E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD istihdam rakamlarında kuşku---

ABD istihdam rakamlarında kuşku

ABD istihdam rakamlarında kuşku
09 Eylül 2013 - 15:21 borsagundem.com

ABD'de yüzde 7.3'e gerileyen işsizliğin istihdamdaki artıştan ziyade işgücüne katılımın azalmasından kaynaklandığı belirtiliyor

Varlık alımlarını kısabilmek için özellikle istihdam ve işsizlik verilerini yakından takip eden Fed'e gelen iyi haberler aslında kötü haber olabilir.
İşsizlik oranı geçtiğimiz ay Aralık 2008'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 7.3'e gerilerken, bu gerilemenin asıl nedeninin daha fazla istihdamın olması değil, işgücüne olan katılımın düşmesinden kaynaklandığı belirtildi. İşgücüne katılım ABD'de 35 yılın en düşük seviyesinde seyrediyor.
Daha önce Fed'de çalışan ve şimdi Cornerstone Macro LP partneri olan Roberto Perli, gerileyen işgücü katılımının "Fed için bir problem" oluşturduğunu söylerken, "İşsizlik oranı Fed'in düşündüğünden daha hızlı düşüyor ama doğru nedenlerden dolayı düşmüyor" ifadelerini kullandı.
İşsizlik oranı Fed Başkanı Ben S. Bernanke ve diğer banka yetkilileri adına politika adımlarını belirlediğinden dolayı önemli bir konuma sahip. Bernanke daha önceki açıklamalarında Fed'in varlık alım programını işsizliğin yüzde 7'ye yaklaşacağını öngördüğü 2014 yılı ortalarında sonlandırabileceğini dile getirmişti.
Merkez bankasından yapılan açıklamada enflasyon kontrol altında tutulduğu sürece işsizlik yüzde 6.5'e düşene kadar Fed'in varlık alımlarını azaltmayacağı belirtildi. Fed gecelik faiz oranını Aralık 2008'de 0'a kadar gerileterek o zamandan bu yana bir değişiklik yapmadı.
Politika yapıcılar için şimdilik en önemli soru işsizlik oranındaki düşüşün ne kadar yüzeysel ve ne kadar uzun soluklu olduğu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)