E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
11 Ağustos 2023 - 17:13 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları ÜFE verilerini beğenmedi. Bir gün önce tüketici fiyatlarının beklenenin altında gelmesiyle yükselen Amerikan borsaları toptan fiyatların beklentileri aşmasıyla karıştı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son işlem gününe düşüş ağırlıklı başladı. Yatırımcılar üretici fiyat endeksi rakamlarının beklenenden yüksek gelmesini değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %,0,10 artışla 35.211,78 puanda, S&P 500 Endeksi %0,20 düşüşle 4.459,67 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,54 ekside 13.663,51 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0235 yükselişle %4,134 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere Wall Street yatırımcıları yeni günde ÜFE rakamlarına odaklandı. Temmuz ayı üretici fiyat endeksi bir önceki aya göre %0,3 yükseldi. Dow Jones anketlerine göre ekonomistler bu artışın %0,2 seviyesinde olmasını bekliyordu. ÜFE rakamları ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı için önemli bir gösterge niteliğinde.

CNBC’nin haberine göre LPL Financial’ın Küresel Baş Stratejisti Quincy Krosby konuyla ilgili açıklamasında, “Toptan fiyatlardaki artış ekonomik verilere bağımlı hareket eden FED’in enflasyonu kontrol altına alma seferinde henüz zafer ilan etmeye hazır olmadığını hatırlattı. Sürpriz olmayacak bir biçimde bugünkü rapor faizlerin nihai seviyeye ulaştığına ikna olmadan önce FED’in şahin kanadına faiz artışlarını savunabilmek için daha fazla cephane sağlayacak” ifadelerine yer verdi.

ÜFE raporu temmuz ayı tüketici fiyat endeksinin yıllık bazda beklenenden daha az yükseldiğini gösteren rapordan bir gün sonra geldi. TÜFE yıllık bazda %3,2 yükselirken ekonomistlerin beklentileri ise bu oranın %3,3 olacağı yönündeydi. Ancak değişken gıda ve enerji fiyatlarının dışarıda tutulduğu çekirdek TÜFE verileri bir yıl öncesine göre %,7 yükseldi.

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri hafta boyunca sırasıyla %0,5 ve %1,7’lik düşüşler gerçekleştirdi. Her iki endeks de üst üste ikinci negatif haftasına doğru ilerliyor. Aralık 2022’de gerçekleşen dört haftalık düşüş serisinin arından bu iki haftalık düşüş Nasdaq için bir ilk niteliğinde. Dow Jones ise haftalık performansıyla üç endeks arasında pozitif ayrışıyor.

ABD'de üretici enflasyonu beklentilerin üzerinde

 

Yatırımcıların enflasyon raporunda dikkat etmesi gereken 3 nokta

 

FED faiz rotasını değiştirecek mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)