E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ordusu Haseke’de harekete geçti---

ABD ordusu Haseke’de harekete geçti

ABD ordusu Haseke’de harekete geçti
28 Aralık 2021 - 13:02 borsagundem.com

Suriye’nin kuzeydoğusunda konuşlanan ABD güçleri, askeri harekatlarını genişletti.

Suriye Demokratik Güçleri (SGD) ile Haseke’nin kuzey kırsalındaki ‘Barış Pınarı’ bölgesinde konuşlanan Türk kuvvetleri arasındaki temas ve çatışma noktalarında devriye gezmeye başladı. Aynı şekilde bir başka ABD devriyesi de Kamışlı şehrinin mahallelerinde dolaşırken Irak’ın Kürt bölgesi arasındaki kapalı Fişhabur Sınır Kapısı’nı denetledi.

Irak hükümetinden resmi bir heyet de ABD’nin hamleleriyle eş zamanlı olarak Haseke’nin doğusundaki el-Hol Kampı’nı ziyaret etti. Iraklı mültecilerin koşulları hakkında bilgi aldı. Heyet, gelecek yılın başlarında yeni bir grubun kamptan serbest bırakılacağı duyurusunda bulundu.

Diğer yandan kamptaki iç güvenlik güçleri, terör örgütü DEAŞ’a bağlı uyuyan hücrelerin kullandığını savunduğu bir tüneli ortaya çıkardı.

ABD ordusuna ait 4 Hummer marka araçtan oluşan bir kuvvetin, 2 ABD helikopterinin hava koruması altında Tel Tamer kasabasının 2 km kuzeyinde bulunan ed-Dardara köyüne ulaştığı bildirildi. Devriyeler, Türk ordusunun yanı sıra Suriyeli muhalif gruplarla olan temas noktalarına yöneldiler. Türk kuvvetler ve müttefikleri, ‘Barış Pınarı’ bölgesi kapsamında Resulayn kırsalını kontrol ediyorlar.

ABD devriyesi, son günlerde bombardımanına maruz kalan bölgeleri denetledi. Askerler, bölgede bulunan bazı vatandaşlarla görüşürken tekrarlanan top atışları hakkında bilgi aldılar. ‘Tel Tamer Askeri Konseyi’nde önde gelen bir askeri kaynak, Türklerin ve müttefiklerinin tırmanışları ve kuzey ve batı kırsalında Kürtlerin hakimiyeti altında olan SDG mevzilerine yönelik şiddetli saldırıları ile bağlantılı olarak ABD güçlerinin, Tel Tamer’deki devriyelerini yoğunlaştırdığını söyledi. Bu, ed-Dardara köyüne son bir hafta içerisinde ulaşan ikinci devriye oldu.

Uluslararası Koalisyon güçleri ve ABD ordusu, Tel Tamer’in yaklaşık 25 km doğusunda bulunan Kasrak ve Tel Bedir üslerine konuşlandı. Yerel halk ve Tel Tamer Askeri Konsey’deki kaynaklar, ABD devriyesinin ayrılmasından birkaç saat sonra gerçekleşen bombardımanda Kozliya, et-Tavila, Tel Tavil ve ed-Dardara köylerinin hedef alındığını aktardı.

Temas ve çatışma noktalarındaki bu bölgeler, bir yanda Türk kuvvetler ve müttefik Suriyeli gruplar, diğer yanda da SDG’ye bağlı Tel Tamer Askeri Konseyi ve Süryani Askeri Konseyi savaşçıları arasında çatışmalara sahne oluyor.

Sağlık kaynakları Ebu Rasin kasabası ve komşu Zarkan ilçesine düzenlenen bombalı saldırıda dört kişinin yaşamını yitirdiğini, 3’ü çocuk 14 sivilin yaralandığını bildirdi. Ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed’e bağlı hükümet güçlerinin 3 üyesinin de yaralandığını aktardı..

ABD kuvvetleri, Haseke’nin kuzeydoğusunda bulunan el-Malikiyah kasabası kırsalında askeri devriye gerçekleştirdi. Devriye, ABD kuvvetlerinin askeri üs olarak kullandığı Robariye Havalimanı’ndan yola çıkan dört zırhlı araçtan oluşuyordu. Devriyeler, Suriye’deki Özerk Yönetim bölgelerini Irak Kürdistan Bölgesi’ne bağlayan Fişhabur Sınır Kapısı’na yöneldi. Devriyeler ayrıca Suriye Demokratik Birlik Partisi’ne bağlı ‘Devrimci Gençlik Hareketi’ yandaşlarının sınır muhafızları ve sınır kapısındaki güvenlik güçlerine saldırması sonrasında kapatılması üzerine sınır kapısı idaresi ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Yerel kaynaklara göre ABD ordusunun ve Uluslararası Koalisyon’un Suriye’nin kuzeydoğusundaki DEAŞ ile mücadeleye yönelik hamleleri büyük olasılıkla Suriyeli muhalif grupları ‘caydırmayı’ amaçlıyor. Ayrıca bir yanda Washington ile Moskova, diğer yanda Rusya ile Türkiye arasında imzalanan gerginliği azaltma anlaşmaları kapsamında, çatışma taraflarının saha sınırlarına ve askeri bölünmelere bağlılığının sağlanması hedefleniyor.

Diğer yandan Haseke şehrinin doğusundaki el-Hol Kampı’ndaki iç güvenlik güçleri, DEAŞ saflarında savaşan ve halen kampta bulunan savaşçıların aileleri arasındaki küçük çocukların kullandığı gizli tünellerden oluşan bir ağ bulduklarını açıkladı. Üst düzey bir güvenlik kaynağı, güvenlik güçlerinin, kamptaki güvenlik operasyonları sırasında çocukların eğitilip saklandıkları çadırlardan birinin altında gizli bir tünel ortaya çıkarıldığı ilgisini paylaştı.

Kaynak yaşları 13 ila 15 arasındaki çocukların Rus, Asyalı (Endonezya) ve Fransız olmak üzere farklı milletlerden olduğunu açıkladı. Soruşturmalar çerçevesinde çocukların, bu çadırda ‘şeriat dersleri’ aldıkları belirtildi. Söz konusu çocukların, şu an gözaltı merkezinde soruşturuldukları ve rehabilitasyon için Kamışlı’daki ‘el-Huri’ merkezine sevk edilecekleri kaydedildi.

Irak hükümetinden bir heyet geçen cuma günü, Uluslararası Koalisyon güçleriyle koordineli olarak el-Hol Kampı’nı ziyaret ederek Iraklı mültecilerin koşulları hakkında bilgi aldı. Heyet, gelecek yıl içinde kamptan yeni gruplarını serbest bırakacakları sözü verdi. Özerk Yönetim yetkilileri ve Irak hükümetinden bir heyet de daha önce 10 Aralık’ta 120 Iraklı aileyi (490 kişi) kapsayan serbest bırakma adımı attı. El-Hol kampı, yaklaşık 30 bin Iraklı da dahil 60 binden fazla kişiye ev sahipliği yapıyor.

ABD borsaları Noel tatilinden rekorla döndü

 

ABD borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)