kapsamında ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Benjamin Cardin ve komisyon üyesi senatörlerle görüştü.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin, Hakan Fidan’la görüşmesini VOA Türkçe’ye değerlendirdi. Görüşmenin verimli geçtiğini söyleyen Senatör Cardin, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki...Suriye ve insan hakları konusunda kaygılarımızı da ilettik’’ dedi.

Ekonomim'de yer alan habere göre Cardin, Dışişleri Bakanı Fidan’la görüşmenin verimli geçtiğini ve görüşmenin dostane bir temelde gerçekleştiğini söyledi; “İsveç’in NATO’ya katılımını kutlama fırsatımız oldu. F-16 satışı üzerinden de geçtik” dedi.

"Türkiye’ye güveniyoruz"

Hakan Fidan’la görüşmede bazı kaygıları da gündeme getirdiklerini belirten Senatör Cardin, “Amerika’nın Suriye’de IŞİD’le mücadele çabalarına ilişkin kaygılarımız, cezaevinde bulunan gazeteciler ve insan hakları konusunda kaygılarımız var. Bu konuları samimi bir şekilde konuştuk” ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan’ın görüşmede, ABD ile daha güçlü işbirliğinin olabileceği ilgi alanlarına değindiğini söyleyen Senatör Cardin Türkiye’nin Ukrayna konusunda oynadığı role dikkat çekti.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, “Türkiye Ukrayna konusunda inanılmaz yardımı olan önemli bir NATO müttefiki. Bu anlamda Türkiye’ye güveniyoruz. Türkiye ile ilişkilerin daha da güçlendiğini göreceğimizi umuyoruz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Washington’daki temasları kapsamında ABD’nin Türkiye’ye uygulamayı sürdürdüğü CAATSA yaptırımlarını kaldırması talebini gündeme getirmesi bekleniyor.

F-35 programı

Türkiye, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle üretici ortaklarından olduğu F-35 programından çıkarılmış ve Rusya ile savunma alanında işbirliği yaptığı gerekçesiyle ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO üyesi olmuştu.

Türkiye, 2019’da Rusya’dan satın aldığı ve ABD’nin de F-35 savaş uçaklarına yönelik güvenlik riski olarak değerlendirdiği S-400’leri aktive etmedi.

Senatör Ben Cardin, Hakan Fidan’la görüşmesinde F-35 konusunun da gündeme geldiğini ve Türkiye'nin programa geri dönüşünün de konuşulduğunu ancak daha çok F-16 satışına odaklandıklarını ifade etti.

Hollanda'dan flaş F-35 kararı

 

Beyaz Saray'dan Türkiye'ye 'F-35 satışı' açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 10 Mart 2024 20:39

    Tabi F-16 yı satınca F-35 hikayesini canlı tutup beklenti yaratmak iyi taktik...YTD

  • Mucise Reis : )09 Mart 2024 09:24

    Bu uçakları programımıza almamız gerekli şuan bizim, f35 leri almak girişimi değil, var olan yazılımların değişip yerlileşmesi pazarlıgını yapmamız gerekli idi. çok geri kaldık programda. iyi işler iktidar, kötü işle rmuhalefetin sucu :D ... f35  kaza haberleri yapanlar, f35 in manevra kabiliyet, yere yakın uçup sert manevralar ile topografyaya yakın uçma, radar görüntülerini var olan bütün hava  kar aunzurları ile yaplaşıp, havada boş reketleri hedefe kilitleme özelliklerinden haberi yok :D f35 demek uçan hava kumanda merkezi demek. hedefe girmeden bütün unsurları hedefe yönlendirebiliyor. hala uçak uçak gibi görüyor cahiller. f35 ileri teknolojı kumanda merkezi 5 tanesi ile bütün sınırlaı kontrol edersin roketlerini hedeflere yonlendrebilirsin. bu teknolojı tek başına yapmak imkansız.

  • anti amerikancı 09 Mart 2024 02:36

    f35 leri bir an once almalıyız.dostumuz amerika bu uçakların şifresini pilotumuz kokpitte iken hemen verecek ve zorluk çıkarmayacaklardır.çunki amerika bizim kardeşimiz kadar yakın dost ve ortagımızdır.iyiki amerika gibi yigit ve dost bir ulke ile ortagız.herşey amerika için.amerika varsa turkiye vardır.amerika ne derse o olur.

  • ALİ KODUŞ09 Mart 2024 00:21

    Tam bir keriz arıyorlar.Biz KAAN yaptıkca bizlere F 22 yi de verecekler daha neler neler verecekler.

  • DOĞRU08 Mart 2024 18:43

    ekonomi batmış hala savaş uçağı derdindeyiz,ayrıca sihalar pkk ya karşı savaş uçağından daha etkin...

  • hasan hüseyin civcive cevap09 Mart 2024 14:26

    bölgede en etkin amerika ve rusyadan sonra iran  ve operasyonlarını füzelerle sihalarla dronlarla yapıyor,kuzey kore dünyaya nükleer füzelerle kafa tutuyor savaş uçağının caydırıcı gücü kalmadı ayrıca f-35 amerikanın son uçak projesi...

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA09 Mart 2024 10:55

    Doğru ATATÜRK ün kurduğu uçak fabrikasını ismet inönü nü kapatmış şimdi de bunlarıda mı kapatacaksınız onumu demek istiyorsun.

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL09 Mart 2024 00:20

    Tam bir HDP+CHP zihniyeti 100 sene geçti hala zihniyet değişmedi.Sen git savaş uçaklarına karşı bıcak ok  kılıç ile savaş.

  • yorum08 Mart 2024 17:22

    Halk bankı serbest bırakın artık zamanı geldi

  • maarif08 Mart 2024 15:40

    Özal zamanında alınan F-16ları kakdırıyorlar akpye. 1980 yılı teknolojisi

  • "Başbuğ"09 Mart 2024 07:42

    Denyo 1980 yılında alacağına f-16 yapsaydılar yada kapatılmış fabrikayı acsaydiniz beynin eror vermiş senin şuan dünyada eşi benzeri olmayan insansız hava araçlarını tam 15 sene mühendislik harikasiyla yapıldı maketi yapıyorsun 80 sene yediniz içtiniz şimdi hesap soruyonuz sittir gitla

  • E.g.08 Mart 2024 15:27

    F35 LERE HAAAYIR BİZİM MÜHENDİSLERİMİZ TEKNİSYENLERİMİZ DAHA KALİTELİSİNİ YAPARLAR

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM09 Mart 2024 19:39

    Tamamda onları yönetebilecek bir büyük dünya lideri lazım.Sırtını pkk ypg  ve kandile dayadıklarını söyleyen ve eşbaşkanlarının ve eş ortaklarının yönettiği bir Türkiye de uçak yapacağımızı zannediyorsunuz.

  • azmi08 Mart 2024 15:07

    Elimizdeki F 16 ların sayısı ikiyüzden fazla. Harbiş vb lerde bakımı yapılıp uçuruluyor diye biliyorum. Modernize edilip dört yıl sonra verileceği söylenen F 16 lar yerine ,projesine emek ve maddiyatla ortak olduğumuz F 35 projesinden çıkarılmak ne demek ? Hani büyük devlettik , gösterin bakalım büyüklüğümüzü...

  • DOĞRU10 Mart 2024 11:23

    f-16 modernizasyonunu yapan işçiyle ,yerleri temizleyen işçiye  aynı ücret veriliyor,26000 tl...