E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPowell Wall Street’e ilaç oldu---

Powell Wall Street’e ilaç oldu

Powell Wall Street’e ilaç oldu
08 Şubat 2023 - 11:20 borsagundem.com

Cuma günkü istihdam verilerinin ardından tüm piyasa çevreleri FED’in çok daha şahin bir tavır takınmasını bekliyordu. Ancak stratejistlere göre Powell’ın salı günkü açıklamaları borsaları destekleyecek nitelikteydi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan borsalarındaki hisse senetleri, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamasının ardından geçtiğimiz gün yeniden yükselişe geçti. Powell’ın beklentilerin çok üzerinde gelen ocak ayı istihdamı konusunda yaptığı yorumlar piyasaları rahatlattı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz gün Washington Ekonomi Kulübü’nde konuşan Powell FED’in faizleri beklenenden daha fazla yükseltmek zorunda kalabileceğini söyledi. Ancak Powell’ın açıklamaları yatırımcıların beklediğinden çok daha yumuşaktı. FED Başkanı’nın daha az şahin bir tavır benimsemesiyle borsalar da yükselişe geçti.

Cuma günkü istihdam verilerinden bu yana dalgalı bir seyir izleyen Wall Street endeksleri Powell’In açıklamaları sonrası ralli yaptı. S&P 500 Endeksi %1,3 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’ndeki yükselişse %1,9 seviyesindeydi.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu geçen hafta cuma günü dünyanın en büyük ekonomisinin ocak ayında yarım milyondan fazla yeni istihdam eklediğini gösterdi. Açıklanan rakam ekonomistlerin beklediğinin kabaca üç katıydı. ABD’de %3,4’e gerileyen işsizlik oranı son 53 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Yatırımcılar, aşırı ısınan istihdam piyasası verilerinin FED Başkanı’nın şahin söylemlerine ilham vereceğinden endişe ediyordu. Ancak Powell'ın açıklamalarında FED'in sıkı para politikasını yavaşlattığı ve 25 baz puanlık faiz artışı görüşünün yinelendiği anlaşıldı.

Financial Times’ın haberine göre, ABD merkezli finans firması Janney Montgomery Scott’ın Sabit Gelir Stratejileri Başkanı Guy LeBas konuyla ilgili açıklamasında, “Temel olarak, Powell'ın Soru-Cevap bölümünde, söylememeyi seçtiği şeyler daha anlamlıydı. Geçen hafta FED’in oldukça güvercin görünümlü bir faiz artışına şahit olmuştu. Cuma günkü istihdam rakamları da yeni bilgilerdi. Powell çok daha güçlü bir istihdam raporu karşısında daha agresif davranmamayı tercih etti” ifadelerine yer verdi.

LeBas, Powell için, “Daha faiz olması için birkaç fırsat verildi ama o bunu tercih etmedi” açıklamasında bulundu.

Faiz artışı beklentileriyle yakında ilişkili olan iki yıllık ABD hazinesi tahvil getirileri ise %4,47’de sabit bir seyir izledi. İki yıllık tahvil getirileri cuma günkü istihdam raporunun ardından ivme kazanmış ve son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Söz konusu hareketin kalıcı olması Powell’ın açıklaması sonrasında sabit gelir yatırımcıları arasında daha az coşkunun oluştuğunu gösteriyor.

Altı rakip para birimi karşısında ABD Doları’nın değerini ölçen dolar endeksi ise Powell sonrası %0,2 düştü.

Küresel piyasalarda toparlanma çabası

 

Powell piyasaları hareketlendirdi

 

Powell enflasyon konusunda iyimser mesajlar verdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adil08 Şubat 2023 11:56

    Şaşkın ördek poposundan suya dalar hesabı piyasalar kafayı yemiş. Adam faiz artacak diyor veriler balon ekonomi var diyor borsa yukarı çıkıyor.Neymiş dezenflasyon süreci başlamış yesinler sizin sürecinizi ters repoda bankaların size park ettiği   2 trilyon dolar azaltılmadan enflasyon düşmeyecek geçen sene enflasyon geçici diye ortalıkta konuşan bu çapsız adama inananlar ciddi zarar edecekler enflasyonda faizde artacak

  • AHMET ÖZBİLEN08 Şubat 2023 12:39

    Zaten balonu şişirdikce şişirdiyorlar yakında borsalarda da büyük bir kriz ve depremler olacaktır.adam diyor ki faiz artıracağız sonra borsaları yükseliyor.