E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD ile F-35 pazarlığı! Kritik süreç başlıyor---

ABD ile F-35 pazarlığı! Kritik süreç başlıyor

ABD ile F-35 pazarlığı! Kritik süreç başlıyor
27 Aralık 2022 - 10:40 borsagundem.com

Türkiye'nin Rusya'dan hava savunma sistemi S-400'leri satın almasını bahane ederek Türkiye'yi F-35 programından çıkaran ABD ile yeni bir müzakere sürecine giriliyor.

Türkiye ile ABD arasında kritik F-35 süreci başlıyor. Ankara, proje için ödenen 1.4 milyar doların geri ödenmesini ve Türk firmaların zararının karşılanmasını isteyecek.

ABD tarafı Türkiye'ye tahsis edilen F-35'leri hangarda muhafaza ettikleri gerekçesiyle Türkiye'den kira bedeli talep ederken Ankara, proje için ödenen 1.4 milyar doların iadesinin yanında Türk firmaların projede verilen taahhütlerle yaptığı yatırımlardan kaynaklanan zararın tazminini veya parça alımının devamını istiyor.

Sabah'tan Betül Usta'nın haberine göre Eylül 2021'den bu yana ABD ile 40 adet F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 F-16'nın modernizasyonu konularında teknik çalışmalar da devam ediyor.

TÜRKİYE HAVA GÜCÜNÜ KORUYOR

Pentagon, Rus yapımı S400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'de bulunması durumunda güvenlik açığı oluşacağını, S400'ler ile F-35'lerin aynı ülke tarafından tek bir askeri sistem içerisinde kullanılmasının güvenlik zafiyetine yol açacağını iddia etmişti.

Türkiye'nin hava savunma sistemi ihtiyaçlarını müttefiklerinden temin edememesi üzerine Rusya'dan S-400'leri satın almasının ardından Türkiye, program ortağı olduğu F-35 projesinden diğer ülkelerin ayrılarak yeni bir oluşuma geçmesiyle izole edilmişti.

ABD'nin ikircikli tutumu ve gerekçesindeki manasızlık ağustos ayında NATO görevindeki Türk uçaklarına Yunanistan'ın Girit'te konuşlandırdığı S-300 sistemlerince radar kilidi atılmasıyla tekrar gözler önüne serilmişti.

Öte yandan İsrail'in S-400 konuşlu Suriye hava sahasında F-35'lerle uçuş gerçekleştirmesi ABD için sorun teşkil etmiyor. Ankara, 5'inci nesil Milli Muharip Uçak(MMU) başta olmak üzere ülke içindeki projelerle hava gücünü korumaya yönelik adımlarını sürdürüyor.

F-35 AMERİKA'YI RAHATSIZ EDİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz ay Özbekistan seyahati dönüşü yaptığı açıklamada konuya ilişkin "F35 noktası bizi rahatsız etmekten çok aslında Amerika'yı rahatsız ediyor.

Niye? Çünkü biz üzerimize düşeni yaptık. Ödemeler planında ödemelerimizi yaptık ama bu yaptığımız ödemeler maalesef karşılığını bulmadı" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan: ABD, F35'leri hala vermedi

 

Türkiye'nin F35'lerini ABD mi satın alıyor

 

F35'lerin teslim süreci ile ilgili flaş açıklama

 

ABD F35 teslimatı hazırlıklarını durdurabilir

 

Akar: F35'lerin Kasım'da Malatya'ya gelmesini bekliyoruz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan 27 Aralık 2022 22:45

    Abd ne çingene bir ülke olmuş hangar kirası ne demek sen çıkardın parasını verdiğim uçağı gönderseydin sütü bozuk ermeni uşağı ABD

  • xyz27 Aralık 2022 16:53

    baran denen yobaz, keşke yunan kazansaydı diyen fesli deli kadir'in yanaşması bu meydanı senin gibi afganlı yobazlara bırakmıyacağım. Pudra şekerci milleti zehirleyemeyeceksin. Çakma vatansever. Sözde dindar.

  • baran28 Aralık 2022 01:26

    İsmi belirsiz merkep anırma artık. İbrikçibaşı zavallı ve aşşağılıksın işte.  Bak bir 15 temmuz gibi daha kaşındığınız belli . Bak bu sefae senin gibi itleri çyle tutuklamakla falan uğraşmam yapma etme de demem!  Boğazından tuttuğum gibi denize atarm.  Bu itlerin çoğu zaten yüzme de bilmez.  İsyankar asi haşhaşilerin katli vaciptir. Bu itleri hapishaneler de beslediğimiz de yeter artık.

  • xyz27 Aralık 2022 14:49

    ABD F-35'i vermezsen verme demeyi bilirsiniz ama. Atak helikopterindeki motorun ABD'den geldiğini bilmezsiniz. Adamlar benim motorumun bulunduĝu helikopteri satamazsịnịz dedimi dedi. Yarın MMU işide buna döner.

  • baran28 Aralık 2022 01:47

    Sen bak 15 temmuza zübükko!  Hem de iyibak ta sakın kaşınayım deme!  Bu sefer anandan emdiğin sütü burnundan getiririm.  

  • baran28 Aralık 2022 01:31

    Bak sırıtık fino sen bir gezi ya da 15 temmuz kalkışması dene de  senin gibi itleri nasıl halledeceğimi ve benim vatan millet sevgimi de ondan sonra çok iyi anlarsınız. Öyle tutuklamak ile falan da uğraşmayacağım.  Türk Milletinin vatan sevgisi her zaman teyakkuz halndedir.  Bu itlere vatan millet dedi mi kaçcak delik ararlar. Bu itler her türlü öanevi güzellklerden imtina edilmiş. Cesaret kahramnlık dedekarlıkç şehitlik kavramları bu İngili yetiştirme z p..çleri için  sadece istihza ve küçümseme konusudur.  

  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 22:54

    İstabul'a demirleyen  ABD gemi filosuna secde eden finolar, Vatan Millet Dersi vermeye çalışıyor  :D Hayal ürünü yazılar, delilsiz söylemler, yazmaya devam ediyor parti finosu : )) 

  • baran27 Aralık 2022 15:19

    Amerikan finosu herkesi kendin gibi Amerika ya secde mi etmesini istiyorsun!  Köpek kaarakter bu nasıl mantık?  Motor bilmem ne çok öncden yapılması gereken şeyler Bu tür teknolojilere çok önceden yatırım yapılırsa zamanla gelişir.  1940 ların diktatörü camileri  ve silah fabrikalarına suikast yapılması için ortam hazırlamak ile meşgıuldu.  Böyle ahmak cahil hödüksün ki ....ke sürülecek beynin yok.  Tam bir şuursuz iradesiz zavallısn!  Milli yapılan işler deyince bu hayvanat hemen zıplıyor.  İstiyor ki Amerika ya dahil edilsin ve mongol bir ülke haline gelsin insanlar!  Dikkat edin kendisi zaten bir zombi!  Sapğa sola hemen havlıyor. 

  • xyz27 Aralık 2022 14:29

    vds denen insan benzeri yaratık işine gelince devlet diyorsun. Aç kulaklarını iyi dinle devlet eĝer oy uğruna veya yandaş için devlet imkanlarını kullanırsa, saçma sapan sözler verirse, sözlerini yerine getirmezse bundan sonraki vereceği sözler ve söyledikleri anlamını yitirir. Örnek hedef 2023 Altay tankı, enflasyon tek hane, 1 trilyon dolar GSMH, gelişmiş ilk on ekonomi, adalet, hukuk, demokrasi, eğitim, enerjide dışa baĝımlılık, ilk yolcu uçağı, fakirlik ve yoksulluk, milli gelir 20.000 dolar, başkanlık sisteminde uçacaktık, dünyada ilk 100 üniversite içinde beş üniversitemiz daha sayayım mı? Verilen her söz yeni vaatlerle unutturuldu veya unutturuluyor. O yüzden ben bu iktidarın her söz ve vaadine şüpheyle bakıyorum. Devlet yönetmek ciddi iştir.

  • baran28 Aralık 2022 01:47

    Sen bak 15 temmuza zübükko!  Hem de iyibak ta sakın kaşınayım deme!  Bu sefer anandan emdiğin sütü burnundan getiririm.  

  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 23:00

    SD insanları partici ilan etmeye çalışmışsın, sen kendi 15 temmuz öncesi tarihine bak, sonra 15 temmuzda etekleri tutuşmuş, dönmüş  tarihine bak :D .. Sen kendin dik dur hele bi, sonra ona buna çamur at... :D kendi geçmişini temizleyemeyenler, her insanın geçmişine çamur atıp, çamuru temizleme ile vakit geçirtiyor :D Geç bu fetoş fino ayaklarını :D Sen kendi geçmişini akla "sd", finosu :D  .. Burada sözde Millet dersi veriyor, kula kul olmuş kirli geçmişi ile :D Boş adamlar, geçmişleri lekeli insanlar hep bunlar. Geçmişi gündeme gelecek diye korkarak yaşayacaklar, abileri gibi kaçamadılar çünkü... Biliyoruz derdinizi biz :D

  • sd27 Aralık 2022 16:45

    gecmiste senin ziyniyetite gorduk bu ulkeyi yonetti hep karaborsa kuyrukta gecti o gunlerimiz at gozlugu takmis yaratik

  • baran27 Aralık 2022 15:23

    Bu ülke savunma harcamaalrı var pkk fetoşçu daeş ve sayısız düşmanları var Senin gibi ahmakları da var!  Senin .....t büyütecen diye olur olmaz dengeler değiştirilemez!  Tam tersi senin gibi nankör hödükler bu ülkeden sürmek  lazım. Diğer fetoşçular gibi. Ki bu ferah bulsun.. Aşşağılık karakterler hep aşşşağılık olur. Meşrep bozuk maya bozuk !  Ar damarı patlamış her yalana çanak tutmaya alışmış Netcen bu soytarıya ki?

  • DOĞRU27 Aralık 2022 14:15

    bir savaş uçağının alımı bakımı ,yedek parçası piotun maaşı ,bir ülkeyi sömürmek için en güzel düzen,siz hiç büyük devletlere savaş uçağıyla meydan okuyan ülke gördünüzmü,günümüzde  askeri ve siyasi açıdan güç, nükleer silah ve hızı ve menzili yüksek füzeden geçiyor,kuzey kore amerikaya bu yüzden kafa tutuyor...

  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 12:34

    ABD de testleri süren drone var. Bizde belirli yük kapasiteye ulaşan drone ları, havada ikmal için kulanabiliriz. ilk etapda 1 uçak olabilir. Ama olası hava alanı roket saldırılarında dronelar savaş uçaklarımızın inemediği hava alanlarında yakıt azaldığı için inişyeri bulamadığında vb. dronelar havalanarak yakıt ikmali yapabilir. kktc , azerbaycan vb, güvenli üslerimizde uçaklar niş yaparak mühimmat alabilir. Farklı hava limanlarada inebilir tabi. *  MG 25 boing aracı inceleyebilir merak eden. 2024 sonu uçak gemilerine göre entegre olacak ABD de... f16 lar için iyi. denizde devriye atan araçlarımız için iyi. Havada nakil uçak sayımız belli. 4yeni model yeni uçak çıkartıcaz 10 yıl içinde. Bunlara havada drone yakıt nakli yapılacak. Yeni model yerli uçak, havada uçarken, karadan boşa atılan dosti roketi uçam muhımmatı sıfırd aolsa, x hedefe yönlendirebilecek. :D hayal mi ? yapıcaz tabi :D . F35 de bunu yapabiliyor. 

  • sd28 Aralık 2022 20:20

    sana sadece oşt diyorum artik

  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 22:51

    Trollerin gözleri yaşlı :D alışın bakalım ...alışın... Pensilvanya' nın son kalıntıları sizlere de sıra gelecek.. Ona buna yıkama yağlama ile kurtulma sevdasında kalan , son parti finoları bunlar :D Kaçacak yerleri de yok, belletmen abileri kaçmış, bunlarda Suriyeliler gibi ortada kalmış :D  Af mi çıksın istiyorsunuz ? Af mı gelsin istiyorsunuz ... haha Gözü yaşlı finolar sizi .... Bu Makrubeciler toplanıp yiyip içemiyor eskisi gibi neden acaba ... :  )

  • rt27 Aralık 2022 16:38

    yine patinaj cekmisin asfalt aglamis

  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 16:02

    Baran Pensilvanya finosu diye diye nasılda hoşuna gitmiş lakabın aklından 1 saniye çıkmamış, içine oturmuş... :D ahaha Parti önü hav havı seni : )) senin hayalini kuramadıklarını ben yapıyorum : )) Benim ile övünüp hayır duası ediyorsun haberin yok :D ... Zilli seni :))

  • baran27 Aralık 2022 15:24

    Naber aşşağılk amerika finosu?  Sahi sen iş hayatında bu ülke için ne yaptı onu anlat bize!  Çok itilip kakılan zavallı bir tip olduğun belli ki hısını bu ülkede yapılan işleri kötüleyerek çıkarıyorsun.

  • xyz27 Aralık 2022 11:57

    2023'de Yerli ve Milli yolcu uçağımız göklerde olacaktı. Yıllar önce hükümet yetkilileri animasyonunu gösteriyorlardı. Nerede? Gören var mı? olmadı gaz verelim.

  • baran27 Aralık 2022 15:28

    Şerefsizlerin tohumu bak daha bir yıl var!  O uçağın motoruna senin fetoşçualrı bağlayıp  imha edeceğim.  Bu ülkeni havasını tüketiyorsunuz.

  • xyz27 Aralık 2022 11:49

    Bence yeni nesil uçak üretmeyelim muhalefet jet motoruna patates tıkar. Bence buna inanırlar. Neymiş muhalefet gelirse iha veya siha ların kanadını kıracakmış. Şaka gibi bu tür söylemlere inanan insanlar var. Türkiyede akıl vestiyerde. Yakında Afganistandaki yobazların duruna düşersek şaşmam.

  • baran27 Aralık 2022 15:30

    Yobaz hödük kinin ile gebereceksin bir nefes al! Tövbe et!  Muhalefet değil düşmanlık yapanı bu halk gayet iyi ayırt ediyor Soytarı o düşük Iq ile saçmalama. Kininiz ile ölürseniz sonunuz akıbetiniz belli zaten.

  • xyz27 Aralık 2022 11:45

    ihaleyi kazanan OTOKAR'dan alınıp yandaş BMC ve Katar ortaklığına Ethem Sancak'a Sakaryadaki Tank Palet Fab. ile verilen Altay tankı vardı. Ne oldu? Nerede? Proje ne durumda? kimse bilmiyor. Ortada motor yok. Güç aktarma ünitesi yok. Neymiş F-35'i vermezlerse vermesinler demek kolay. Tank motoru gibi sistemi yapamayan teknolojimiz. Yeni nesil uçak Jet Motorunu nasıl yapacaksın diye sorarlar adama. inşallah buda Altay tankı gibi yılan hikayesine dönmez. Güya 2023 de yüzlerce tank teslimiyatı kara kuvvetlerine teslim adilecekti. Altay projesi Katar aşkına feda edildi.

  • vds27 Aralık 2022 12:17

    devlet diyor canakkele bogazi sen diyorsun yandi.....nerem

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ27 Aralık 2022 11:34

    abd f 35 şifresini vermeden uçak kalkıp inmiyor imiş neden alıyorsunuz.ALLAH bizi resmen korumuş.1 $ uçağı 50 $ satıyorlar imiş.zamen bu iktidar seçimi kayıp etmez ise nasıl olsu biz bu uçağı yapacağız.

  • xyz27 Aralık 2022 12:05

    MERHALET sallama. Sende jet uçağı uzmanı oldun. 1 adet F-35 yaklaşık 100 milyon dolar. Senin demene göre ellide bir bu da 2 milyon dolar eder. Adama demezlermi 2 milyon dolara bugatti veyron vermezler. Ne adamsın hükümet için sallada burada okuyanlar tarikatta yetişmedi.

  • Bir dost27 Aralık 2022 11:14

    Ne gerek var f35 e. Birkac yila yedinci nesil yerli ucaklar olacak. Masraf bosuna.

  • Bir dost27 Aralık 2022 18:35

    Bucuk cokomelllii, dunyada ilk olan 4.5 g kullanan ulke.

  • Mucise Reis ;)27 Aralık 2022 11:37

    1 F35 'in yapacaklarını biz 4 yeni formatta uçak ile yapabiliyoruz. Bu f35 leri almak hem uçak yapımında büyük bilgi proje ve nato sistemlere uyum sağlayacak... Hemde 1 uçak ile birçok özellik elde ederek gücümüze güç katacak. rakiplerin f35 ile kullanarak neler yapabileceğini test edip gözlemleyip uçakların kapasitesini görebileceğiz. çok önemli. f35 radarları nasıl çalışıp neler görüyor ? radarlara yakalanıyor mu? alçak uçuş, yüksek uçuş vb denizde nasıl kabiliyeti var.... bunlar önemli. ki parası verildi. Biz zaten bu bilgileri tatbikatlarda f35 sahibi ülke ile elde edebiliyoruz :D  tatbikat bahane : )) 7 nesil değil şuan 4,5 yapıp 5 e geçmeye çalışıyoruz. 6 abd de var şuan çinde 5,5 larda...