E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin F35'lerini ABD mi satın alıyor---

Türkiye'nin F35'lerini ABD mi satın alıyor

Türkiye'nin F35'lerini  ABD mi satın alıyor
10 Aralık 2019 - 10:57 borsagundem.com

ABD'nin 2020 mali yılı savunma bütçesinin Senato ve Temsilciler Meclisince hazırlanan ortak metinde, Türkiye'nin F-35A tipi savaş uçaklarının ABD Hava Kuvvetlerince satın alınması öngörülüyor.

2020 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası olarak bilinen savunma bütçesi, Kongrenin iki kanadının geçirdiği tasarıların birleştirilmesiyle son halini aldı.

Söz konusu bütçe, Senato ile Temsilciler Meclisinde değişiklik teklif edilmeden oylandıktan sonra yasalaşmak üzere ABD Başkanı Donald Trump'a sunulacak.

Buna göre, bütçe yasasının Konferans Raporun'da Savunma Bakanlığı (Pentagon) için 635 milyar doları temel harcama bütçesi, 71,5 milyar doları Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar fonu, 23,1 milyar doları Enerji Bakanlığı bünyesinde yapılacak savunma harcamaları ve 8,1 milyar doları ise savunma bütçesi dışında yapılacak savunma harcamaları olmak üzere, toplam 738 milyar dolarlık bütçe tahsis edildi.

ABD, Türkiye'nin F-35 uçaklarını alıyor

Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda Türkiye'ye Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği ifade ediliyor.

Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında ise Türkiye'nin F-35 uçaklarına ilişkin bir detay yer alıyor.

Buna göre, "Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık" fon ayrılması öngörülüyor.

Bütçe raporunda, "Konferans üyeleri (Senato ve Temsilciler Meclisi Konferans komitesi), Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasını destekliyor. Bu nedenle Savunma Bakanlığı, Türkiye tarafından satın alınan tüm F-35 uçaklarının geri alınmasını destekliyor." ifadesine yer verildi.

Ayrıca F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerinin en üst seviyeye çıkarılarak üretime sokulup, ABD Hava Kuvvetleri için satın alınmasına yönelik ek fon sağlanması planlanıyor.

Türkiye'nin programdan çıkarılmasından dolayı ortaya çıkabilecek yedek parça açığı için de fon sağlanması öngörülen bütçe raporunda, "Savunma Bakanı'nın Türk F-35A uçakları satın alınmadan önce gerekli destek ekipmanının üretildiğini ve Türk F-35A uçaklarının ABD Hava Kuvvetleri F-35A filosuna entegre edilecek şekilde yapılandırıldığını teyit etmesini gerektiren bir hüküm eklenmesi öngörülüyor." ifadeleri kullanıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Selahattin Ölmez10 Aralık 2019 15:09

    keşke sonuç belli olsada bizlerde kurtulsak.sanki uçak dünya da elimizi öpen versin.

  • Dd10 Aralık 2019 14:01

    Babasına satsin. Devir hava savunma sistemi devri. 

  • yunus milli10 Aralık 2019 12:48

    ABD ile artık hiç bir ortak yanımız kalmadı,,yeni bir pakta girmenin zamanı geldi,,,rusya-çin paktına girmemiz şart.

  • oğuz10 Aralık 2019 12:46

    Kuzey Kore,roket motoru deniyormuş,,biz ne yapıyoruz,,motor,uçak yapmamız lazım ki dışa bağımlılıktan kurtulalım.

  • USDevil10 Aralık 2019 12:44

    O uçakları illa ki bize satacaklar, belki daha da ucuza. Hem maliyet, hem bölge savunma hegemonyası hem de Türkiye'nin ABD bağımlılığını sonlandırmamak için. Keşke satmasalar.

  • ERDİ10 Aralık 2019 12:43

    Yeni parça vermezlerse,mecbur satıcaz mevcut f-35 leri,,,biz de rus uçağı alırız,,,,bi kendimiz yapabilsek süper olacak.

  • eee10 Aralık 2019 12:18

    yerli ve milli uaçklarımız göklderde dılmı..geçen geçen seçimce uçuyordu yerli uçaklarımız...))) f35 deil nunları satalım natoya.... lafa gelınce super..şimdi rus malı sılahlar alacaz. roket sstem muhmmat abd ve bunlara uymuyor. ki nato bu uçaklara takılmamak koşulu ıle satıyor bu muhimmatları. br çok askeri bakım üssümüz vede alt yapımızda bu uçaklara entegre olamamış durumda. rus uçağı alıcaz amma, ciddi hava kuvvetlerine para kayna aktarmalı hava sistemlerimiz herşey uyumsuz şuan....abd bunlaıda hesap ediyor.

  • BABA10 Aralık 2019 15:35

    eeeee    SEN NE DİYOSUUUN  ABD YE Yalvralımmııııı

  • : )10 Aralık 2019 12:15

    admalar f35 dedi..ermenı meselesi dedi..halk bank dedi.. ha bire 3 taşla 25 kuşi vurdu. rahibi.. suriyesi..nato su... elçilik çalışanları..ypg.. sınırlı operasyonar..

  • Honkie Ponkie10 Aralık 2019 11:33

    F35' LERİ ZATEN VERMEYECEKLERDİ,DEĞİŞEN BİRŞEY OLMADI.ÖNEMSİZ BİR HABER.

  • Kapalı kapılar ardında neler oluyorsa10 Aralık 2019 11:28

    Ödenen parayı geri verecekler yani, olumlu bir şey artık f-35 konusu kapansın, bıktım.. İkinci S-400 ve Rus jetleri alınabilir. Belirsizlik kalksın :) yaptırımlar olmayacak diye düşünüyorum bazıları Amerika Türkiye'yi kaybetmeyi göze alamaz diyor ama rahip Brunson twitleri niye Doları yükseltmişti madem Amerika Türkiye'ye yaptırım yapamazsa Dolar niye yükselmişti.. Yatırım tavsiyesi değildir.