E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD'de imalat sanayi PMI beklentileri aştı---

ABD'de imalat sanayi PMI beklentileri aştı

ABD'de imalat sanayi PMI beklentileri aştı
24 Ekim 2023 - 17:37 borsagundem.com

ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ekimde aylık 0,2 puan artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

S&P Global, ABD'nin ekim ayına ilişkin imalat, hizmet ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, imalat sanayi PMI, ekimde geçen aya kıyasla 0,2 puan artarak 50 değerine yükseldi.

Piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 6 ayın en yüksek seviyesine ulaşan endeksin bu dönemde 49,5 değerini alması öngörülüyordu. Endeks, eylülde 49,8 olmuştu.

Hizmet sektörü verisi beklentilerden fazla geldi

ABD'de hizmet sektörü PMI ise ekimde geçen aya göre 0,8 puan artışla 50,9 değerine yükseldi.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen ve 3 ayın en yüksek seviyesine çıkan endeksin 49,8 değerini alacağı tahmin ediliyordu. Hizmet sektöründeki genişlemenin devam ettiğini gösteren endeks, eylülde 50,1 olarak kaydedilmişti.

İmalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bileşik PMI de ekimde aylık bazda 0,8 puan artarak 51'e ulaştı. Söz konusu dönemde 3 ayın en yüksek seviyesine çıkan endeks, eylülde 50,2 olmuştu.

"Veriler yumuşak iniş umutlarını güçlendirecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P Global Başekonomisti Chris Williamson, ekim ayında görülen iyileşmenin ABD ekonomisine yönelik yumuşak iniş umutlarını güçlendireceğini vurguladı.

S&P Global PMI anketinin son aylarda kötümser ekonomik göstergelerden biri olduğuna işaret eden Williamson, dolayısıyla ABD'de dördüncü çeyreğin başında verilen üretim artışı sinyalinin "iyi haber" olduğunu kaydetti.

Williamson, artan jeopolitik kaygılara ve iç siyasi gerilimlere rağmen geleceğe yönelik üretim beklentilerinin de yükseldiğini ve yaklaşık bir buçuk yılın en yüksek seviyesine tırmandığını bildirdi.

Enflasyonun gelecek aylarda üretim daralması olmadan düşmesinin muhtemel göründüğünü ifade eden Williamson, "Bununla birlikte Orta Doğu'daki gerilimlerin büyüme üzerinde aşağı yönlü, enflasyon üzerinde ise yukarı yönlü riskler oluşturması, görünüme yeni belirsizlikler katıyor." değerlendirmesinde bulundu.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektörde genişlemeye, 50'nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

ABD Hazine kağıdı getirisinde 16 yıl sonra bir ilk

 

ABD'de bütçe açığı geçen yıla göre yüzde 23 arttı

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları tahminlerin atında kaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)