E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD’de 300 banka için batma riski uyarısı---

ABD’de 300 banka için batma riski uyarısı

ABD’de 300 banka için batma riski uyarısı
12 Mart 2024 - 07:39 borsagundem.com

ABD'de pandemi sonrası boş kalan ticari ofislerin değerlerindeki düşüş New York Community Bank (NYCB) gibi bankaları geri ödenemeyen kredilerle zor bir duruma sokuyor.

ndemi sonrası evden çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla birlikte ABD'de ticari ofislerde boşluklar artıyor ve değerler düşüyor. Bu durum, bankaların kredilerini ödeyememesi ve yeni bir bankacılık krizi riskiyle karşı karşıya olabilecekleri endişesini doğuruyor.

Dünya'dan Emre Ergül'ün haberinde New York Community Bank gibi bazı bankalar hisselerinde ciddi düşüşler yaşarken, bu durum ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ı Kongre üyeleriyle bir araya getirdiği bilgisine yer verildi. Powell, olası kayıpların olacağını kabul etti ancak durumun yönetilebilir olduğunu belirtti. Ancak, ticari ofislerdeki boşlukların artmasıyla vergi gelirlerinde düşüş yaşanması bekleniyor ve bu durum birçok şehri mali açıdan olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. Bazı analistler, ticari ofis krizinin sadece bölgesel değil, ülkesel bir krize neden olabileceğini öne sürüyor. Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'nun yayınladığı rapora göre, birçok yerel ve bölgesel banka ticari gayrimenkul kredileri nedeniyle risk altında ve bu durum, toplamda trilyonlarca dolarlık bir banka varlığını etkileyebilir.

Öte yandan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu adlı özel bir kuruluş, 300 kadar yerel ve bölgesel bankanın risk altında olduğunu belirttiği şu raporu yayınladı: “Ortalama bir bankanın varlıklarının yaklaşık çeyreğini ve toplamda yaklaşık 2.7 trilyon dolarlık banka varlığını oluşturan ticari gayrimenkul (CRE) kredilerine odaklanıyoruz.

Kredi düzeyindeki verileri kullanarak, yüksek faiz oranları ve hibrit çalışma modellerinin benimsenmesinin ardından mülk değerlerinde yaşanan son düşüşlerden sonra, tüm kredilerin yaklaşık yüzde 14'ünün ve ofis kredilerinin yüzde 44'ünün, mevcut mülk değerlerinin olduğu bir ‘negatif özsermaye’ içinde göründüğünü bulduk.

CRE kredilerinde yüzde 10'luk bir temerrüt oranı yaklaşık 80 milyar dolar ek banka kaybına neden olacak. Eğer CRE kredi sıkıntısı, faiz oranlarının düşük olduğu 2022 yılı başında kendini gösterseydi, en kötümser senaryomuzda bile tek bir banka batmazdı.”

Çinli yetkililer, ülkedeki zor durumda olan gayrimenkul geliştiricilerine büyük bir kurtarma paketi verilmeyeceğini açıkladılar. Konut ve Kentsel-Kırsal Kalkınma Bakanı Ni Hong, ciddi şekilde iflas etmiş ve faaliyet gösterme kabiliyetini kaybetmiş gayrimenkul şirketlerinin iflas etmesi gerektiğini veya yasalara ve piyasa ilkelerine uygun olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Ni, kitlelerin çıkarlarına zarar verenlerin soruşturulacağını ve cezalandırılacağını vurguladı. Bu açıklamalar, büyük gayrimenkul geliştiricilerinin borçlarını ödeyememesi ve yeni konut satışlarında düşüş yaşanmasıyla birlikte endişelerin arttığı bir dönemde geldi. Yetkililer, konut satışlarını teşvik ederken uygun fiyatlı konutların geliştirilmesine de önem verileceğini ifade etti.

ABD’de banka krizi, New York Community Bank sallantıda

 

Fed Başkanı Powell'dan bankaların sermayelerine ilişkin açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Açıkça17 Mart 2024 11:17

    Daha önce görülmemiş bir heyelan başlayabilir.

  • xyz12 Mart 2024 10:59

    Bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ başımızda olduğu sürece bize bir şey olmaz.Eş başkanların  ve eş başkanlarının olduğu bir muhalefetli yönetilen  bir ülke sıkıntıların olması gayet normal bir şey.

  • ALİ KODUŞ12 Mart 2024 10:54

    Dünya  hep balon ekonomisi ile ayakta kalmata her gün milyarlarca dolar dünya da basılmakta ve piyasaya verilmekte hep çıkacak olan krizi bir gün daha bir gün daha ötelemektedirler.Kaçılmaz son yakında hepimizi yakacaktır.