E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasını boğaya çevirecek 6 kritik değişim---

Ayı piyasasını boğaya çevirecek 6 kritik değişim

Ayı piyasasını boğaya çevirecek 6 kritik değişim
23 Haziran 2022 - 12:52 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar 2022’nin başından bu yana büyük kayıplara maruz kaldı. Ayı piyasasına giren borsaların toparlanması için ünlü borsa uzmanı Jim Cramer’a göre 6 önemli değişimin gerçekleşmesi gerekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer “ayı piyasasından boğa piyasası çıkabilmesi için” ekonomide ve piyasalarda değişmesi gereken unsurlara dikkat çekti. Cramer açıklamasında, “Tıpkı zirvelerden düştüğümüz gibi diplerden de düşmeye devam edeceğiz. İşaretleri nasıl tanımlayacağınızı bildiğiniz sürece, onları önceden tespit edebilecek ve ne kadar agresif olmanız gerektiğini ve ne kadar para kazanabileceğinizi anlayabileceksiniz” tavsiyesinde bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2022’nin başından bu yana düşmekte olan küresel borsalarda son haftalarda ise oldukça çalkantılı bir süreç gözlemleniyor. Wall Street borsaları geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) 75 baz puanlık faiz artırımının ardından düşüşünü hızlandırmıştı. Hafta başında tepki alımlarıyla yükselişe geçen ABD borsaları Çarşamba günü ise yine aşağı yönü gösterdi. FED’in faiz artırımlarına devam edeceği mesajı ve ABD ekonomisinin resesyona gireceğine ilişkin endişelerin artması borsalardaki ayı piyasası havasını besliyor.

Cramer konuyla ilgili açıklamasında, “Geniş çaplı endeksler göz önünde bulundurulduğunda ayı piyasasından boğa piyasası çıkabileceğine inanan bir avuç insandan birisi sayılırım. Bununsa ancak bazı spesifik işaretler görüldüğünde gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.

Borsa uzmanı piyasalarda uzun vadeli toparlanmayı gösterecek işaretleri 6 başlıkta listeledi:

1. Petrol fiyatlarının üreticiler ve hane halkı yararına olacak seviyelerde istikrara kavuşması gerekiyor.

2. Geniş çaplı gıda fiyatları enflasyonunun sona ermesi gerekiyor.

3. İşsizlik oranlarının birkaç çeyrek için de olsa %5'e yükselmesi gerekebilir. Cramer bu karamsar beklentiye ilişkin, "Talebi azaltacak ve enflasyonla mücadelede bize biraz nefes alma alanı sağlayacaktır" ifadelerine yer verdi.

4. Yatırımcıların spekülatif ticarete girmeyi bırakmaları gerekiyor.

5. Yükseliş-düşüş çizgisi (advance-decline line) göstergesinin toparlanması gerekiyor. Cramer konuyla ilgili açıklamasında, “Söz konusu gösterge piyasanın genel genişliğini kaç hisse senedinin yukarı ve aşağı doğru gittiğini ölçtüğü için oldukça önemlidir. Göstergenin istikrarlı bir şekilde yükseldiğini gördüğünüzde, bu bir ralliye ilişkin sağlam bir öncül işarettir” dedi.

6. Daha güçlü, yerleşik firmaların daha yeni, "çürük" firmalarla birleşmesi gerekiyor.

Cramer, “Bu göstergelerin hepsini elde edersiniz, ayıları kaçışta olduğunu ve faiz oranları düştüğünü görürsünüz. Ancak tüm bunlar olmadan borsalar acılarla dolu bir yer olarak kalmayı sürdürecek” ifadelerine yer verdi.

Piyasalar yükselmek için yıl sonunu bekliyor

 

Küçük yatırımcı borsalardan çekilmedi

 

Piyasalar yüzde 40 yükselecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)