E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında FED düşüşü---

ABD borsalarında FED düşüşü

ABD borsalarında FED düşüşü
16 Haziran 2022 - 17:13 borsagundem.com

Wall Street endeksleri FED’in 75 baz puanlık faiz artışlarına bir gün gecikmeli tepki verdi. FED Başkanı Powell’ın dünkü açıklamaları sonrası yükselişe geçen endekslerde bugünse %2’nin üzerinde düşüşler gözlemleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Perşembe gününe sert düşüşle başladı. Yatırımcılar dünkü ABD Merkez Bankası (FED) açıklamaları sonrası elde ettiği kazançları sildi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %2,21 düşüşle 29.990,63 puanda, S&P 500 Endeksi %2,56 azalışla 3.693,03 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,95 düşüşle 10.772,23 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,1445 yükselişle %3,433 seviyesinde değerleniyor.

Wall Street endekslerindeki düşüşler Çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın 1994’ten bu yana gerçekleştirdiği en büyük faiz artışının etkilerini yansıtıyor. İki gün süren para politikası toplantısında ABD Federal Açık Piyasa Komitesi dün akşam politika faizini 75 baz puan artırdığını açıklamıştı.

FED Başkanı Jerome Powell toplantı sonrası basın toplantısında, “Açık bir şekilde bugünkü 75 baz puanlık faiz artışı alışılmadık derecede yüksek ve bu boyuttaki hamlelerin sık olmasını beklemiyorum” ifadelerine yer vermişti.

Powell Temmuz ayında faiz artışlarının 50 veya 75 puan olabileceğini söylemiş ve FED’in enflasyonla olan mücadelesindeki kararlılığa dikkat çekmişti. Ancak FED Başkanı faiz kararların toplantılar sırasında ekonomik verilere göre yapılacağı konusunda uyarmıştı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Powell’ın açıklamaları Çarşamba günkü kapanış rakamları itibariyle piyasaları tatmin etmiş gibi gözüküyordu. Çarşamba günü kapanışta Dow Jones ve S&P 500 endeksleri beş günlük düşü serisine son vermiş S&P 500 Endeksi %1,46 yükselmişti. Yıl boyunca ağır kayıplarla mücadele eden Nasdaq Endesk ise %2,5’le günün en iyi performans gösteren endeksi olmuştu.

Ancak Perşembe günü itibariyle piyasalardaki pozitif algının terse döndüğü gözüküyor. Gün içerisinde diğer büyük merkez bankalarından da gelen agresif para politikası hamleleri yatırımcıların pozisyonlarını sorgulamasına neden oldu. Bununla birlikte FED’in resesyondan kaçınarak enflasyonu düşürmeyi hedeflediği yumuşak iniş planına ilişkin şüpheler de yaygın hale geldi.

Gün içerisinde İsviçre Merkez Bankası tam 15 yıl sonra faiz artırma kararı aldı ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) art arda beşinci kez faiz artırdı.

Allianz Baş Yatırım Danışmanı Mohamed El-Erian CNBC’deki açıklamasında, “Herkesin sıfır faiz oranlarına alıştığı öngörülebilir büyük likidite enjeksiyonlarının hakim olduğu, piyasanın yatırım yapmamamız gereken kısımlarında yatırımların yapıldığı veya ekonomi için mantıklı olmayacak derecede aptalca yatırımların yapıldığı bu yapay dünyadan çıkmamızın zamanı geldi. Böyle bir rejimden çıkıyoruz ve bu çıkış süreci engebeli olacak” ifadelerine yer verdi.

Açılış sonrası Tesla, Paypal, Nvidia, Amazon ve Netflix hisseleri %3 değer kaybetti.

CNBC’nin ünlü borsa uzmanı Jim Cramer Perşembe günü Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Şu anda teknoloji hisselerinde şaşırtıcı derecede bir satış seviyesi var. Satıcıların en iyi teknoloji hisselerini sabah 5’te aşağıya gönderdiğini izlemek nefes kesici” ifadelerine yer verdi.

Perşembe günkü ekonomik veriler de ekonomide çarpıcı bir yavaşlamaya işaret etti. Mayıs ayında ABD’de yeni konut başlangıçları %14 azaldı. Ekonomistler sadece %2,6’lık bir düşüş öngörüyordu. Philadelphia FED İşletme Endeksi Haziran ayında %3,3’lük düşüş gösterdi. Endeks Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşüyor.

ABD borsalarında S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ayı piyasasında işlem görüyor. 5 Ocak tarihinde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan Dow Jones Endeksi ise zirvenin %17 aşağısında işlem görüyor. ABD’nin en büyük 30 şirketinden oluşan endeksindeki %3 ve üzeri bir düşüş Dow Jones Endeksi’nin de ayı piyasasına gireceğine işaret edecek.

Son 40 yılın en yüksek seviyesinde olan ABD enflasyonu, yavaşlayan ekonomik büyüme ve resesyon olasılığı büyük endekslerdeki düşüşlerin temel sebebini oluşturuyor.

Morgan Stanley ABD Hisse Senetleri Stratejileri Başkanı Michael Wilson enflasyonun bir gecede çözülemeyecek bir problem olduğu konusunda uyardı. Wilson enflasyon açıklamasında, “Aynı zamanda bir resesyon riskini de artırıyor çünkü faiz artışlarını daha da hızlı öne çıkarıyorsunuz ve bu gelişmelerin tahvil piyasasına yardımcı olacağını da sanmıyorum” dedi.

Ünlü kripto milyarderinden korkutan resesyon tahmini

 

Fed'in faiz kararı sonrası petrol fiyatları geriledi

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklenenden az düştü

 

Cramer ‘altın’ diyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)