E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıYeni riskler yaratmak için şimdi zamanı değil---

Yeni riskler yaratmak için şimdi zamanı değil

Yeni riskler yaratmak için şimdi zamanı değil
17 Şubat 2022 - 08:13 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Washington’un henüz Rusya’nın Ukrayna sınırındaki gerilimi azalttığına dair işaretler görmediğini söyledi. Moskova’nın bazı askerleri üslerine geri gönderdiğini iddia etmesine rağmen, olası bir Rus işgaline ilişkin endişelerin azalmadığını ve Rus kuvvetlerinin aslında “savaş mevzilerine” geçtiğini söyledi. Rusya suçlamaları reddetti, Ukrayna’yı işgal etme planı olmadığını söyledi ve Batı’yı histeri ile suçladı.

Ukrayna’daki kriz, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden finans liderlerinin bugün başlayan toplantısını gölgede bıraktı ve ev sahibi Endonezya cumhurbaşkanı , Küresel toparlanmayı bozan, özellikle de şu anda Ukrayna’da olduğu gibi dünyanın güvenliğini tehlikeye atan yeni bir gerilim yaratmanın zamanı değil  yeni riskler yaratmak için “şimdi zamanı değil” uyarısı yaptı. G20 finans liderlerinin iki günlük toplantılarının Cuma günü sona ermesinin ardından bir bildiri yayınlamaları bekleniyor. ABD Federal Rezervi faiz oranlarını yükseltmeye çalışırken ve bazı benzerlerinin de aynı şeyi izlediğini görürken, G20 finans liderlerinin büyük piyasa dalgalanmalarına neden olmamak için büyük merkez bankalarını niyetlerini net bir şekilde iletmeye çağırması  ve gelişmekte olan ülkeleri büyük ekonomilerdeki parasal sıkılaştırmadan kaynaklanabilecek olası piyasa etkilerine hazırlanmaları konusunda uyarmaları bekleniyor.

Potansiyel olarak önümüzdeki ay 50 baz puanlık bir zam da dahil olmak üzere, süper şahin bir Fed faiz oranı sıkılaştırma beklentisine  ilişkin endişeler, son politika toplantısının tutanaklarının daha ölçülü, verilere bağlı bir yaklaşımın sinyalini vermesinin ardından bir gecede geri çekildi. Para piyasaları, 16 Mart’ta yaklaşık %43 oranında yarım puanlık bir artış ve bu yıl toplamda yaklaşık 150 baz puanlık bir sıkılaşma bekliyor. Biz ise 25’er baz puandan 7 faiz artışı beklentimizi halen korumaktayız.

Asya borsaları çoğunlukla yeşil. yatırımcıların Ukrayna işgali risklerini ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırma politikasında korkulduğu kadar agresif olmayacağına dair işaretlerle karşılaştırmasıyla tahvil getirileri de düşüşlerini sürdürdü. ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri  yaklaşık 2 baz puan gevşeyerek %2.03’den, ABD doları endeksi %0,06 düşüşle 95.770’den işlem görürken,Fransa ve İran’ın, tarafların İran’ın dünya güçleriyle 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşmayı kurtarma anlaşmasına daha yakın olduklarını söylemesinin ardından petrol %2 düştü. Çünkü; ABD-İran nükleer müzakerelerinden gelen olumlu haberler, yeni ham petrol arzı olasılığı arz-talep açığını azalttığından, küresel petrol fiyatlarında çok ihtiyaç duyulan rahatlamayı sağlıyor, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 91.72$’dan, Brent ham petrolü 92.88$’dan işlem görüyor.

Bugün TCMB faiz kararı var. Merkez 500 baz puanlık indirim serisinden sonra , Ocak ayı toplantısında bir değişikliğe gitmemiş ve haftalık repo gösterge faizini yüzde 14,00 seviyesinde tutmuştu bu oranın korunmasını beklemekteyiz.

Fed tutanaklarında faiz artırımı öne çıktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)