E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları düşüşle açıldı---

ABD borsaları düşüşle açıldı

ABD borsaları düşüşle açıldı
17 Kasım 2022 - 17:53 borsagundem.com

Wall Street endeksleri FED yetkililerinden gelen açıklamalarla düşüşe geçti. Faiz politikasının yakın zamanda değişmeyeceğine dair mesajlar yatırımcılarda resesyon beklentisine yol açtı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe gününe düşüşle başladı. Borsalardaki düşüşte ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin faiz politikasını değiştirmekten çok uzak olduğu mesajı etkili oldu.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,68 azalışla 33.325,36 puanda, S&P 500 Endeksi %1,08 düşüşle 3.916,00 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,29 düşüşle 11.039,32 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0852 yükselişle %3,778 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre St. Louis FED Başkanı James Bullard gün içerisinde yaptığı açıklamada, “politika faizinin henüz yeterince kısıtlayıcı sayılabilecek bir bölgede olmadığını’ söyledi. Bullard, “Para politikası duruşundaki değişikliğin gözlemlenen enflasyon üzerinde sadece sınırlı etkileri olduğu görülmektedir. Ancak piyasa fiyatlaması 2023'te dezenflasyonun beklendiğini göstermektedir” açıklamasına yer verdi.

Açıklamanın ardından 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4.437'ye yükseldi ve daha yüksek faizlerin ekonomiyi resesyona sokacağı korkusunu artırdı.

Kansas FED Başkanı Esther Geroge çarşamba günü Wall Street Journal’daki açıklamasında, “Çok sıkı bir işgücü piyasası görüyorum. Gerçek bir yavaşlama olmadan bu enflasyon seviyesini düşürmeye nasıl devam edilebileceğini bilmiyorum. Belki de bu bölgeye ulaşmak için ekonomide daralma bile yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.

FED yetkilileri açıklamasının ardından ABD borsalarında resesyona karşı en savunmasız hisse senetleri düşüşe geçti. Wells Fargo başta olmak üzere finans hisseleri düştü. Teknoloji hisseleri Tesla ve Netflix de düşüşteki hisse senetleri arasındaydı.

CNBC’nin haberine göre UBS Küresel Servet Danışmanlığı Baş Yatırım Sorumlusu Mark Haefele piyasalara ilişkin açıklamasında, “Ek parasal sıkılaştırma ve bu yılki faiz artırımlarının kümülatif etkisi, resesyon risklerinin yüksek kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Sürdürülebilir bir ralli için makroekonomik ön koşulların henüz yerinde olmadığına inanmaya devam ediyoruz. Söz konusu ön koşullar arasında faiz indirimleri, büyümenin dip noktasına ulaşması ve yaklaşmakta olan kurumsal bilançolar var” dedi.

ABD borsaları çarşamba gününü de düşüşle kapatmıştı. Wall Street endeksleri son üç işlem gününün ikisinde düştü. Çarşamba günkü düşüşlerde ABD’li perakende devi Target’ın ekonomiye ilişkin karamsar öngörüleri etkili olmuştu. Target yükselen enflasyonun satışların alışveriş alışkanlıklarını düşürdüğünü ve yılın en çok satış yapılması beklenen dönemi olan Noel sezonunda satışlarda düşüş beklediklerini açıklamıştı.

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında

 

2008 Finans Krizi’ni bilmişti… Piyasaları karıştıracak açığa satış

 

Pivot kavramı öldü, borsalar yerinde sayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)