E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD, İngiltere ve Norveç'ten ortak suçlama---

ABD, İngiltere ve Norveç'ten ortak suçlama

ABD, İngiltere ve Norveç'ten ortak suçlama
05 Haziran 2019 - 09:47 borsagundem.com

Ortak bir açıklamaya imza atan üç ülke Sudan'da 3 Haziran'da yaşanan şiddet içeren saldırıları kınadı, "Askeri Geçiş Konseyi, bu saldırıların talimatını vermekle barışı ve geçiş sürecini tehlikeye atmıştır" dedi.

Sudan'da 3 Haziran'da yaşanan saldırıları kınayan  ABD, İngiltere ve Norveç, yaptıkları ortak açıklamada, "Askeri Geçiş Konseyi, bu  saldırıların talimatını vermekle Sudan'daki barışı ve geçiş sürecini tehlikeye  atmıştır." ifadesini kullandı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı, üç ülke yönetimi tarafından imza atılan ortak  açıklamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Üç ülke, Sudan'da 3 Haziran'da yaşanan ve pek çok  barışçıl sivil göstericinin ölümüne ve bazılarının da yaralanmasına neden olan  şiddet içeren saldırıları kınamaktadır. Askeri Geçiş Konseyi, bu saldırıların  talimatını vermekle Sudan'daki barışı ve geçiş sürecini tehlikeye atmıştır."  ifadelerine yer verildi.

Sivillerin öncülüğündeki bir yönetime gücün devredilmesi çağrısında  bulunulan açıklamada, Afrika Birliği Sözcüsünün yaptığı açıklamaya destek verildi  ve Birliğin Sudan'daki krizin çözümünde önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Konseyin, "Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG)  ile müzakereleri durdurma ve 9 ay içerisinde genel seçime gitme" kararının da  endişe verici olduğuna dikkat çekildi.

ABD-İngiltere-Norveç ortak açıklamasında ayrıca Sudan halkının sivil  yönetime giden yolda barışçıl bir siyasi geçiş sürecini hak ettiği ve bu sürecin  adil ve eşit bir seçim ortamına zemin hazırlayacağı belirtildi.

Sudan'daki olaylar

Sudan güvenlik güçleri, pazartesi sabahı başkentte gösterilerin  odağındaki ordu karargahı önündeki göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı  gaz kullanarak dağıtmış, muhalif kaynaklara göre en az 60 kişi hayatını  kaybetmişti.

Ülkede 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin  hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el  koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş  için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair  askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)