E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi için bomba uyarı---

ABD ekonomisi için bomba uyarı

ABD ekonomisi için bomba uyarı
29 Kasım 2022 - 11:13 borsagundem.com

S&P Global Ekonomisti Ann Bovino ABD’nin 1969-1970 dönemindekine benzer bir resesyona doğru ilerlediğini söyledi. Söz konusu dönemde ABD ekonomisi Vietnam Savaşı’nın etkisiyle 11 ay süren bir durgunluk yaşamıştı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda gelecek yıl için resesyon endişeleri her geçen gün artıyor. Küresel kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings’in Ekonomisti Beth Ann Bovino pazartesi günü yayınlanan bir raporda ABD borsalarının 2023 yılında resesyona gireceği uyarısında bulundu.

ABD Merkez Bankası (FED) mart ayından bu yana politika faiz oranlarını agresif bir şekilde artırarak yükselen enflasyonu baskılamaya çalışıyor. MarketWatch’un haberine göre, Bovino FED’in bu stratejisini devam ettirmesi halinde ABD ekonomisinin bir resesyondan kurtulma ihtimalinin ‘karanlık’ olduğunu söyledi.

Bovino resesyon sırasından ABD gayrisafi yurtiçi hasılasının ‘%0,8’ daralacağı ve nispeten ‘hafif’ geçecek resesyonun ‘1969-1970 durgunluğu ile aynı doğrultuda’ olacağını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED’in en temel önceliği 2022 yılı içerisinde %8’in üzerine çıkan ve son 40 yılın zirvesini zorlayan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarını düşürmekti. ABD Merkez Bankası yetkilileri sağlıklı bir ekonomi için enflasyonun %2’ye gelmesi gerektiğini düşünüyor. Bu seviyenin üzerindeki TÜFE rakamları ise ekonominin aşırı ısındığını gösteriyor.

FED’in politika faiz oranlarını yükseltmesi ekonomideki mal ve hizmetleri daha pahalı hale getirmeyi hedefliyor. Söz konusu yöntem ekonominin soğutulması için uygulanabilecek başlıca yollardan birisi. Ancak bu strateji aynı zamanda gayrimenkul, otomobil, hisse senedi ve kripto para gibi diğer varlıkları satın almak için son yıllarda uygulanan kolay para stratejisinin tadını çıkaran tüketiciler ve yatırımcılar için daha fazla acı anlamına geliyor ve resesyon risklerini de beraberinde getiriyor.

S&P Global Ratings ekonomisti konuyla ilgili açıklamasında, “ABD ekonomisini bu yılki ekonomik momentum korumuş olsa da 2023 yılını çevreleyen olgular daha büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor” ifadelerine yer verdi.

Bovino ayrıca küresel gerginliklerin de 2023’teki gelişmelerde rol oynayabileceğine dikkat çekti:

“Rusya-Ukrayna çatışması devam ederken, Tayvan üzerindeki gerilim tırmanırken ve Çin ekonomisinin yavaşlaması tedarik zincirini ve fiyatlandırma baskılarını şiddetlendirirken ABD ekonomisi de resesyona doğru ilerliyor gibi görünüyor.”

1969-1970 resesyonu neydi?

ABD ekonomisine ilişkin resesyon tahminleri söz konusu resesyonun 1969-1970’tekine benzer görece hafif bir resesyon yaşanacağı yönünde. ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'na göre, 1969’un Aralık ayında başlayan söz konusu resesyon Kasım 1970'te sona ermişti. 11 ay süren resesyon, Şubat 1961’de başlayan ABD tarihinin en uzun üçüncü ekonomik genişleme döneminin sonunu getirmişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu dönemde ABD hükümetinin Vietnam Savaşı sebebiyle artan bütçe açığı ve yükselen enflasyonla kesişmişti. Nispeten ılımlı sayılabilecek resesyon süreci ABD’nin savaş nedeniyle oluşan bütçe açıklarını kapatma girişimi ve FED’in politika faizlerini artırması sırasında gerçekleşti. 11 aylık resesyon sırasında ABD gayrisafi yurtiçi hasılası %0,6 düştü. Resesyon Kasım 1970'te sona erse de işsizlik oranı ancak bir sonraki ay zirve noktasına ulaşabildi. Aralık 1970'te, yüzde 6,1’e ulaşan işsizlik rakamları bu resesyon döneminin en yüksek oranına işaret etmişti.

JPMorgan: Güçlü dolar döneminin sonunu gelebilir

 

Küresel piyasalarda belirsizlik sürüyor

 

Çin’den emlak sektörüne 'can suyu'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Benden koş 29 Kasım 2022 12:01

    Abd bizi kıskanmayan ha yağ yoksa yolllariz

  • Barab30 Kasım 2022 02:31

    Senin gibi finolar Amerikan  ...ku yemeden durmaz.  Malum zaten sırıtık deşifre oldun yine.  Ne yaparsan yap finoluğunu belli ediyorsun.