E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
14 Mart 2022 - 17:03 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni haftaya karışık seyirle başladı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gündemdeki yerini korurken yatırımcılar FED’in Çarşamba günü açıklanacak faiz kararını bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın ilk gününde karışık seyirle açıldı. Wall Street endeksleri ABD’de yaz saati uygulamasının başlamasıyla birlikte yeni işlem haftasına Türkiye saatiyle 16:30’da başladı.

Yatırımcıların gündeminde ise Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) hafta içerisinde açıklayacağı faiz kararı yer alıyor. FED’in Mart ayı para politikası toplantısında 2018’den bu yana ilk kez faiz artırması bekleniyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,24 artışla 33.021,77 puanda, S&P 500 Endeksi %0,10 azalışla 4.200,27 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,61 düşüşle 12.765,99 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0883 artışla %2,086 seviyesinde değerleniyor.

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler pazartesi günü de devam etti. Bir Ukraynalı yetkili ülkenin müzakerelerdeki amacının ateşkesi sağlamak ve diğer güvenlik garantileriyle birlikte Rusya ordularının derhal çekilmesi olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev çevresinde çatışmalar yoğunlaşırken, Rus güçleri ülke genelindeki şehirleri bombalamaya devam ediyor. Rusya’ya Batı’nın uyguladığı yaptırımlarının mali etkileri ise, devlet tahvillerinin planlanan ödeme takvimlerinin gelmesiyle birlikte önümüzdeki günlerde daha keskin bir şekilde hissedilecek.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre çatışmaların etkisiyle son haftalarda yükselişe geçen emtia fiyatları ise pazartesi günü ise düşüşteydi. Batı Teksas ABD ham petrolü %5,77 düşüşle varil başına 103,02 dolardan Brent ham petrol varil fiyatı ise %5,52 düşüşle 106,45 dolardan alıcı buldu. Altının ons fiyatı ise %1,63 düşüşle 1.955 dolara geriledi.

CNBC’nin haberine göre JPMorgan Stratejisti Mislav Matejka konuyla ilgili paylaştığı bir notta, "Bir dizi emtia biriminin fiyatlarındaki son hamleler aşırıdır ve bu hareket uzun bir süre devam ederse, ekonomide neden olduğu zarar önemli ölçekte olacaktır. Ancak yine de resesyonun temel sonuç olması gerektiğine inanmıyoruz ve hisse senetlerinin mevcut seviyelerden düşeceğini öngörmüyoruz" ifadelerine yer verdi.

FED’den faiz artışı bekleniyor

Çarşamba günkü iki günlük para politikası toplantısının sonunda hedef FED’in politika faiz oranını sıfırdan çeyrek puan yükseltmesi bekleniyor. Artan jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan belirsizlik de göz önüne alındığında, yatırımcılar merkez bankasının kur, enflasyon ve ekonomiye ilişkin yeni tahminlerini de merakla bekliyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi Ally’nin Baş Borsa ve Para Stratejisti Lindsey Bell, "Ukrayna'daki çatışmalar da göz önüne alındığında, şu anda FED’in 2022'deki faiz politikası söz konusu olduğunda temkinli olması bekleniyor. Savaş, FED'in zaten zor olan işini daha da karmaşık hale getiriyor. Merkez bankası büyük olasılıkla yıl boyunca yaptığı gibi kur kararlarını alırken veriye bağımlı kalmaya devam edecek" öngörüsünde bulundu.

FED'in yeni rotasının sonuçları belirsiz

 

Emtia fiyatlarında zirveden dönüş

 

Altının kilogramı 923 bin liraya geriledi

 

Buffett petrol yatırımına doymadı

 

Borsalarda cesur yatırımın sırrı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)