E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırım tasarısını gündemine aldı---

ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırım tasarısını gündemine aldı

ABD Senatosu, Türkiye'ye yaptırım tasarısını gündemine aldı
10 Aralık 2019 - 21:53 borsagundem.com

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, yarın Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını içeren tasarıyı oylayacak. Komiteden geçeceği düşünülen tasarı eğer Senato'da da onaylanırsa, Trump'ın onayına gidecek

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını gündemine aldı. Yarın Komite'de oylanması ve geçmesi beklenen yasa tasarısının Senato'da ne zaman oylanacağı bilinmiyor.

Ekim ayının sonunda ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen tasarı Kongre'nin üçüncü ayağı olan Senato'da da onaylanırsa ABD Başkanı Trump'ın onayına gidecek.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Jim Risch, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ikili görüşmeden önce yaptığı açıklamada, Ankara'yla S-400 alımıyla ilgili yapılacak görüşmelerdeki gerginliği azaltmak amacıyla senatörlerin Türkiye'ye yaptırım tasarısını "şu anda" geçirmemelerini istediğini belirtmişti.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen ise 2 Aralık'ta ortak bir mektup kaleme alarak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya göndermişti. Mektupta 'sabır tükeneli çok oldu, hukuku uygulama zamanı' diyen senatörler, aksi durumun diğer ülkelere 'kötü bir mesaj' olacağını savunmuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan mektuba ilişkin bir açıklama gelmemişti. Pompeo, 26 Kasım tarihindeki konuşmasında, Türkiye'nin Rus savunma sistemini test etmesinin endişe verici olduğunu söylemiş, iki ülke arasındaki pürüzün giderilmesi için görüşmelerin sürdüğünü ifade etmişti.

Yaptırım paketinde Erdoğan ve ailesi de var

Hazırlanan yasa tasarısına göre şu liderlere yaptırımlar uygulanacak:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Ordu işlemlerine uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:

Yaptırımlar Türk ordusuyla bilinçli olarak işlem yapan, satış yapan veya finansal destek sağlayan, teknolojik destek veren yabancı kişilere yaptırım uygulanacaktır. Bunlara şunlar da dahildir:

Türk ordusu tarafından kullanılmış uçak veya uçak parçaları, makine aksamı
Otomotiv ekipmanları ve Türkiye kara ve deniz güçleri tarafından değerlendirilmiş servisler
Türk ordusu tarafından kullanılmış silahlar veya savunma teçhizatları

Türkiye enerji sektörüne uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:

Türkiye'nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması için yerel petrol üretimine ve doğal gaz üretimine madde, servis, teknoloji, bilgi veya başka türlü destek sağlayan yabancı kişi veya gruplara yaptırım uygulanacaktır."

Yaptırımların dördüncü maddesine göre tasarı yürürlüğe girerse ABD ordusunun TSK'ya mermi satması veya paylaşması da engellenecek. ABD ordusu ayrıca Türkiye'ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamayacak.

Yasa tasarısında bir kez daha Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin alımı sebebiyle CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuldu.

6. maddeye göre insani yardım, sağlık yardımı, demokrasi teşviki ve seçim desteği, istihbarat desteği yaptırım dışı tutulacak.

Yasa tasarı Türk liderlere ABD vizesi ambargosu uygulanmasını talep ederken, Erdoğan'ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi. (T24)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (32)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sezer morkoc11 Aralık 2019 23:58

    Eğer bu yaptırimlar çıkarsa, bence ABD gibi kalleş düşmanı acilen incirlik ve kurecik üssünden cikarmaliyiz, biz ülke olarak resti cekemedigimizden,oluyor bütün bunlar.adamlar net soyluyor,biz yarım ağızla soyledigimizden bizi kale almıyorlar. Haklılarda.elimizi adam gibi masaya vursak hemen kopeklesecekler,yağ çekmeye basliyacaklarda,vuracak adam yok.aylardır sınırlarımızı açarız, bak açarız kelamindan biktik.valla vatandaş olarak ben bunaldım, soyliyecegine aç,acki biz dusunecegimize onlar düşünsün. Suriyeliler ülkede 5 milyona dayandı. Suriye ye gonderemiyon, bırak bari avrupaya gitsinler.adamlarda icraat bizde sadece laf var.

  • Malkoçoğlu11 Aralık 2019 18:51

    ABD senatosunun yaptırım uygulanmasını istediği kişilere ve olaylara bakınca en büyük düşmanımız olduğunu ve tek hedeflerinin Erdoğandan kurtulmak olduğunu, eskisi gibi at oynatabilecekleri Türkiye ve başbakanlar isteğinini çok rahat anlayabilmeli ve Türkiye sevgisi ve Erdoğan etrafında sımsıkı kenetlenebilmeliyiz. Yukarıdaki haber herşeyi özetliyor, Erdoğandan, saldırılara direnen Albayraktan durmadan doğalgaz ve petrol arayan enerji bakanından, durmadan bastıran Çavuşoğlundan ve savunma bakanından rahatsızlar , o zaman lider ve kadrosu doğru yolda....

  • Şimşek11 Aralık 2019 12:14

    Kongre Patriotları vermedi. Macron'da eurosam  5 yıl sonra dedi. En geç 10 yıl sonra Türkiye kendi yüksek irtifa savunma füzesini zaten yapar. İran İsraile saldıramasın diye Türkiyeyi hava savunmasız, İran uçaklarına, füzelerine açık hedef olacak kobay faresi görüyorlar. İran Kürecik ve İncirliği vuracağını resmen bildirdi. F-35 uçağı ile Amerikanın istediğini vurursun, istemediği İran bile olsa vuramazsın. Tüm bu ağır yaptırımlar yüksek irtifa hava savunma füzesini öğrenip yapmamamız için. Yaptırımlar kötü ama S-400'den vazgeçmek daha da kötü. Uzun vadede Ekonomide Çin, silahta Rusya alternatif olur. Amerika ile gelecek olmaz. Zor günler yolda. 

  • sontürk 11 Aralık 2019 12:00

    doların yıl içerisinde 6 .50 6.70 leri görmesi ülke için çok daha iyi olacaktır nasılmı ? anlatim şuan bankalardakı dolar mevduatının %60 ı dolar bu seviyeler görülürse inanılmaz bi satış olur ve insanlar yatırım yapmaya başlar ve haliylede dolar tekrar 5.90 lı sevıyelere geri çekilir... 

  • Keşke11 Aralık 2019 13:02

    6,50 olursa satarım, 5,90 dan tekrar alırım 😁 yatırım tavsiyesi değildir.

  • halilağa11 Aralık 2019 11:17

    17 yıl önceden ÜRETİM için yatırımlar yapılsaydı.Şimdi bu kepazelikleri hiç mi hiç görmezdik.Şimdi abd ikide bir Temcit pilavı gibi ısıtıp ısıtıp önümüze süremezdi.Borç çok.Borç ayrıca Dolar cinsinden kat kat olmuş.Borçlarımızı ödemek için hazine sürekli yeniden borçlanmaya da devam edince ortalık böyle boş kalınca hadsizlere ATKOŞTURMAYA BAŞLARLAR.KENDİNETTİN KENDİN 

  • Selahattin Ölmez11 Aralık 2019 12:04

    sen güzel söylüyorsunda bugünki partinin alternatifi nin bir tane projesi varmı.ben hiç görmedim.otomobil neden yapalım dışarıdan alalım yabancı sermaye ye karşı .bugün tank palet fabrikasına yurtdışından sıçak para gelmiş sıfr gelen paranın müslümanlardan geldiği için adam karşı.eğer yahudiler alsa idi tank palet fabrikasını karşı çıkmaz idiler.vs.vs.sonra RTE 17 senedir abd nin üzerimizdeki baskısını kırmak için kelle koltukta azmı mücadele verdi.bir şey yapacağın zaman hemen abd içimizdeki serefsizleri kanalı ile hemen ihtilal yaptıyor idi.bu işler öyle kolay şeyler değil.benim üzüntüm ülkedimizde iyi bir mulahelef partisi olmammayısı ve bir tane dahi projelerinin olmamayısı.

  • halilağa11 Aralık 2019 11:10

    Yaptırım,yaptırım ikide bir önümüzü koyup duruyorlar.NEYİNİ YAPACAKLAR. NEYİMİZ KILDAKİ.Tavuk gibi altta10 yıl yaşayacağımıza HORUZ gibi üst 10 gün yaşarız.En azından ölürsek de direğimizi dikerek ölürüz.  

  • YAZIK11 Aralık 2019 09:39

    Bu yaptırımları oylayan ABD senatosuna sürekli bilgi ispiyonlayan kimler?. FETÖ cüler. PKK Nnın yurt dışı militanları.. İsrail ve yahudi lobisi. Amaç TR yi zayıflatıp Ortadoğuda Kukla ateist bir devletçik kurmak ve sopa gibi İsrail in kutsal hedeflerine yönelik bölgede etnik temizlik yapmak. Müslüman aşiretler. Müslüman ülkeler.. BU OYUNA GELMEYİN. Bunların akıl hocası PAPAZ terörsiti yüce DEVLET ABD neden teslim etmiyor?

  • Kadir11 Aralık 2019 08:55

    Borsa düzeltmeye geçer 100 bini görür

  • Börü 11 Aralık 2019 01:28

    Korku salmak isteyenler belli ki kendileri çok korkuyorlar..önce havlarlar sonra ayağımızın dibine yatarlar..yaptırımlar önceden bizi güçlü kıldı..şimdi daha da güçleniriz

  • belirsizlik11 Aralık 2019 01:25

    Yaptırımla değil mal varlığı ile baskı yapmak istiyorlar..

  • Mukrem in11 Aralık 2019 00:40

    Dövizin %20artmasi lazım yoksa tüm fabrikalar kapanacak, çin parasını develue etti piyasa vergiye rağmen mal satamiyor. Tek yol %25 devalüasyon yoksa sütçüler, otomotivciler ve elektronikçiler duracak.

  • Ali11 Aralık 2019 07:25

    Niye %20 artınca sen aldığın doları satacaksin. Ya maliyet kurtaracak yada kar edeceksin. Ülkeyi falan düşündüğün yok.

  • Ali11 Aralık 2019 05:13

    Kur ihracat için çok iyi bu kurla ihracat yapamayan fabrika zaten kapansın.

  • xx11 Aralık 2019 00:37

    abd,tiksiniyoruz artık...kabak tadı verdin...

  • Anti abd10 Aralık 2019 23:51

    Dilerim olur. Bu ihtiyaçların hepsini kendimiz üretmek zorunda kalırız. Biraz sıkıntı yaşarız ama en azından kendi yağımızda kavrulur, israilin çıkarlarına hizmet etmek zorunda bırakılmayız

  • Berk10 Aralık 2019 23:42

    Tek merak ettigim Erdogan mal varligi. Ciksin tum hesaplar ortaya hallbank olayi yedikleri hepsi ins cikacak yeter artik yeter abi bu ulkeyi 17 yildir yiyolar

  • HALİL KARTAL10 Aralık 2019 23:38

    bence  bu tasarı geçer ise incirlik ve kürecik kapatılır .ayrıca artık tüm silahları rusya dan daha rahat alırız.bunlar müttefik falan değil bunlar bizim baş düşmanlarımız olup yıllarca hem ekonomimizi çökerttiler hemde terör örgütleri kanalıyla hem ekonomize zarar verdiler hemde binlerce vatandaşımızı öldürdüler.malesef muhalefet partiside bunlara çanak tuttu.

  • belirsizlik11 Aralık 2019 01:24

    Sallama muhalefet dik dur dedi ve destek verdi hatta o mektubu iade etmesini kaç kez söyledi .

  • Gerçek 10 Aralık 2019 23:32

    Boş işler Türkiye nin Rusya ile askeri siyasal bütünlüğünün zamanı gelmiştir.

  • Bir Dost10 Aralık 2019 23:28

    Şişen borsaya düşmeye bahane oldu. Yarın % 1 ve üstü düşüş gelebilir. Geçmiş olsun.

  • HÜLYA ÇİFTCİ10 Aralık 2019 23:24

    bu tasarı geçer ise abd ile ilişkilerimiz resmen biter.ben zannetmiyorum.artık elinde koz falan kalmaz.tamamen yönümüzü rusya ya döner artık bizi kontrol dahi edemezler.

  • Gazi10 Aralık 2019 23:15

    Kendileri kaybeder.

  • Miroğlu 10 Aralık 2019 23:11

    Bakin kafirlerin toplantisina .menfaatleri ülkeleri paralari sözkonusu olunca nasilda elbirligi yapiyorlar. Icimizdeki düsmalar hainler bunlardan dahada Zalim. 15 temmuza tiyatro diyen haysiyetsiz serefsizler. Pkkfetö ye Destek verirler ama vatan a Millete yapilan zulme hainlige susarar.

  • Selahattin Ölmez10 Aralık 2019 23:23

    malesef onu kılıçtaroğlu denen kişi bu fetö olayını ak parti bilinçli yaptı demiş idi.

  • Pala10 Aralık 2019 22:45

    Iran petrol ambargosunu delmek için zarrap üzerinden halkbanki kullandı ama şimdi ceza türk halkına kesiliyor. Adalet bunun neresinde

  • don kişot10 Aralık 2019 22:34

    sizin Türkiyeden başka işiniz gücünüz yok mu?

  • sedat10 Aralık 2019 22:13

    Ona yaptırım buna yaptırım.Sıktı artık bu Amerikan saçmalıkları.

  • Itri10 Aralık 2019 22:04

    Erdoğanın yurtdışı malvarlığı raporunu ben de merak ediyorum

  • başkası11 Aralık 2019 09:02

    bence de kayıt altında aleni tutmamıştır, varsa da başkaları üzerinedir. kendi seçmenine de benim değil onların der. seçmeni de haaa tamam o zaman diyip inanır :) 

  • Mukrem in11 Aralık 2019 00:37

    Kayıt altında birşey bulamazlar