E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD enflasyonunda yeni zirve---

ABD enflasyonunda yeni zirve

ABD enflasyonunda yeni zirve
12 Nisan 2022 - 15:42 borsagundem.com

ABD'de Ukrayna-Rusya savaşının enerji maliyetlerinde yukarı yönlü etki yarattığı Mart ayına ilişkin enflasyon verileri belli oldu. Ülkede Mart ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8,5 artış kaydetti.

ABD'de Mart ayında enflasyonda Ukrayna-Rusya savaşının güçlü etkileri izlendi.

Ülkede Mart ayında tüketici fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 8,5 artış kaydetti. Böylelikle 40 yıllık zirve yenilenmiş oldu.

Aylık bazda enflasyon yüzde 1,2 olarak kaydedildi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 8,4 olarak gerçekleşmesi yönündeydi. Aylık bazda beklenti ise yüzde 1,2 olarak belirlenmişti.

Çekirdek gösterge olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları Mart'ta yıllık yüzde 6,5 ile beklentilerin hafif altında kaldı. Aylık olarak çekirdek enflasyon ise yüzde 0,3 olarak kaydedildi.

Şubat ayında ABD'de yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,9 olmuştu. Aylık enflasyon ise yüzde 0,8 olarak kaydedilmişti.

Savaşın enflasyon üzerindeki etkilerine Beyaz Saray yönetimi de dikkat çekmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Şubat ayı enflasyonunun Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle petrol fiyatlarında görülen sert sıçramayı yansıtmadığını belirtti.

Psaki "Mart enflasyonunun Putin'in fiyat artışlarına bağlı olarak olağanüstü yüksek gelmesini bekliyoruz. Enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan küresel sıkıntılar ve anormal fiyat artışları nedeniyle çekirdek ve manşet enflasyon arasında büyük bir farklılık bekliyoruz." ifadesini kullandı.

 

Rusya MB, döviz rezervlerinde ABD dolarının payını azalttı

 

ABD'de enflasyon yeni zirve yapabilir

 

ABD, Rusya'ya karşı yeni yaptırımları açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMİZ KARTALGÖZ12 Nisan 2022 23:24

    ben de almanya da yaşıyorum 30 senedir.bu seneki enflasyonu hiç bir yılda yaşamadık.

  • Hehe12 Nisan 2022 16:03

    Amerika batyeahh halk acliktan kiriliyaehhh ulke yikiliyeahhh haber kaynagi: mal tv

  • Mucise Reis ;)12 Nisan 2022 16:00

    ya bu ABD BİDEN ciddi ara alacak en sonunda. ABd halkı Türkiye gibi yağ kuyruk et kuyruk otomobil benzin artış vb gelmez öyle aragaza. Biden siyasi baskıla rile FED e yüklenmese bari.. Her şeyi FED faize bağladı bu işte fos çıkarsa görsen glonbal dünya krizini.:D zaten Rusya bastırıyor ortalık karışsın diye... ABD ye değil bizim BARAN gibi Ahmet Özbir gibi kişilerin karne ile ekmek pide margarin almasına üzülürüm :D Şimdi gidiyorlar petrol tesislerine fulluyorlar yakıtı :D kıtlık yok-yokluk yok- maaşları 5 bin tl :D depoları boş gezmiyor... ömründe MTV ödedi mi acaba :D kör tavuk..