E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD konut piyasasında yangın var!---

ABD konut piyasasında yangın var!

ABD konut piyasasında yangın var!
25 Ağustos 2022 - 16:09 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları FED Başkanı’na odaklandı. Ancak Charles Schwab’tan Kevin Gordon emlak piyasasındaki olumsuzluklara dikkat çekti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın Cuma günü Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu’nda söyleyeceklerini merakla bekliyor. Açıklamalar FED’in para politikası kararlarına ilişkin ipuçlarını gösterecek.

Açıklamalar borsalar için önemli olsa da yatırımcılar aynı zamanda zayıflayan diğer ekonomik göstergelere de odaklanıyor. MarketWatch’un haberine göre Charles Schwab Kıdemli Yatırım Araştırmaları Müdürü Kevin Gordon yatırımcıların düşen ev fiyatları ve azalan satışlar nedeniyle boğulan ABD konut piyasasına dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.

Gordon açıklamasında, “Powell’ın ne söylediği önemli, ama bunun bir politika toplantısı olmadığını da unutmamalıyız” dedi. Yatırım uzmanı FED yetkililerinin politika kararları alırken ağırlıklı olarak ekonomik verilere dayanacakları konusunda net olduklarını da sözlerine ekledi.

2007’de mortgage kredi kuruluşlarında iflas dalgasına yol açan ve küresel finans krizini harekete geçiren konut piyasasına atıfta bulunan Gordon, “İşin iyi yanı zayıf krediler balonunun bir tekrarı olmayacağıdır. Negatif tarafta ise, piyasasının oluşturacağı çarpan etkiler ve konut varlıklarının servet etkinliğinde ne kadar rol oynadığı sorusu bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

Borsaların etkilenebileceği potansiyel olumsuz faktörleri sıralayan Gordon, enflasyonu ilk sıraya yerleştirdi. Ardından ise istihdam ve konut piyasasına işaret eden yatırım uzmanı bu iki piyasasının da yükselen yaşam maliyetleri ve işgücü piyasası ile sıkı sıkıya bağlı olduğunu söyledi. Gordon konut piyasasının “ekonominin büyük bir kısmını” oluşturduğunu söyledi.

Servet etkisi

JPMorgan Chase’in 2020 tarihli bir raporu 2008 Küresel Finans Krizi sonrası dönemde müşterilerinin daha tutumlu bir yol izlediğini gösterdi. Ancak araştırmalar, Amerikan hane halklarının evlerinin değeri arttıkça daha fazla harcama yapmaya eğilimli olduklarını gösteriyor. Üstelik JPMorgan’ın müşterileri üzerinden yaptığı tutumluluk araştırması finansal piyasalar ve konut piyasalarında trilyonlarca dolarlık pandemi yardımı yapılmadan önce gerçekleştirildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, enflasyondaki olağanüstü yükselişlerin ardından ABD Merkez Bankası 2022 başında kolay para politikasını tersine çevirmişti. Faiz artışları ve sıkı para politikası önlemleri yıl boyunca hisse senedi ve tahvillerde ciddi bir satış dalgası oluşmasına yol açtı.

Wall Street’teki en güncel tartışma ise ABD’nin halihazırda bir resesyonu fiyatlandırıp fiyatlandırmadığı. Temmuz ve ağustos aylarındaki güçlü yaz rallisi pazartesi günü S&P 500 ve Dow Jones endeksleri yaklaşık iki ayın en kötü seansını geçirmesinin ardından büyük ölçüde durakladı. Endeksler 3 seans üst üste gelen düşüşlerin ardından Çarşamba günü yükselişle kapanmıştı.

Hisse senetlerinin önümüzdeki aylardaki görünümü ise FED’in faiz politikalarına bağlı olacak.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Insight Investment’ın Küresel Sabit Gelir Başkanı Brendan Murphy, “FED’in faiz oranlarını mevcut piyasa beklentilerinden biraz daha yüksek seviyede artırmaya devam etmesi muhtemel. Beklentimiz, nihai politika faizinin piyasa tarafından ima edilenden daha yüksek olabileceği ve bunu hızlı bir geri dönüşten ziyade bir duraklama döngüsünün izleyebileceğidir” açıklamasında bulundu.

ABD’de işsizlik maaşı başvurularında gerileme sürüyor

 

Piyasalar Jackson Hole'e Kilitlendi

 

Jackson Hole toplantıları başlıyor! Powell'dan şahin bir mesaj beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ricardo25 Ağustos 2022 16:42

    Düzgün şehir planları üretip yeni imar alanları yaratıp mütahitlere gelir ortaklığı bazlı arsa tahsisleri yapılmalı, çimento demir girdileri normalize edilip konut üretimi artırılmalı, üretim artmadan faiz indirimleriyle tüketimi teşvik fiyatları ve enflasyonu asimetrik artırıyor. Her gün çoğalan nüfus yeni evlilikler yeni mülteciler dünyasında zabıta önlemleri konutta çözüm değil.

  • ALİ KODUŞ25 Ağustos 2022 22:31

    iyi de kardeşim her şey güzel söylüyorsunda ülkemiz yıllarca abd ve ab rusya iran suriye ile bir savaş halinde bu ülke ya var olup ebediyete kadar yaşayacak yada ülke çart diye ikiye bölmeye çalışılmaktadır.muhalefet partilerinin bunlar hiç umurlarında dahi değil hiç bu konulara değenmiyorlar bile.

  • Mucise Reis : )25 Ağustos 2022 16:35

    Yaa... biz yazınca haftalar önca olmuyor. İllah ABD li yazacak :D