E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD'de ev fiyatlarındaki yükseliş ne zaman sona erecek?---

ABD'de ev fiyatlarındaki yükseliş ne zaman sona erecek?

ABD'de ev fiyatlarındaki yükseliş ne zaman sona erecek?
25 Temmuz 2023 - 17:02 borsagundem.com

2008 konut balonunu tahmin eden Robert Schiller, konut piyasasının son yaşanan yüksek fiyat döneminden nasıl çıkacağını bildiğini öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasasında fiyatlar tavan yapmış durumda. Bu da piyasanın canlılığını yitirmesine neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2008 konut balonunu öngören Robert Shiller ise bu durgunluğun nasıl sona ereceğini bildiğini öne sürüyor.

Yatay seyir

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, Yale Üniversitesi ekonomisti Robert Shiller, Mart 2000'de, borsanın bir balon olduğunu ilan eden ‘İrrasyonel Coşku’ (Irrational Exuberance) başlıklı bir kitap yayınladı. Kısa süre sonra ise teknoloji balonu patladı.

Ardından, 2004 yılında Shiller, ‘Konut Piyasasında Balon Var mı?’ (Is There a Bubble in the Housing Market?) isimli makalesini yayınladı. Ve son olarak 2007 yılında da, yani ABD’de ev fiyatları düşmeden hemen önce, Shiller, ev fiyatlarının yakında düşeceğini doğru bir şekilde tahmin etti.

2023 yılında gelindiğinde ise Shiller, Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi (Case-Shiller National Home Price Index) tarafından ölçülen ve ABD ev fiyatlarında yüzde 43'lük bir artışı içeren pandemi sırasındaki coşku döneminden sonra ABD konut piyasasını bir kez daha yakından izliyor.

Sadece bu sefer Shiller, ulusal bazda konut fiyatlarında bir düşüş veya sürekli bir patlama öngörmüyor. Shiller, öngörüsünde, ulusal konut fiyatları bir süre yatay seyredeceğini öngörüyor.

“Konut piyasası normal şartlarda öngörülebilirdir”

Shiller, “Konut piyasası borsadan farklıdır, normalde öngörülebilirdir. 2012'den beri piyasa büyüyor, konut fiyatlarında yaklaşık 10 yıldır istikrarlı bir büyüme yaşanıyor. Ancak faiz artışı döngüsü büyümeyi sonlandırmış olsa da, bu süreç de sona eriyor olabilir” diyor.

Patlama boyunca Shiller, ev alıcıları uzun sürmeyeceğini bildikleri yüzde 2 - 3 aralığındaki ipotek oranlarını kilitlemek için acele ederken konut piyasasına bir miktar canlılığın girdiğini düşünüyor.

Shiller, “Faiz oranlarının artacağı korkusunun insanların düşüncelerini etkilediğini düşünüyorum. Sadece ev sahipleri değil, faiz oranları daha da yükselmeden piyasaya girmek isteyen yeni alıcılar için de durum aynı. İpotek oranlarını kilitlemek istediler ve bu piyasa üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Ancak bu olumlu etki sona eriyor” şeklinde konuşuyor.

Geçen yaz Shiller, “Chicago Ticaret Borsası ev fiyatları için bir vadeli işlem piyasasına sahip. Bu artık geriye gidiyor ve ev fiyatlarının 2024 veya 2025'e kadar yüzde 10'un biraz üzerinde düşmesi bekleniyor” demişti.

Case-Shiller tarafından ölçülen ulusal konut fiyatları Haziran 2022 ile Ocak 2023 arasında yüzde 5,1 düşerken, o zamandan Nisan ayına kadar ise yüzde 2,8 oranında arttı.

Son artışlar mevsimsel olabilir

Ancak Shiller, son ulusal konut fiyat artışlarının mevsimsel bir keşif balonu olabileceğini ima etti. Shiller, “Fiyatı artan evlerin bir kısmı sadece mevsimsel. Bu evlerin fiyatları  genellikle yaz aylarında artıyor” diyor.

Shiller haklıysa ve bu bahar ve yazdaki ulusal konut fiyat artışları sadece ‘mevsimsel’ ise, bu, konut piyasası mevsimsel olarak daha yavaş olan sonbahar ve kış aylarına girerken, aydan aya fiyat düşüşlerinin bu yıl geri döneceği anlamına geliyor. Shiller, “ABD ekonomisinde yumuşak bir iniş yapıp yapamayacağımızı göreceğiz. Ama böyle bir olasılık gerçekten de var. Öyle ya da böyle paniğe kapılmamak gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

ABD'de konut fiyatlarında artış sürüyor

 

ABD'de yeni konut satışları yükseldi

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

 

Emlak milyarderi isyan etti: FED her şeyi batırdı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)