E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisini kâbusu: Geçici dezenflasyon---

ABD ekonomisini kâbusu: Geçici dezenflasyon

ABD ekonomisini kâbusu: Geçici dezenflasyon
08 Şubat 2023 - 13:35 borsagundem.com

2021 yılının en çok konuşulan tabirlerinden birisi olan ‘geçici’ kavramı yeniden hortladı. Stratejistler bu kez enflasyonun değil ABD’deki dezenflasyon sürecinin geçici olabileceğini dile getiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD enflasyonunun daha fazla düşeceğine dair umutlar finansal piyasaların bazı kesimlerinde bir şüpheye yol açtı. Uzmanlar enflasyondaki düşüşün ‘geçici dezenflasyondan’ kaynaklanabileceği konusunda uyarıyor.

JPMorgan Chase ve Bank of America Menkul Kıymetler stratejistleri ve Euro Pacific Varlık Yönetimi’nden Peter Schiff bu riske dikkat çeken borsa uzmanları arasında. MarketWatch’un haberine göre stratejistler son dönemdeki dezenflasyon belirtilerini ‘geçici’ tabiri ile açıklıyor. Söz konusu tabir ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2021’de enflasyon için kullandığı ve 2022’den itibaren yanlış olduğu ortaya çıkan bir ifade.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD tüketici enflasyonu altı ay üst üste istikrarlı bir düşüş gösterdi. Yıllık bazdaki enflasyon haziran ayındaki %9,1’lik seviyesinden aralık ayında %6,5’e geriledi.

FED mart ayından bu yana politika faizlerini sekiz kez yükseltti. Fakat cuma günü ortaya çıkan verilere göre ABD istihdam piyasası halen 517 bin yeni istihdamla beklenenin üzerinde geliyor. Bu da enflasyonun istikrarlı bir şekilde azaldığı anlatısını beklenmedik bir şekilde yaraladı.

Geçtiğimiz iki gün içinde, FED Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere üç FED yetkilisi, merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmesi gerektiğini açıkladı. Yatırımcılarsa beklentilerini mayıs ayına kadar politika faizlerinin %5’in üzerinde olacağı yönünde göre ayarladılar.

New York merkezli hedge fonu WinShore Capital Partners’dan Gang Hu konuyla ilgili açıklamasında, “2023 için tek konu geçici enflasyondu. İstihdam piyasası çok sağlam ve bu da enflasyon konusunu fazlasıyla karmaşık hale getiriyor” ifadelerine yer verdi.

Hu, “Geçici dezenflasyon bu sürecin kısa bir süre devam edeceği anlamına gelir. Beş ila altı ay daha dezenflasyon göreceğimize eminiz. Ancak bundan sonra ne olacağından emin değiliz” açıklamasında bulundu.

“Tıpkı ocak ayında gördüğümüz gibi, para piyasaya dışarıdan gelecek. Piyasa çevrelerinin uzun vadeli bir dezenflasyon dönemi yaşanacağı görüşüne sahip olması da bir satış dalgasını engelleyecektir. Ancak yol boyunca daha fazla enflasyon sorunu yaşayacağımıza dair %70’lik bir ihtimal görüyorum.”

Wall Street Salı günü dikkatlerini FED Başkanı Powell’ın açıklamalarına çevirdi. Powell’sa ABD’nin dezenflasyonun ilk aşamalarında olduğu düşüncesini yineleyerek bu sürecin biraz zaman alacağı konusunda uyardı. Powell ocak ayındaki güçlü istihdam raporunun enflasyonu düşürme hedefine önemli bir engel oluşturduğuna dikkat çekti. FED başkanı para politikasında “daha fazlasını yapmak zorunda kalabileceklerini” söyledi. ABD borsalarında üç büyük endeks de Powell’ın açıklamaları sonrasında yükselişe geçti.

Marko Kolanovic, Thomas Salopek’in de bulunduğu JPMorgan’ın strateji ekibi pazartesi günü yayınlanan notlarında ‘geçici dezenflasyon’ kavramına dikkat çekti. Şirketlerin insanları işten çıkarmakla marjların daha kötü bir hale gelmesini görmek arasında zorlu bir seçimle baş başa kaldığını belirten stratejistler “Marjların kötüleşmesi yönünde ilerlemeye devam ediyoruz. Bu da önünde sonunda işten çıkarmalara neden olacaktır” açıklamasında bulundu.

“Dolayısıyla bu şartlarda dezenflasyon kutlanılacak bir şey olmayacak. Zira riskli bir durum politikaları yeniden başlatmaya zorlamadıkça merkez bankaları faizleri daha da kısıtlayıcı bir seviyede tutmaya devam ediyor.”

Michael Harnett liderliğindeki Bank of America Menkul Kıymetler strateji ekibi perşembe günü paylaştıkları notta yılın ilk yarısında dezenflasyonun geçici olduğunun kanıtlanmasına dair bir ayı piyasası riskinin olduğunu açıkladı. Stratejistlere göre böyle bir ihtimal yılın ikinci yarısında FED beklentilerinin aksine sert bir inişe sebep olabilir.

Powell Wall Street’e ilaç oldu

 

Powell piyasaları hareketlendirdi

 

Gerileyen dolar altına destek verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)