E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
12 Ekim 2022 - 17:09 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yoğun ekonomi gündeminin etkilerini hissettirdiği çarşamba gününe sakin başladı. Yatırımcılar FED’in eylül ayı para politikası toplantısı tutanaklarını bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına yükselişle başladı. Endekslerde hafta boyunca devam eden dalgalı seyrin bugün de etkilerini hissettiriyor. Yatırımcılarsa beklentilerin üzerinde gelen ABD üretici fiyat endeksi rakamlarının ardından ABD Merkez Bankası'nın (FED) eylül ayı para politikası toplantısı tutunaklarına odaklandı. 

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,27 artışla 29.318,25 puanda, S&P 500 Endeksi %0,27 artışla 3.598,69 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,34 yükselişle 10.461,94 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0007 düşüşle %3,944 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları eylül ayı üretici fiyat endeksi rakamlarının beklenenden daha yüksek gelmesiyle günün erken saatlerinde dalgalı bir seyir izledi. Endeksler Moderna hisselerindeki yükselişlerle birlikte yükselişe geçti. İlaç şirketleri Moderna ve Merck ortaklaşa kanser aşısı üretme seçeneğini değerlendiriyor.

ABD eylül ayı üretici fiyat endeksi %0,4 yükseliş göstererek Dow Jones anketinde ekonomistlerin beklediği %0,2’lik artışı geride bıraktı. ÜFE rakamı, yatırımcıların ABD Merkez Bankası (FED) ile birlikte izlediği enflasyon göstergelerinden birisi niteliğinde. Rakamlardaki yükseliş FED’in enflasyonu kontrol edebilmek için faiz artışı yoluna devam etmesini daha olası hale getirdi.

Yatırımcılar, eylül ayı tüketici fiyat endeksi raporunun açıklanacağı perşembe gününe daha fazla odaklanmış durumda. TÜFE rakamı, mal ve hizmetlerdeki fiyat değişikliklerinin bir ölçütü olarak görülüyor. Enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi FED’in agresif faiz artışlarına piyasaların beklediğinden daha uzun süre devam edeceği ve hisse senetlerinin baskı altında kalacağı anlamını taşıyor.

Morgan Stanley Küresel Yatırım Ofisi Model Portföy İnşası Başkanı Mike Loewengart, “Fiyatlar yüksek kalmaya devam ediyor, bu nedenle üretici mal ve hizmetlerinin yükseldiğini görmek sürpriz olmamalı. Artışın, bu yılın başlarında aydan aya sürekli olarak gördüğümüz seviyenin altında olduğunu unutmayın. Hiç şüphe yok ki FED’in bu rakamlarla işi hala bitmiş değil ve yarınki TÜFE rakamları beklenenden daha sıcak gelirse, bazı yatırımcıların enflasyonu kontrol etme yolunun ne kadar uzun olabileceğine odaklanacak olması sizi şaşırtmasın” ifadelerine yer verdi.

ABD borsaları FED’in gün içerisinde açıklanacak eylül ayı toplantısına ilişkin tutanakları bekliyor. FED Başkanı Jerome Powell, eylül ayı para politikası toplantısı sonrasında agresif faiz artırımlarının acı verici olabileceğini kabul etmiş ancak merkez bankası enflasyonu düşürme mücadelesinden taviz vermeyeceğini sözlerine eklemişti.

ABD'de ÜFE beklentilerin üzerinde

 

ABD'de mortgage başvuruları 25 yılın dibinde

 

Borsalar çökecek korkusu boğa piyasası işareti mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)