E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında yüzde 33’lük düşüş beklentisi---

ABD borsalarında yüzde 33’lük düşüş beklentisi

ABD borsalarında yüzde 33’lük düşüş beklentisi
24 Haziran 2022 - 11:14 borsagundem.com

Wall Street borsalarında yıl başından bu yana görülen satış dalgası çok daha ciddileşebilir. SocGen raporuna göre 1970’lere benzer bir stagflasyon durumunda S&P 500 Endeksi’nde %33’lük sert bir düşüş ortaya çıkacak.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’teki birçok ünlü stratejist geçtiğimiz hafta yaptıkları uyarılarda ayı piyasasının henüz bitmediğini öngördüklerini açıklamıştı. Stratejistler ABD ekonomisinin 1970’lerdekine benzer bir stagflasyon senaryosuna girmesi halinde ayı piyasasının daha da fazla güç kazanacağını öngörmüştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta ayı piyasasına girdi. 3 Ocak tarihindeki rekor seviyesinden %20’nin üzerinde düşen S&P 500 bu hafta içerisinde de dalgalı bir seyirle ayı piyasası sınırları içerisinde kaldı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) 40 yılın zirvesindeki enflasyonu kontrol altına alabilmek için sıkı para politikasını benimsediği ancak yüksek faiz oranlarının resesyon endişelerini artırdığı bir ortamda S&P 500 Endeksi tarihin en zayıf yarı yıl performanslarından birine imza atmaya hazırlanıyor.

MarketWatch’un haberine göre, Fransız bankası Societe Generale’ın ABD Hisse Senetleri Başkanı Manish Kabra konuyla ilgili açıklamasında, “2022 yılında riskleri azaltan, savunmacı ve not düşürmeye yatkın bir düşünce yapısını benimsedik ve benimsemeye devam ediyoruz. Zira mevcut gerileme sırasında FED’in faiz artışları çok yönlü hasarlar yaratacaktır. Tüm bunlar bizim ABD tüketicisi, finansallar ve düşük sermayeli şirketler için ayı piyasası duruşuna adapte olmamıza yol açtı. Ancak enflasyonla kararlı mücadele, domino etkisini tetikleyecek ve konut ve kredi piyasaları bir sonraki domino taşları olacak gibi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Kabra, FED’in fiyatları kontrol altına alamaması durumunda, 1970'lerin tarzı bir enflasyon şokunun ardından oluşacak bir resesyonun S&P 500 Endeksi’ni mevcut seviyesinden %33 daha fazla düşürebileceğini ve endeksin 2.525 puandan işlem görmeye itilebileceğini söyledi.

S&P 500, tipik bir resesyon sırasında ortalama %33'lük bir düşüş gösteriyor. Kabra şu anda hisse senetlerinde görülen mevcut %24’lük düşüşün ortalama bir resesyonun %72’sinin satın alındığını gösterdiğini belirtiyor. SocGen raporuna göre 3.200 puanda ise S&P 500 ortalama bir resesyonu tamamen satın almış olacak.

S&P 500 Endeksi Perşembe günü %0,95 yükselişle 3.795 puanda kapandı. Yatırımcılarsa FED Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günkü enflasyonla mücadele konusundaki kararlılık mesajını değerlendiriyor.

Kabra, “S&P 500'ün adil fiyat seviyesini 3.850 olarak görmeye devam ediyoruz ve enflasyon şokunun ılımlı hale geleceğini düşündüğümü 2024 yılına kadar endeksin 5.000'e ulaşmasını öngörüyoruz. FED sadece faiz artışlarını bitirmekle kalmayacak aynı zamanda faiz indirimi döngüsü de başlayacak ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri yeniden %2 seviyelerine dönecek” açıklamasında bulundu.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri Cuma günü itibariyle 3 baz puan düşüşle %3,06 seviyesinde değerleniyor. Tahvil piyasalarında Hazine getirileri fiyatlarla ters orantılıdır.

SocGen baş stratejisti ABD tüketici sınıfında enflasyonun etkisinin bir yıl daha devam edeceğini öngörüyor. Kabra’ya göre perakende benzin fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasına ve mortgage faiz oranlarının 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıkmasına rağmen reel maaş ücretlerinin negatif seyretmesi bu durumun en önemli sebebi.

Kabra açıklamasında, “ABD tüketici sınıfındaki ayı piyasası öngörümüzün temel nedeni, son dört çeyrekteki negatif reel ücret artışı oldu. Dahası, reel ücretlerin gelecek yılın yaz aylarına kadar pozitife dönmesi muhtemel değil” ifadelerine yer verdi.

Petrol fiyatlarında dengelenme çabası

 

Powell: Enflasyonu hafife aldık, geçici olmadığını gördük

 

Ayı piyasasını boğaya çevirecek 6 kritik değişim

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)