E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları neden yükseliyor?---

ABD borsaları neden yükseliyor?

ABD borsaları neden yükseliyor?
05 Nisan 2022 - 15:08 borsagundem.com

Wall Street endeksleri 2022’nin başındaki düşüşlerin ardından hızlı bir şekilde toparlanıyor. Kıdemli stratejist Barry Knapp, genel piyasa algısının aksine geleceğe dönük düşük enflasyon beklentilerinin bu rallinin sebebi olabileceğini söyledi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD tahvil piyasalarındaki ters hareketlilik resesyon beklentilerinden çok daha fazlasını işaret ediyor olabilir. MarketWatch’un haberine göre Ironsides Economics’in Yönetici Ortağı, Kıdemli Wall Street Stratejisti Barry Knapp ABD Hazine tahvillerinin enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın kredibilitesi hakkında piyasalara önemli sinyaller verdiğini söyledi.

Knapp, “2 yıllık ve 10 yıllık nominal hazine getirileri eğrilerinin terse dönmesi daha düşük bir büyümeyi değil 2023 ve ötesinde daha düşük enflasyonu işaret ediyor” dedi.

Knapp, müşterileriyle paylaştığı notta ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki ters hareketliliğe işaret ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçtiğimiz hafta 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinden daha fazla getiri sağlar hale gelmişti. Bu az görülen fenomen genellikle gelecekteki bir yıl veya daha fazla süre içerisinde gerçekleşecek bir resesyonun ilk işareti olarak gösteriliyor.

Kıdemli borsa uzmanı uzun vadeli ABD Hazinesi getirilerinin seviyesini ve yönünü bozan asıl etkenin küresel merkez bankalarının piyasalara olan müdahalesi olduğunu açıkladı. Knapp 2000’li yılların başından bu yana merkez bankaları müdahaleleri nedeniyle büyüme sinyallerinin büyük oranda devre dışı bırakıldığını savundu.

2 yıllık ve 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki terse dönüşse Knapp’e göre gelecekteki enflasyona yönelik piyasa beklentilerini gösteren eğrinin terse dönmesinden kaynaklanıyor. Borsa uzmanı, tahminlerinin doğru olması durumunda, ABD borsalarında 15-16 Mart tarihleri arasındaki FED toplantılarından bu yana görülen sert rallinin de sebebinin açıklanacağını söyledi.

ABD borsalarında Dow Jones Endeksi 2022’deki en düşük kapanışı olan 8 Mart tarihinden bu yana %7 civarında yükseldi. S&P 500 Endeksi de aynı tarihteki dip seviyesinden bu yana yaklaşık %10 oranında yükseliş gösterdi.

Knapp, hisse senetlerindeki bu yükselişin FED’in şahin politikalarının analizinden ve FED’in kredibilitesindeki tutarlı yükselişten kaynaklandığını söyledi.

Tahvil getirilerindeki terse dönüş etrafındaki tartışmaların büyük bir kısmı, Fed'in son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyona verdiği agresif tepkinin sonunda ekonomiyi durgunluğa sokacağı fikrine odaklanıyordu. Diğer bir deyişle enflasyonla mücadelenin bedelinin resesyon olduğu düşünülüyordu.

Bu arada yatırımcılar, analistler ve ekonomistler, 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil getirilerindeki ters hareketliliğin anlamını tartışmaya devam ediyor. Ekonomistler, bu türden değişimlerin 1978'den bu yana gerçekleşen altı resesyondan da önce geldiğini ve sadece bir yanlış pozitif verdiğini belirtiyorlar. Ancak San Francisco FED’deki araştırmacılar, 3 aylık ile 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki farkın biraz daha güvenilir ve akademisyenler arasında daha popüler bir karşılaştırma olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu iki tahvil getiri arasındaki getiri farkı %1,8’den daha fazla.

Borsa araştırmaları firması Invesco'ya göreyse hisse senetleri, 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil getirilerindeki terse dönüşlerin ardından iyi bir performans gösterme eğilimi gösteriyor. Invesco araştırmasında 1965’den bu yana tahvil piyasalarında görülen bu tip ters hareketliliklerin ardından S&P 500 Endeksi ortalama 18 ayda zirveye ulaşıyor.

Morgan Stanley'den ayı piyasası uyarısı

BlackRock borsalardaki yeni dünya düzenini açıkladı

 

Piyasalarda süregelen risklere karşın iyimserlik korunuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)