E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasasında kira balonu patlıyor mu?---

ABD konut piyasasında kira balonu patlıyor mu?

ABD konut piyasasında kira balonu patlıyor mu?
19 Nisan 2023 - 18:30 borsagundem.com

ABD konut piyasasında kiralar pandemiden bu yana en düşük seviyesine geriledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de pandamı sonrası konut fiyatları belirgin hızla arttı. Ancak son dönemde, özellikle kiralarda görülen anlamlı düşüş, konut piyasasında kira balonunun patlama noktasına gelmiş olabileceğini gösteriyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Redfin, pandemi nedeniyle artan fiyatların gerilemeye başlamasıyla, kiraların bir yılı aşkın süredir en düşük seviyeleri gördüğünü söylüyor.

Aşırı arz

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Redfin verileri, kira fiyatlarının bir yılı aşkın süredir en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor. Bu, pandemi nedeniyle artan konut fiyatlarının artık azalmaya başladığının da bir işareti olarak algılanıyor.

Emlak şirketi Redfin, yakın tarihli bir notunda, ABD'nin Mart ayında kira için talep ettiği ortalama fiyatın bir yıl öncesine göre yüzde 0,4 oranında düşerek 1.937 dolara gerilediğini bulguluyor. Şirket, kiraların pandemiden bu yana ilk yıllık düşüşü yaşadığını belirtiyor.

Firma, düşüşün büyük ölçüde, aşırı düşük faiz oranlarının borçlanma maliyetini daha uygun hale getirdiği pandemi yıllarında inşa edilen çok aileli konutların aşırı arzından kaynaklandığını söylüyor. Ancak yükselen enflasyon ve yaklaşmakta olan resesyon korkuları, Austin, Chicago ve New Orleans gibi büyük şehirlerde kira fiyatlarına büyük ölçüde ağırlık veren kiralık konutlara olan talebi engelliyor.

Aile kurma hızı yavaşlıyor

Redfin Emlak Danışmanı Dan Close yaptığı açıklamada, “Kiralar düşüyor, ancak bu düşüş daha çok normale dönme gibi gözüküyor, ki bu bir dereceye kadar sağlıklı” diyor ve Kovid-19'un ardından kiraların ne zaman arttığına işaret ediyor: “Pandemi sırasında kiralar arttı ve şimdi normale geri dönüyor.”

Bu eğilim, bu yıl çok aileli birimler için kiraların konut piyasalarının yüzde 76'sında düştüğünü tespit eden Moody's'in önceki verileriyle de destekleniyor. Redfin, önceki iki yılda gelirlerin artması ve Y kuşağının aile kurması nedeniyle kiraların arttığını açıklıyor. Ancak şirket, ekonomik belirsizlik daha fazla insanın hareket etmek yerine yerinde kalmasına neden olduğu için hanehalkı oluşumunun yavaşladığını da sözlerine ekliyor.

İpotek oranları hala çok yüksek

Kiralardaki düşüş, genel olarak ABD konut piyasası için istikrarsız bir dönemde yaşanıyor ve ev fiyatları da pandemi döneminde gördüğü zirve seviyelerden soğumaya başlıyor. Ekonomistler, son haftalarda yaşanan gevşemeye rağmen, 30 yıllık sabit ipotek oranlarının hala 20 yılın en yüksek seviyesine yakın seyrettiğinin altını çiziyor. Bu da konut talebini zedeliyor ve fiyatların büyük bir düzeltme göreceğini gösteriyor.

Black Knight verileri de, geçen yıl boyunca ev fiyatlarının ülkenin özellikle belirli bölgelerinde yüzde 12'ye varan oranlarda düştüğünü gösteriyor.

ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı

 

Konut piyasası dibi gördü, alıcılar piyasaya geri dönüyor

 

ABD'de yeni konut satışları beklentilerin altında kaldı

 

Yatırımcılar emlak sektöründen kaçıyor

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.19 Nisan 2023 23:54

    ABD de ĶİRACILARDAN KONUT SATIN ALANLARDAN EMLAKÇI KOMİSYONU ALINMIYOR ÜLKEMİZDE DE KİRACILARDAN ALINAN BIR AYLIK KİRA TUTARINDA EMLAKÇI KOMİSYONU KİRACIDAN ALINMAYIP KİRAYA VEREN MÜLK SAHİPLERİNDEN ALINMAYA BAŞLASIN/BAŞLAMALI BÖYLECE MÜLK SAHİPLERİ KİRACI DEĞİŞTİRMEYE KALKMAZLAR EMLAKÇILARI İLE ANLAŞIP KIRACILARINI DAHA YÜKSEK KİRALAR ALMAK İÇİN TEHDİTLERLE TAŞINMAYA ZORLAMAZLAR

  • ALİ HAYDAR TÜRKÜBAŞI20 Nisan 2023 10:20

    Haydi ordan tv lerde belgeselleri izliyoruz.Hiç kimse babasının hayrına emlakcılık yaparmı tüm dünya da bu iş komisyon üzerinde çalışmaktadırlar.adeta zırvalamıssın.sen abd de emlak komisyoncu olsan hiç bu işi beleş yaparmısın.oradaki emlakcıların yıllak kazançlarının 5-10 milyon dolar kazandıklarını tv lerden öğrenmiş idim.