E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD tahvilleri Mart 2020’ye geri döndü---

ABD tahvilleri Mart 2020’ye geri döndü

ABD tahvilleri Mart 2020’ye geri döndü
17 Şubat 2022 - 15:00 borsagundem.com

22 trilyon dolarlık ABD Hazinesi tahvil piyasası pandemi krizinin en yoğun hissedildiği Mart 2020’deki volatilite seviyelerine yaklaşıyor. Yatırımcılar Ukrayna krizi ve FED faiz artışı gündemleri nedeniyle iki arada bir derede

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD devlet tahvilleri, 2020'nin başındaki pandemi kaynaklı düşüşlerden bu yana en ciddi volatilite seviyelerine ulaştı. Söz konusu durum yatırımcıların dünyanın en önemli devlet tahvil piyasasında işlem yapmasını zorlaştırıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre hazine tahvillerindeki volatiliteyi izleyen Ice Veri Hizmetleri Endeksi bu hafta iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Volatilitedeki yükselişte Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin yanı sıra yükselen enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükselteceği beklentileri etkili oldu.

Yatırım danışmanlığı şirketi Citadel Securities’in Tahvil Ticareti Başkanı Michael de Pass, Financial Times’taki açıklamasında, “Bir FED sözcüsünden gelen herhangi en küçük bir mesaj veya küçük bir parça veri piyasalarda görece çok daha büyük etki yaratıyor” ifadelerine yer verdi.

ABD Hazinesi tahvillerinde giderek daha yoğun hale gelen kargaşa ortamı 22 trilyon dolarlık piyasada işlem yapmayı daha zor ve daha pahalı hale getirdi. ABD Hazine tahvilleri piyasası dünya çapında derinliği en yüksek piyasa özelliğini taşır. Likiditesi ve tahvil alım satım kolaylığı gibi özellikleri sebebiyle tüm diğer finansal işlemlerin temelini hazırlar.

Bloomberg’in ABD Hükümet Borcu Likidite Endeksi’ne göre, bu hafta tahvil piyasasındaki likidite Aralık ayından bu yana en zayıf seviyelere geriledi.

Goldman Sachs verilerine göre, 2 yıllık ABD Hazinesi tahvillerindeki likidite işlem hacimlerinin artmasıyla birlikte 21 günlük ortalamasının %44 oranında aşağısına geriledi. Daha kısa vadeli tahviller son haftalarda sert bir satış dalgasına maruz kaldı. FT haberine göre yatırımcılar FED’in enflasyonu yavaşlatmak için bu yıl altı veya yedi kez çeyrek puanlık kur artışı yapacağını düşünüyor.

Geçen hafta St Louis FED Başkanı James Bullard'ın Mart ayında yüzde 0,5'lik büyük bir kur artışı olasılığı hakkındaki yorumlarına verilen büyük tepkiye işaret eden De Pass, "likiditenin, bu artan volatilitenin bir sonucu olarak, zaman zaman anlamlı bir şekilde bozulduğunu" söyledi.

Likidite aksaklıkları son yıllarda ABD devlet tahvili piyasasında daha sık yaşanır hale geldi. ABD Hazinesi piyasasında likiditenin sağlanmasından tarihsel olarak sorumlu görülen ve birincil bayiler olan 24 banka, 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana bu rollerini bıraktı.

Söz konusu piyasa yapımının sorumluluğunun önemli bir kısmı ise artık hedge fonları ve yüksek kaldıraçlı yatırımcılar tarafından yerine getiriliyor. Bu durum Mart 2020’de ABD Hazinesi’ndeki likiditenin buharlaşması ve finansal piyasalarda fiyatlarda çöküşe yol açması sırasında da görülmüştü.

Bu yıl gerçekleşen volatilite artışının bir işareti de ABD devlet tahvili getirileri geçtiğim Perşembe günü ani bir şekilde yükseklere ulaşmasıydı. Faiz oranı beklentilerini yakından takip eden iki yıllık ABD Hazinesi getirileri yüzde 1,64 ile zirveye ulaştı ve 2009 yılından bu yana görülen en hızlı tek günlük yükselişi kaydetti. Yatırımcılar Ocak ayı ABD TÜFE rakamlarının ardından FED’in para politikalarında daha sert enflasyon önlemleri alacağını öngördü.

10 yıllık ABD Hazinesi getirisi de, daha kısa vadeli muadilinden daha yavaş bir hızda da olsa Ağustos 2019'dan bu yana ilk kez yüzde 2 seviyesinin üzerine yükseldi.

Ancak geçtiğimiz Cuma günü ABD Hazine piyasası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği yönündeki endişelerin ardından büyük oranda terse döndü. Yatırımcılar, jeop.olitik belirsizlikler sebebiyle ABD devlet tahvilleri de dahil olmak üzere güvenli liman varlıklarına akın ettiler. Bu da tahvil getirilerindeki yükseliş seyrinin değişmesine neden oldu. (Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tahvil piyasalarında getiriler taleple ters orantılı biçimde hareket eder.)

Ukrayna sınırındaki gelişmelerle FED’in para politikalarında ne kadar agresif davranacağı üzerindeki tartışmalar tahvil piyasalarında sert dalgalanmalara sebep oldu. FT’nin haberine göre, mevcut volatilite seviyeleri FED'in pandemi döneminde uyguladığı bazı teşvik önlemlerini gevşetmeye başlama yeteneğini engelleyebilir.

Columbia Threadneedle Kur Stratejisti Edward Al-Hussainy, yaklaşık 9 trilyon dolarlık FED bilançosunun daraltılması hedefleriyle ilgili açıklamasında, “Eğer FED ABD Hazinesi tahvillerini bu piyasaya satarsa muhtemelen ciddi bir dengesizlik göreceğiz. Bu zorunluluklardan bağımsız bir hata olacaktır. Böyle bir şey yapacaklarını düşünmüyorum” dedi.

Küresel para yöneticileri nakde kaçıyor

 

Yeni riskler yaratmak için şimdi zamanı değil

 

Jeopolitik riskler ve faizler kripto piyasasını nasıl etkiliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)