E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD ÜFE verisi bayram havasının devam etmesini sağladı---

ABD ÜFE verisi bayram havasının devam etmesini sağladı

ABD ÜFE verisi bayram havasının devam etmesini sağladı
14 Temmuz 2023 - 08:30 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtdışında ABD TÜFE verisinden sonra ÜFE verisinin de beklentilerden daha olumlu gelmesi piyasadaki bayram havasının devam etmesini sağladı. Manşet ÜFE verisi aylık %0,2’lik beklentinin altında gelerek %0,1 olarak, yıllık bazda ise %0,4 açıklanarak beklentilerin altında kaldı. Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek ÜFE verisi ise %2,6 beklentiye kıyasla %2,4 olarak açıklandı. Haftalık işsizlik başvuruları ise 250k beklentinin altında 237k olarak açıklansa da iş gücü piyasasında güçlü seyir hala devam ediyor. Fakat gelen olumlu verilere rağmen FED yetkilileri faiz artırım sürecinde geri adım atılmayacağına dair söylemlerde bulunmaktan geri durmuyor. Fed Yönetim Kurulu üyesi Christopher Waller, “bu yıl iki çeyrek puan daha faiz artırımını desteklediğini söyledi”. Piyasalarda ise yetkililerin tam aksine 26 Temmuz’daki Fed toplantısında 25 baz puanlık bir atışını %92 olarak fiyatlarken, bu yıl başka bir faiz artırımı şansını düşürdüler.

Dolar endeksi 15 ayın en düşük seviyesine gerilerken, hazine getirileri, dört ayın en keskin haftalık düşüşünün ardından en düşük seviyelerine yaklaştı. Altın, doların bocalamasıyla üç ayın en iyi haftasını yaşadı. Borsalar ise pozitif yöndeki seyrine devam etti.

ABD enflasyonundaki soğuma, Fed’in bu aydan sonra faiz artışlarını duraklatabileceğine dair beklentileri artırdıkça, Asya hisse senetleri bu yılki en iyi haftalık kapanış içim yükselmeye devam ediyor.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi Cuma günü %0.7’lik bir artışla, sekiz ayın zirvesi olan %5,4’lük bir haftalık kapanış için hızlanmaya devam ediyor. Hong Kong’un Hang Seng’i %0.52 ve Çin borsası %0,12 yükseldi. Güney Kore’nin Kospi’si %1 sıçrarken Japon Nikkei, aralarından sıyrılarak %0.43 geriledi.

Petrol fiyatları, Libya ve Nijerya’daki sorunlar arasındaki sorunların yarattığı sıkı arz ve piyasaların dünyanın en büyük ekonomisindeki faiz artırımlarına son verebileceğini umduğu ABD enflasyonunu gevşetmesi üzerine yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri  %0,3 artarak varil başına 81,63 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri ise  %0,5 artarak 77,24 dolara yükseldi.

Haftanın son günü yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamları, konut satışları ve tarım ürünleri üretici fiyatları verilerinin yanı sıra,  “Piyasa Katılımcıları Anketi” takip edilecek. Yurt dışında ABD’nin ithal fiyatları ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öne çıkıyor. Ayrıca ABD’de ikinci çeyrek döneme ilişkin bilanço dönemi başlıyor.

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Metallerde 'sınırlı toparlanma' beklentisi

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)