E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları için kâbus senaryosu: Yüzde 16 düşüş---

ABD borsaları için kâbus senaryosu: Yüzde 16 düşüş

ABD borsaları için kâbus senaryosu: Yüzde 16 düşüş
09 Kasım 2022 - 12:50 borsagundem.com

İsviçre bankası UBS küresel borsaların amansız bir küresel resesyonla karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Banka stratejistlerine göre S&P 500 Endeksi 9 ay içerisinde yüzde 16 düşecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi %16’lık yeni bir düşüşle karşı karşıya kalabilir. İsviçre bankası UBS endeksin dibe ulaşmadan önce dokuz ay içerisinde söz konusu düşüşü gerçekleştireceğini öngörüyor.

Insider’ın haberine göre UBS stratejistlerinin karamsar senaryosuna göre faizler düşmeye başlamadan önce zayıf büyüme ve bilançolar piyasaları aşağıya çekecek. Stratejistler S&P 500’ün 2023’ün 2. çeyreğine kadar endeks 3.900 puana ulaşmadan önce 3.200 puan civarında dibi göreceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi salı günü 3.828 puanda kapandı. Endeksin UBS’in öngördüğü söz konusu dip noktasına ulaşması için şu anki seviyesine göre %16 düşmesi gerekiyor.

S&P 500 yıl başından bu yana halihazırda %20 civarında geriledi. Yükselen enflasyonu dizginlemek için ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart ayından bu yana gerçekleştirdiği agresif faiz artışları, resesyon korkuları ve Amazon ve Meta gibi büyük teknoloji devlerinin paylaştığı zayıf bilançolar endeksteki düşüşleri hızlandırdı.

UBS ABD’nin ekonomik büyümesindeki yavaşlamanın hisse senetlerini 2023’ün ikinci çeyreğine kadar aşağı çekmesini bekliyor. Banka stratejistleri ayrıca yıllık bazda küresel GSYİH'nın 2023'te sadece %2,1 artacağını ve bunun son otuz yıldaki üçüncü en düşük büyüme olacağını öngördü.

UBS Baş Ekonomisti Arend Kapteyn yönetimindeki strateji ekibi, “Tahminimize göre 'küresel resyona’ benzer bir şeye yaklaşıyor. ABD için hem 2023 hem de 2024'te sıfıra yakın bir büyüme ve 2023'te bir resesyonun başlamasını bekliyoruz" uyarısında bulundu.

Banka stratejistleri bu ekonomik kriz döneminin bir dezenflasyon süreciyle son bulmasını bekliyor. ABD Merkez Bankası’nın son 40 yılın en yüksek seviyelerinde seyreden enflasyonu düşürmeye çalışmak için faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırması göz önüne alındığında, FED yöneticilerinin ileriki süreçte ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla faiz oranlarını düşürmesi ihtimali de geçerli.

UBS ekibi, “Enflasyonun hızla düşmesiyle birleşmesi halinde FED, politika faiz oranını 2024’ün başlarında %1,25’e düşürecektir” öngörüsünde bulundu. Son faiz artışlarıyla birlikte FED’in politika faizi %3,75 seviyesine ulaştı.

Stratejistler FED’in politika değişimindeki hızın gelecek yıl tüm varlık sınıflarını etkileyeceğini söyledi. UBS beklentilerine göre FED’in faiz politikasını değiştirmesiyle S&P 500 Endeksi 3.900 puana kadar ulaşacak. Bu oran endeksin salı günkü kapanışının kabaca %2,3 üzerinde.

Banka ayrıca, gelecekteki faiz indirimlerinin 10 yıllık ABD Hazinesi getirilerini 155 baz puan düşerek %2,65'e getireceğini, doları en çok işlem gören on para birimine yavaş yavaş düşmesine yol açacağını ve altında da düşüşlere sebep olacağını öngördü.

Ara seçimler sonrası borsalarda ne olacak?

 

Goldman Sachs, Çin hisselerinde yüzde 20'lik kazanç bekliyor

 

Dolar endeksinde düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)